Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den mindst ringe styreform

Når jeg rejser Europa tyndt - i Bulgarien, i Spanien, ja, i Belgien, kigger de alle med nogen misundelse mod nord. For vi mener det, når vi siger, at vi har et stærkt demokrati og en Grundlov, som vi er stolte af.

Demokrati er den værste styreform... når man ser bort fra alle de andre. Mange vil kende Churchills slagfærdige "forsvar" for demokratiet.

Måske vi stadig har til gode at opdage en endnu bedre måde at inddrage befolkningen på, at skabe de love og rammer for vores samfund, men det er nu engang det bedste nogen indtil i dag har fundet på. Jeg synes endda, at vi kan være rigtig godt tilfredse - og endda meget stolte over vores Grundlov, som vi i dag fejrer.

Når jeg rejser Europa tyndt - i Bulgarien, i Spanien, ja, i Belgien, kigger de alle med nogen misundelse mod nord. For vi mener det, når vi siger, at vi har et stærkt demokrati og en Grundlov, som vi er stolte af.

Vi mener det faktisk, når vi ønsker lighed for loven og ret til at tale og forsamles frit...

Vi mener det, når vi ønsker en stærk presse til at holde magthaverne i ørerne...

Vi mener det, når vi siger nej til penge under bordet for byggetilladelser, lægehjælp og politiske vennetjenester...

...når vi tillader en politisk opposition - i stedet for at dræbe den, bure den inde på falske anklager - eller tvinger den i exil.

Vi tager faktisk vores Grundlov bogstaveligt.

For os er den så indgroet, at vi - næsten - har glemt den. Har glemt, at retstat og demokrati ikke er en naturgiven tilstand. Tværtimod.

Og hvis jeg ikke vidste det, får jeg kom til Bruxelles - ja, så ved jeg det i hvert fald nu:

Kampen for et velfungerende demokrati, som vi kender det i Danmark, foregår ikke kun på fjerne kontinenter med diktatorer, et-partistater, massemordere og psykopater i spidsen - nej, kampen foregår her hos os selv - i Europa hver eneste dag - men ogs i verden omkring os.

Kampen for de værdier, som Grundloven står for, starter her, lige i vores baghave - og det er her, vi skal vise, at den kamp aldrig bliver forældet eller ligegyldig. Derfor må vi aldrig tage den for givet. Hvis vi vil bevare vores dejlige land og de ting, som vores forældre og bedsteforældre kæmpede for - og vandt - ja, så må vi se i øjnene, at kampen for demokrati, velfærd og menneskerettigheder i dag skal kæmpes i en anden arena end den nationale.

Det er her Europa - og EU - kommer ind i billedet. Og det er derfor, at vi skal have mere Danmark i Europa - og mere Europa i Verden.

Rigtig god Grundlovsdag!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) udgør Venstres enmandshær i Europa-Parlamentet. Desuden sidder han i Gentoftes byråd. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
21.04.19, 22:17
Samtidig holdes der valgmøder i Grønland, som kun foregår på grønlandsk for at udelukke det danske mindretal. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.04.19, 20:45
Æggemaling, gækkebrevsklip og karsesåning. Klovn, hestevogn og hønseskidning. Sjældent har jeg set så mange smilende børn og voksne, som på et par timers rejse tilbage i tiden på Frilandsmuseet. Hvorfor mon? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.04.19, 13:42
Ritzaus Bureau ”glemte” at skille de vestlige ad fra de ikkevestlige. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.04.19, 10:25
Det er fristende at skælde ud på de små med tablet, smartphone og spilkonsol. Men pilen peger på de voksne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selv om det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.04.19, 13:17
Jeg betragter nu ikke mig selv som hverken rabiat eller ekstrem på nogen måde, men den her åndssvage Paludan-sag tvinger mig til at tage stilling. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her