Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Spiller Macron andet end luftguitar ..?

Ris og ros til Macrons tale i Europa-Parlamentet i dag. Han havde taget sin luftguitar med..

Hvis man kan tale om rockstjerne-effekt i politik - ja, så er Frankrigs Emmanuel Macron nok det nærmeste, man kommer i europæisk politik (selvom nogle vil argumentere for, at Margrethe Vestager har samme potentiale). Da den unge, dynamiske præsident tirsdag optrådte i Europa-Parlamentet, og der var nærmest tumult blandt de 751 parlamentarikere for at komme til at hilse, fotografere og tale med Macron.

Hvad er det så, han kan? Ja, han er en hæderlig taler og en glimrende debattør. Talen, Macron leverede, var pæn uden at være prangende, og kemisk renset for nyheder. Men - franskmandens glødende engagement i Europa, og hans enormt stærke fokusering; et fokus, som forplanter sig til hans krop, hans øjne og hans stemme - ja, det tiltrækker og fastholder de fleste.

Således også i den meget store plenarsal, hvor det ellers er nærmest umuligt at fastholde alles koncentration. Macron talte til en fuldstændig lydhør forsamling, hvor man kunne høre en knappenål falde på gulvet. Bagefter var det stående klapsalver, også efter debat-delen, som i forvejen er sjælden. De fleste statsledere foretrækker at tale - og smutte bagefter. Macron insisterede på mere end en times debat med salen, betarede sit stærke fokus, og havde det i øvrigt som en fisk i vandet. I sig selv imponerende.

Det er også denne karismatiske begejstring og fokusering, som er den største gave til Europa lige nu. En præsident for et top-tre medlem af EU med en så usvækket og åbenlys kamplyst og glæde er ikke set siden Kohl/Mitterand-dagene for 30 år siden. Macron er også en mand med en vision og en mission, og det ville være en stor fejl at undervurdere styrken ved sådan en engagement.

Begynder man at kiste de mange budskaber og konkrete forslag op, bliver billedet selvfølgelig noget mere nuanceret. Macrons billede af Europa er et fransk billede - og det skal jo give diskussion og uenighed.

Det bedste først:
Ideen om en stærkere og mere ærlig debat kan jeg kun hylde. Jeg har talt for det samme i snart 10 år. Det var faktisk grunden til, at jeg gik ind i Europa-politik.

Macrons pointe om europæisk suverænitet er fuldstændig rigtig. Hvis Europa skal overleve som et stærkt kontinent overfor resten af verden, skal vi selvfølgelig stå sammen og supplere vores indlysende nationale suverænitet og demos med et tilsvarende europæisk. Suverænitets-spørgsmålet er det helt centrale i Macrons europæiske tækning - og igen: Jeg kunne ikke være mere enig: Jeg har for år tilbage formuleret dobbeltheden på denne måde: Vi skal have mere Danmark i Europa - og mere Europa i Verden. Formuleringen er nu også at finde i Venstres kommende EU-program.

Sværere med opbakning på andre punkter:
Begynder man at bevæge sig ind i den konkrete udmøntning af visionen, bliver det straks sværere at følge Macron. Ideen om en europæisk regering, et 5-10 gange større EU-budget, EU-skatter, transnationale lister o.s.v. er vi i Venstre imod. Vores vision er meget mindre fransk og centralistisk, baseret på en realistisk opfattelse af nationalstaternes betydning.

Ideen om et tættere samarbejde på en række konkrete politikområder som forsvar, sikkerhed, miljø og klima, energi og den digitale udvikling giver til gengæld god mening. Her får vi langt mere ud af at dele vores nationale suverænitet for at opnå mere indflydelse på den fælles politik.

På handelspolitikken er det værd at hæfte sig ved, at Macron grundlæggende er pro-business og for frihandel som vækstmotor. Til gengæld er der grund til at råbe vagt i gevær, når han begynder at tale om “Frankrig først” og vil “beskytte” franske industrier mod markedet.

Også på arbejdsmarkedet og det sociale område er billedet uklart: Macron er tilhænger af den fri bevægelighed, men vil alligevel have begrænsninger på udstationering af arbejde. Han er en svoren tilhænger af den skandinaviske arbejdsmarkeds-fleksibilitet, men hvordan det skal omplantes på europæisk plan, ved ingen. Macron ønsker en social union, men hvordan sådan een skal se ud - og finansieres - er der ingen meldinger på. Og det, selvom alle ved, at en social union er opskriften på årelange slagsmål og strid mellem medlemslande med vidt forskellige systemer og skatteniveauer.

Alt i alt har Europa fået en politisk rockstjerne, der kan skabe opmærksomhed og god karma for den europapolitiske sag. Men vi har stadig til gode at se, om Macron kan spille andet end luftguitar.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) udgør Venstres enmandshær i Europa-Parlamentet. Desuden sidder han i Gentoftes byråd. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Christel Schaldemose
16.02.19, 10:03
Social dumping er en kæmpe udfordring i EU, derfor skal den også løses i EU. Der er gode tiltag på vej, men i Socialdemokratiet har vi flere svar på, hvordan vi bekæmper social dumping. Læs mere
Af Rune Lund
15.02.19, 22:02
Lønningerne for de store virksomheders topchefer fortsætter med at stikke helt af, mens arbejdsgiverne kræver løntilbageholdenhed for folk med almindelige lønninger. Der er brug for en millionærskat, der gør uhæmmet høje lønninger for landets erhvervselite mindre attraktive. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.02.19, 10:37
Sprogkravet kan dog ikke stå alene – heller ikke for danske læger. Men hvad med evnen til kommunikation og til at stille diagnose? Læs mere
Af Harun Demirtas
14.02.19, 14:49
Selv om bekymringer er vigtige, er vejen frem ikke at imødekomme uvidenheden med industrialisering af rekonstruktionen af mødomme. Det er ikke med blod, men med viden, vi skal vaske fordommene væk. Og et forbud er første skridt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.02.19, 13:24
Denne gang var det et alternativt venstrefløjsmedie, der viderebragte vildledende oplysninger. Læs mere
Af Anders Vistisen
14.02.19, 10:32
Medier lader sig bruge i propaganda for at fremhæve EU's lyksaligheder Læs mere
Af Naser Khader
14.02.19, 10:20
Til Abaz vil jeg sige: Find ud af, om du vil være politiker hos Det Radikale Venstre eller politiassistent. Ellers skaber du tvivl om politiets integritet. Læs mere
Af Casper Hedegaard
13.02.19, 14:31
I Danmark er blot 16 ud af 98 kommunaldirektører kvinder. Er det godt nok? Læs mere
Af Rune Lund
13.02.19, 13:11
Kan man forhindre klimaforandringerne? Kan det finansieres? Og kan det gøres socialt retfærdigt? Ja. Ja. Ja. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her