Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Socialdemokratisk EU-drøm er i realiteten et skrækscenarie

Socialdemokratiet drømmer sig til en europæisk socialdemokratisk fremtid med EU-skatter, en ny traktat med fælles EU-velfærdssystem og færre arbejdspladser i EU. Polemisk? Måske. Men det kan blive virkelighed, hvis S får magt som agt.

Den interesserede læser kan på Altinget.dk læse det socialdemokratiske valgmanifest til EP-valget i 2019. Indholdet er forudsigeligt – og ønskerne om mere fair beskatning af store virksomheder og indsats mod unfair arbejdstagerkonkurrence er svære at være uenige i. Faktisk er det min påstand, at alle danske partier repræsenteret i Europa-Parlamentet er helt enige om, at der skal gøres en stor indsats på de områder. 

Spørgsmålet er derfor ikke om, men hvad der skal gøres, og hvad der ikke skal gøres.

Hvis vi starter med unfair konkurrence på arbejdsmarkedet, så er løndumping naturligvis et problem, som skal tages alvorligt. Venstre vil bekæmpe social dumping og sikre ordnede forhold på de danske arbejdspladser. Både danske og udenlandske lønmodtagere skal selvfølgelig have rimelige løn- og arbejdsvilkår.

Venstre ønsker omvendt ikke – som man må forstå, at Socialdemokratiet gør – at genforhandle EU-traktaten, hvor 27 lande skal blive enige om den endelige tekst. Udfaldet af sådan en øvelse er ikke til at forudse, og det er slet ikke sikkert, at vore venner i Syd- og Østeuropa har samme interesser i at begrænse den frie bevægelighed for arbejdskraft, som danske socialdemokrater har. 

Et andet problem er spørgsmålet om international skatteunddragelse. Den socialdemokratiske trylleformular synes at være en bund under selskabsskatten og en omsætningsskat, som også er foreslået af den franske præsident og EU-Kommissionen. Venstre er helt og aldeles enig i, at alle selskaber og EU-borgere skal betale deres fair del af skattebyrden, og vi skal standse skatteunddragelse. Vi er bare ikke enige med hverken franskmændene eller Socialdemokraterne i, at en selskabsskattebund eller omsætningsskat vil ændre noget positivt.

Det er der flere årsager til. Først og fremmest risikerer omsætningsskatten at gavne de store lande – herunder Tyskland og Frankrig - som har store hjemmemarkeder. Danmark er et eksportland, og vi har derfor er det en fordel i, at beskatningen sker, hvor værdien skabes (forskning og udvikling mv.), frem for hvor produktet sælges. Tænk bare på Lego eller Novo Nordisk. Gode danske virksomheder, som skaber arbejdspladser og investerer og udvikler i Danmark, men sælger størstedelen af deres varer i andre lande. Socialdemokratiets hede drøm om omsætningsskat risikerer altså i realiteten at dræne statskassen, fjerne virksomhedernes overskud i Danmark og koste danske arbejdspladser.

Venstre søger europæiske løsninger, der hvor det giver bedst mening at løse tingene i fællesskab – men det indebærer ikke nødvendigvis en traktatændring og slet ikke et velfærds-EU eller EU-bestemte selskabsskatter. Vi kan gøre meget i forhold til beskatning og løndumping på andre og mere tilgængelige måder.

Til eksempel arbejder den danske regering med Venstre i spidsen for at samle opbakning blandt EU-landene, så vi kan indeksere velfærdsydelser til EU-borgere og på den måde begrænse unfair konkurrence mellem danske og udenlandske arbejdere. Venstre arbejder også for at sikre rimelig skattebetaling – bl.a. gennem internationale aftaler på både europæisk og globalt plan. 

Omvendt arbejder Venstre benhårdt imod dårlige løsninger, som risikerer at skade Danmark. Vi ønsker ikke et EU, hvor græske og franske politikere bestemmer danske skattesatser. Og vi ønsker ikke at begrænse arbejdskraftens fri bevægelighed, når den helt overvejende har været et kæmpe gode for Danmark, som oven i købet i øjeblikket oplever høj vækst og mangel på arbejdskraft.

Danmarks har kæmpe gavn af EU-medlemskabet, og vi er rigere på grund af vores liberale markeder, den sunde konkurrence mellem landene og arbejdskraftens frie bevægelighed. Derfor skal vi ikke ensrette hele EU eller overlade flere kompetencer til EU-landene. Og da slet ikke på områder, hvor vi rent faktisk risikerer at svække Danmark fremfor at løse politiske udfordringer.

Det socialdemokratiske drømme-EU er derfor i realiteten et skrækscenarie.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) udgør Venstres enmandshær i Europa-Parlamentet. Desuden sidder han i Gentoftes byråd. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
20.09.18, 16:29
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig. Læs mere
Af Signe Munk
20.09.18, 13:17
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
20.09.18, 09:53
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at det er forkert. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.18, 08:01
Alligevel ønsker man nu debat om placeringen af Center for Cybersikkerhed, som blev oprettet som en del af Forsvarets Efterretningstjeneste. Dermed er man så omsider åben overfor både kritik og løsningsforslag. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.18, 14:33
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.09.18, 10:43
Nationalstaterne har fejlet big time Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
19.09.18, 09:37
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand. Læs mere
Af Rune Lund
19.09.18, 08:45
Danske Bank har spillet hasard med stabiliteten og tilliden til den hele den finansielle sektor i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.09.18, 19:47
Grænser er tegnet om på ny hele vejen gennem historien. Det vil også ske i USA en dag. Læs mere
Af Anders Vistisen
18.09.18, 16:44
Dansk erhvervsliv med Dansk Industri i spidsen vil have flere udlændinge til Danmark. Men det tager ikke selv ansvar for samfundsudviklingen og jamrer konstant. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her