Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

S bremser dansk økonomi med myter

Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at den er forkert.

I årevis har vi hørt fortællingerne om, hvordan hober af østeuropæiske borgere arbejder i Danmark til ekstremt lave lønninger under kummerlige vilkår, og presser almindelige danskere på deres levebrød. Det har eksempelvis ikke skortet på historier om håndværkere, som lever under nærmest slavelignende forhold rundt omkring på de danske arbejdspladser.

Men nye tal viser, at øst- og centraleuropæiske arbejdstagere faktisk i højere grad end deres danske kollegaer arbejder under dansk overenskomst. Derfor er det rimelige spørgsmål, om hele debatten om social dumping i virkeligheden handlede om noget helt andet – nemlig om at bruge overdrivelse og frygt i kampen om vælgernes gunst?

Dansk Industri præsenterede forleden en undersøgelse, som viser, at 92 pct. af ansatte østeuropæere i DI’s medlemsvirksomheder arbejder under dansk overenskomst. De nyder således godt af de vilkår, den danske model har sikret danske arbejdstagere. Tilsvarende er ’kun’ 81 procent af de danske statsborgere under DI’s paraply dækket af overenskomster.

3F har allerede været ude med riven og kaldt DI’s undersøgelse for ’fake news’, da fagforeningen angiveligt har kendskab til en række sager med løndumping. Men tallene står ikke alene – der findes flere undersøgelser, som dokumenterer de meget enslydende konklusioner, vi længe har hørt fra eksperterne. Der findes et relativt lille antal østarbejdere, som arbejder under dårligere løn- og arbejdsforhold. Det skal selvfølgelig stoppes – for der skal være lige vilkår på arbejdspladsen, uanset om man hedder Peter eller Piotr. Men det er voldsomt misvisende, når denne gruppe i debatten bliver dækkende for tilstanden på arbejdsmarkedet – og dermed også forhindrer en reel debat om, hvordan vi sikrer tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft til de danske virksomheder.

De virksomheder, som snyder, skal naturligvis straffes – men det er næppe et argument for at holde nødvendig arbejdskraft ude af Danmark – snarere et argument for flere kontrolmuligheder. Kampen mod social dumping har da også været en helt central prioritet for regeringen, som løbende har afsat midler til at sikre en effektiv indsats for ordnede forhold på det danske arbejdsmarked.

Statsministeren sagde på tirsdagens DI-topmøde: ”Ligningen er enkel. Uden vækst, ingen velstand. Uden velstand, ingen velfærd”. Det er kernen i det danske samfund, og det er den grundlæggende logik, som eksempelvis Socialdemokraterne har forplumret af frygten for at tabe endnu et folketingsvalg.

Med en historisk lav arbejdsløshed, danmarksrekord i beskæftigelse, bugnende ordrebøger hos landets virksomheder og en stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft, bør konklusionen være, at vi skal gøre, hvad vi kan for tiltrække arbejdskraft udefra. I første omgang skal arbejdskraftens frie bevægelighed i EU fungere - og i næste instans skal det være lettere for virksomhederne at tiltrække talent fra tredjelande.

Men hidtil har fortællingen om social dumping haft den stik modsatte effekt: Igennem en uskøn mytedannelse har den nemlig resulteret i tilbagevendende krav om justering og stramning af reglerne for indvandring og krav om at begrænse arbejdskraftens fri bevægelighed, fremfor en indsats som sikrer, at de økonomiske hjul fortsætter med at dreje.

I Danmark skal der være plads til dem, der kan og vil arbejde. Det er Venstres politik. Spørgsmålet er, hvad Socialdemokratiet vil?Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) udgør Venstres enmandshær i Europa-Parlamentet. Desuden sidder han i Gentoftes byråd. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
25.08.19, 06:05
I det 21. århundrede sætter narcissismen verdensrekord hver eneste dag. Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
23.08.19, 18:24
Manglen på faglært arbejdskraft er en tikkende bombe under vores velfærdssamfund. Hvis vi vil have flere unge til at vælge erhvervsskolerne, så skal der snart andre indsatser end Facebook-kampagner og busreklamer op af værktøjskassen. Læs mere
Af Casper Hedegaard
23.08.19, 13:34
Jakob Ellemann-Jensen er udråbt til favorit som næste næstformand for Venstre, men måske har Inger Støjberg i virkeligheden det bedste kort, når det kommer til stykket. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.08.19, 12:42
Og han siger, at vi skal finde os i det, når bare det sker langsommere. Læs mere
Af Rune Lund
23.08.19, 11:01
Den tidligere regering har helt bevidst undladt at tilføre de nødvendige midler til Skatteforvaltningen, fordi den hellere ville bruge penge på at sætte skatten ned for de rigeste. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.08.19, 10:46
I dag er det 30 år siden, at balterne tog hinanden i hånden fra Vilnius til Tallinn Læs mere
Af Anna Thygesen
23.08.19, 10:30
Vi kender jo alle udtrykket ”magt korrumperer”, og der er altså et eller andet om snakken. Læs mere
Af Signe Munk
22.08.19, 14:05
Især unge i udsatte positioner bliver ofre for kviklånene. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.08.19, 22:11
Af Rune Lund
21.08.19, 14:31
Der er masser af penge at hente til velfærd og grøn omstilling uden at brandbeskatte den almindelige dansker. Læs mere