Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

S bremser dansk økonomi med myter

Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at den er forkert.

I årevis har vi hørt fortællingerne om, hvordan hober af østeuropæiske borgere arbejder i Danmark til ekstremt lave lønninger under kummerlige vilkår, og presser almindelige danskere på deres levebrød. Det har eksempelvis ikke skortet på historier om håndværkere, som lever under nærmest slavelignende forhold rundt omkring på de danske arbejdspladser.

Men nye tal viser, at øst- og centraleuropæiske arbejdstagere faktisk i højere grad end deres danske kollegaer arbejder under dansk overenskomst. Derfor er det rimelige spørgsmål, om hele debatten om social dumping i virkeligheden handlede om noget helt andet – nemlig om at bruge overdrivelse og frygt i kampen om vælgernes gunst?

Dansk Industri præsenterede forleden en undersøgelse, som viser, at 92 pct. af ansatte østeuropæere i DI’s medlemsvirksomheder arbejder under dansk overenskomst. De nyder således godt af de vilkår, den danske model har sikret danske arbejdstagere. Tilsvarende er ’kun’ 81 procent af de danske statsborgere under DI’s paraply dækket af overenskomster.

3F har allerede været ude med riven og kaldt DI’s undersøgelse for ’fake news’, da fagforeningen angiveligt har kendskab til en række sager med løndumping. Men tallene står ikke alene – der findes flere undersøgelser, som dokumenterer de meget enslydende konklusioner, vi længe har hørt fra eksperterne. Der findes et relativt lille antal østarbejdere, som arbejder under dårligere løn- og arbejdsforhold. Det skal selvfølgelig stoppes – for der skal være lige vilkår på arbejdspladsen, uanset om man hedder Peter eller Piotr. Men det er voldsomt misvisende, når denne gruppe i debatten bliver dækkende for tilstanden på arbejdsmarkedet – og dermed også forhindrer en reel debat om, hvordan vi sikrer tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft til de danske virksomheder.

De virksomheder, som snyder, skal naturligvis straffes – men det er næppe et argument for at holde nødvendig arbejdskraft ude af Danmark – snarere et argument for flere kontrolmuligheder. Kampen mod social dumping har da også været en helt central prioritet for regeringen, som løbende har afsat midler til at sikre en effektiv indsats for ordnede forhold på det danske arbejdsmarked.

Statsministeren sagde på tirsdagens DI-topmøde: ”Ligningen er enkel. Uden vækst, ingen velstand. Uden velstand, ingen velfærd”. Det er kernen i det danske samfund, og det er den grundlæggende logik, som eksempelvis Socialdemokraterne har forplumret af frygten for at tabe endnu et folketingsvalg.

Med en historisk lav arbejdsløshed, danmarksrekord i beskæftigelse, bugnende ordrebøger hos landets virksomheder og en stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft, bør konklusionen være, at vi skal gøre, hvad vi kan for tiltrække arbejdskraft udefra. I første omgang skal arbejdskraftens frie bevægelighed i EU fungere - og i næste instans skal det være lettere for virksomhederne at tiltrække talent fra tredjelande.

Men hidtil har fortællingen om social dumping haft den stik modsatte effekt: Igennem en uskøn mytedannelse har den nemlig resulteret i tilbagevendende krav om justering og stramning af reglerne for indvandring og krav om at begrænse arbejdskraftens fri bevægelighed, fremfor en indsats som sikrer, at de økonomiske hjul fortsætter med at dreje.

I Danmark skal der være plads til dem, der kan og vil arbejde. Det er Venstres politik. Spørgsmålet er, hvad Socialdemokratiet vil?Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) udgør Venstres enmandshær i Europa-Parlamentet. Desuden sidder han i Gentoftes byråd. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
19.01.20, 22:20
Det går muntert for sig i den fagre, nye, politisk korrekte verden. Underholdningsværdien er uovertruffen. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.20, 10:00
Ved skæbnens ironi blev jeg nytårsaften bænket sammen med en hel flok terapeuter. Det blev en længere snak. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.01.20, 23:16
Det grønlandske parti, Atassut, vil ikke fortsat deltage, hvis det blot er spild af økonomiske ressourcer. Det forstår jeg godt og har også flere gange foreslået at sætte den på hold af samme årsag. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.20, 08:44
Da reformen blev indført, mente regeringen, at vi bare skulle være tålmodige, så ville den virke. Nu er den igen evalueret og dumper – til -3 endda. Hvor længe skal vi vente? Hvor længe skal vi være tålmodige, i et håb om at reformen virker »lige om lidt«? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.01.20, 22:04
Måske er det på tide at vise vores egen styrke – og måske er det, hvad han provokerer os til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.01.20, 11:30
Jakob Ellemann-Jensens reaktion over for Kristian Jensen var nødvendig, for den tidligere næstformand har – igen – opført sig forbløffende illoyalt. Den eneste sejrherre er Mette Frederiksen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.01.20, 15:16
Alle dømte er arabere, afghanere eller andre fra ikkevestlige lande. Læs mere
Af Søren Gade
16.01.20, 14:59
Den svenske EU-kommissær Ylva Johansson er stolt af den meget lempelige svenske asylpolitik. Jeg begriber ikke, hvordan hun kan få sig selv til at rose, hvad enhver kan se har været en fiasko. Det er derfor dybt bekymrende, at netop hun skal stå i spidsen for et nyt asylsystem i Europa Læs mere