Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Socialdemokratisk EU-drøm er i realiteten et skrækscenarie

Socialdemokratiet drømmer sig til en europæisk socialdemokratisk fremtid med EU-skatter, en ny traktat med fælles EU-velfærdssystem og færre arbejdspladser i EU. Polemisk? Måske. Men det kan blive virkelighed, hvis S får magt som agt.

Den interesserede læser kan på Altinget.dk læse det socialdemokratiske valgmanifest til EP-valget i 2019. Indholdet er forudsigeligt – og ønskerne om mere fair beskatning af store virksomheder og indsats mod unfair arbejdstagerkonkurrence er svære at være uenige i. Faktisk er det min påstand, at alle danske partier repræsenteret i Europa-Parlamentet er helt enige om, at der skal gøres en stor indsats på de områder. 

Spørgsmålet er derfor ikke om, men hvad der skal gøres, og hvad der ikke skal gøres.

Hvis vi starter med unfair konkurrence på arbejdsmarkedet, så er løndumping naturligvis et problem, som skal tages alvorligt. Venstre vil bekæmpe social dumping og sikre ordnede forhold på de danske arbejdspladser. Både danske og udenlandske lønmodtagere skal selvfølgelig have rimelige løn- og arbejdsvilkår.

Venstre ønsker omvendt ikke – som man må forstå, at Socialdemokratiet gør – at genforhandle EU-traktaten, hvor 27 lande skal blive enige om den endelige tekst. Udfaldet af sådan en øvelse er ikke til at forudse, og det er slet ikke sikkert, at vore venner i Syd- og Østeuropa har samme interesser i at begrænse den frie bevægelighed for arbejdskraft, som danske socialdemokrater har. 

Et andet problem er spørgsmålet om international skatteunddragelse. Den socialdemokratiske trylleformular synes at være en bund under selskabsskatten og en omsætningsskat, som også er foreslået af den franske præsident og EU-Kommissionen. Venstre er helt og aldeles enig i, at alle selskaber og EU-borgere skal betale deres fair del af skattebyrden, og vi skal standse skatteunddragelse. Vi er bare ikke enige med hverken franskmændene eller Socialdemokraterne i, at en selskabsskattebund eller omsætningsskat vil ændre noget positivt.

Det er der flere årsager til. Først og fremmest risikerer omsætningsskatten at gavne de store lande – herunder Tyskland og Frankrig - som har store hjemmemarkeder. Danmark er et eksportland, og vi har derfor er det en fordel i, at beskatningen sker, hvor værdien skabes (forskning og udvikling mv.), frem for hvor produktet sælges. Tænk bare på Lego eller Novo Nordisk. Gode danske virksomheder, som skaber arbejdspladser og investerer og udvikler i Danmark, men sælger størstedelen af deres varer i andre lande. Socialdemokratiets hede drøm om omsætningsskat risikerer altså i realiteten at dræne statskassen, fjerne virksomhedernes overskud i Danmark og koste danske arbejdspladser.

Venstre søger europæiske løsninger, der hvor det giver bedst mening at løse tingene i fællesskab – men det indebærer ikke nødvendigvis en traktatændring og slet ikke et velfærds-EU eller EU-bestemte selskabsskatter. Vi kan gøre meget i forhold til beskatning og løndumping på andre og mere tilgængelige måder.

Til eksempel arbejder den danske regering med Venstre i spidsen for at samle opbakning blandt EU-landene, så vi kan indeksere velfærdsydelser til EU-borgere og på den måde begrænse unfair konkurrence mellem danske og udenlandske arbejdere. Venstre arbejder også for at sikre rimelig skattebetaling – bl.a. gennem internationale aftaler på både europæisk og globalt plan. 

Omvendt arbejder Venstre benhårdt imod dårlige løsninger, som risikerer at skade Danmark. Vi ønsker ikke et EU, hvor græske og franske politikere bestemmer danske skattesatser. Og vi ønsker ikke at begrænse arbejdskraftens fri bevægelighed, når den helt overvejende har været et kæmpe gode for Danmark, som oven i købet i øjeblikket oplever høj vækst og mangel på arbejdskraft.

Danmarks har kæmpe gavn af EU-medlemskabet, og vi er rigere på grund af vores liberale markeder, den sunde konkurrence mellem landene og arbejdskraftens frie bevægelighed. Derfor skal vi ikke ensrette hele EU eller overlade flere kompetencer til EU-landene. Og da slet ikke på områder, hvor vi rent faktisk risikerer at svække Danmark fremfor at løse politiske udfordringer.

Det socialdemokratiske drømme-EU er derfor i realiteten et skrækscenarie.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) udgør Venstres enmandshær i Europa-Parlamentet. Desuden sidder han i Gentoftes byråd. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
21.02.19, 15:16
Vi bør alle bakke op om Helga Mathiassen. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.02.19, 14:41
Lad os give ordet til Pet Shop Boys og Barack Obama Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.19, 10:31
Skraldespandsmodellen er et af nyere tids værste eksperimenter, hvor man gambler med skrøbelige mennesker i et kollektivt narrespil, som udspiller sig helt ind i hjertet af Folketinget. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
21.02.19, 00:21
Når Naser Khader siger, vi ikke skal hente syrienkrigere hjem til retsforfølgelse, fordi de er til fare for os, glemmer han, at de uanset hvad vil være til fare for menneskene omkring dem. Om de så er i Danmark eller Syrien. Det udgør et problem, fordi han dermed også glemmer, at menneskeliv er lige meget værd – i Danmark og i Syrien. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.02.19, 14:17
Din bankrådgiver ved det bare ikke endnu. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
20.02.19, 11:43
Dansk Folkeparti kan igen få sin vilje med Lars Løkke og regeringen, uanset hvor uklogt det er. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.02.19, 13:32
Hvor mange gange skal en imam have lov til at snyde os, før det officielle Danmark skærer alle bånd til vedkommende? Læs mere
Af Nauja Lynge
19.02.19, 11:04
Eksperimentets vigtigste redskab er offerkortet, som trækkes efter forgodtbefindende. Typisk sker det (som nu) i en valgkamp, eller når man vil opnå noget fra dansk side. Læs mere
Af Jesper Guldbrandsen
19.02.19, 10:56
Det er ikke dem, som rejser på de største strækninger, der kommer til at mærke konsekvenserne. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her