Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den mindst ringe styreform

Når jeg rejser Europa tyndt - i Bulgarien, i Spanien, ja, i Belgien, kigger de alle med nogen misundelse mod nord. For vi mener det, når vi siger, at vi har et stærkt demokrati og en Grundlov, som vi er stolte af.

Demokrati er den værste styreform... når man ser bort fra alle de andre. Mange vil kende Churchills slagfærdige "forsvar" for demokratiet.

Måske vi stadig har til gode at opdage en endnu bedre måde at inddrage befolkningen på, at skabe de love og rammer for vores samfund, men det er nu engang det bedste nogen indtil i dag har fundet på. Jeg synes endda, at vi kan være rigtig godt tilfredse - og endda meget stolte over vores Grundlov, som vi i dag fejrer.

Når jeg rejser Europa tyndt - i Bulgarien, i Spanien, ja, i Belgien, kigger de alle med nogen misundelse mod nord. For vi mener det, når vi siger, at vi har et stærkt demokrati og en Grundlov, som vi er stolte af.

Vi mener det faktisk, når vi ønsker lighed for loven og ret til at tale og forsamles frit...

Vi mener det, når vi ønsker en stærk presse til at holde magthaverne i ørerne...

Vi mener det, når vi siger nej til penge under bordet for byggetilladelser, lægehjælp og politiske vennetjenester...

...når vi tillader en politisk opposition - i stedet for at dræbe den, bure den inde på falske anklager - eller tvinger den i exil.

Vi tager faktisk vores Grundlov bogstaveligt.

For os er den så indgroet, at vi - næsten - har glemt den. Har glemt, at retstat og demokrati ikke er en naturgiven tilstand. Tværtimod.

Og hvis jeg ikke vidste det, får jeg kom til Bruxelles - ja, så ved jeg det i hvert fald nu:

Kampen for et velfungerende demokrati, som vi kender det i Danmark, foregår ikke kun på fjerne kontinenter med diktatorer, et-partistater, massemordere og psykopater i spidsen - nej, kampen foregår her hos os selv - i Europa hver eneste dag - men ogs i verden omkring os.

Kampen for de værdier, som Grundloven står for, starter her, lige i vores baghave - og det er her, vi skal vise, at den kamp aldrig bliver forældet eller ligegyldig. Derfor må vi aldrig tage den for givet. Hvis vi vil bevare vores dejlige land og de ting, som vores forældre og bedsteforældre kæmpede for - og vandt - ja, så må vi se i øjnene, at kampen for demokrati, velfærd og menneskerettigheder i dag skal kæmpes i en anden arena end den nationale.

Det er her Europa - og EU - kommer ind i billedet. Og det er derfor, at vi skal have mere Danmark i Europa - og mere Europa i Verden.

Rigtig god Grundlovsdag!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) udgør Venstres enmandshær i Europa-Parlamentet. Desuden sidder han i Gentoftes byråd. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
24.09.18, 13:48
Vist er der lyspunkter, men end ikke politiet kan snakke problemerne væk. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
21.09.18, 09:14
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.09.18, 16:29
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig. Læs mere
Af Signe Munk
20.09.18, 13:17
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
20.09.18, 09:53
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at den er forkert. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her