Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den mindst ringe styreform

Når jeg rejser Europa tyndt - i Bulgarien, i Spanien, ja, i Belgien, kigger de alle med nogen misundelse mod nord. For vi mener det, når vi siger, at vi har et stærkt demokrati og en Grundlov, som vi er stolte af.

Demokrati er den værste styreform... når man ser bort fra alle de andre. Mange vil kende Churchills slagfærdige "forsvar" for demokratiet.

Måske vi stadig har til gode at opdage en endnu bedre måde at inddrage befolkningen på, at skabe de love og rammer for vores samfund, men det er nu engang det bedste nogen indtil i dag har fundet på. Jeg synes endda, at vi kan være rigtig godt tilfredse - og endda meget stolte over vores Grundlov, som vi i dag fejrer.

Når jeg rejser Europa tyndt - i Bulgarien, i Spanien, ja, i Belgien, kigger de alle med nogen misundelse mod nord. For vi mener det, når vi siger, at vi har et stærkt demokrati og en Grundlov, som vi er stolte af.

Vi mener det faktisk, når vi ønsker lighed for loven og ret til at tale og forsamles frit...

Vi mener det, når vi ønsker en stærk presse til at holde magthaverne i ørerne...

Vi mener det, når vi siger nej til penge under bordet for byggetilladelser, lægehjælp og politiske vennetjenester...

...når vi tillader en politisk opposition - i stedet for at dræbe den, bure den inde på falske anklager - eller tvinger den i exil.

Vi tager faktisk vores Grundlov bogstaveligt.

For os er den så indgroet, at vi - næsten - har glemt den. Har glemt, at retstat og demokrati ikke er en naturgiven tilstand. Tværtimod.

Og hvis jeg ikke vidste det, får jeg kom til Bruxelles - ja, så ved jeg det i hvert fald nu:

Kampen for et velfungerende demokrati, som vi kender det i Danmark, foregår ikke kun på fjerne kontinenter med diktatorer, et-partistater, massemordere og psykopater i spidsen - nej, kampen foregår her hos os selv - i Europa hver eneste dag - men ogs i verden omkring os.

Kampen for de værdier, som Grundloven står for, starter her, lige i vores baghave - og det er her, vi skal vise, at den kamp aldrig bliver forældet eller ligegyldig. Derfor må vi aldrig tage den for givet. Hvis vi vil bevare vores dejlige land og de ting, som vores forældre og bedsteforældre kæmpede for - og vandt - ja, så må vi se i øjnene, at kampen for demokrati, velfærd og menneskerettigheder i dag skal kæmpes i en anden arena end den nationale.

Det er her Europa - og EU - kommer ind i billedet. Og det er derfor, at vi skal have mere Danmark i Europa - og mere Europa i Verden.

Rigtig god Grundlovsdag!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) udgør Venstres enmandshær i Europa-Parlamentet. Desuden sidder han i Gentoftes byråd. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
23.01.19, 19:55
Luppen skal frem, hvis man ønsker at iagttage regeringens ambitioner om at tackle det store og stigende miljøproblem, plastik i naturen udgør. Læs mere
Af Rune Lund
23.01.19, 13:32
Det er godt, at Mette Frederiksen foreslår små forbedringer. Men det virker utroværdigt at pakke det hele ind i retorik, der lyder som om, at pensionsforslaget løser de grundlæggende problemer. For det gør det overhovedet ikke. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.01.19, 12:04
Fordi langt de fleste grove kriminelle ikke fortryder. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.01.19, 23:55
Det er ved at udvikle sig til en farce, hvor først en dansk minister må undskylde for at have købt en grønlænder, og så må statsministeren gå med på Arges julelege. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
22.01.19, 10:42
Hvad mener Socialdemokratiet egentlig på skatteområdet i EU? Forvirringen er opstået i kølvandet på EU-Kommissionens forslag om at sløjfe EU-landenes vetoret på skatteområdet til fordel for kvalificeret flertal. Det er Venstre lodret imod. Skatteområdet er fundamentet under vores velfærdsstat – derfor skal vi ikke give et tilfældigt flertal i EU afgørende indflydelse på det. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.01.19, 10:36
Vi er nemlig ikke stærkere end det svageste led i rigsfællesskabet - Og via arktis er kineserne på vej ind i danske stuer.   Læs mere
Af Signe Munk
22.01.19, 09:04
Regeringen vil uddanne flere læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, imens den fortsat skærer i sundhedsuddannelsernes økonomi. Det holder altså ikke. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.01.19, 21:56
Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening er Kasakhstan rigere end Danmark Læs mere
Af Martin Ågerup
21.01.19, 12:38
Velfærdsstaten koster hver måned en almindelig LO-familie 30.000 kr. Læs mere
Af Rune Lund
21.01.19, 12:20
26 personer ejer lige så meget som den fattigste halvdel af jordens befolkning. Der findes næppe ord til at beskrive, hvor fuldstændig grotesk det er. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her