Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Spiller Macron andet end luftguitar ..?

Ris og ros til Macrons tale i Europa-Parlamentet i dag. Han havde taget sin luftguitar med..

Hvis man kan tale om rockstjerne-effekt i politik - ja, så er Frankrigs Emmanuel Macron nok det nærmeste, man kommer i europæisk politik (selvom nogle vil argumentere for, at Margrethe Vestager har samme potentiale). Da den unge, dynamiske præsident tirsdag optrådte i Europa-Parlamentet, og der var nærmest tumult blandt de 751 parlamentarikere for at komme til at hilse, fotografere og tale med Macron.

Hvad er det så, han kan? Ja, han er en hæderlig taler og en glimrende debattør. Talen, Macron leverede, var pæn uden at være prangende, og kemisk renset for nyheder. Men - franskmandens glødende engagement i Europa, og hans enormt stærke fokusering; et fokus, som forplanter sig til hans krop, hans øjne og hans stemme - ja, det tiltrækker og fastholder de fleste.

Således også i den meget store plenarsal, hvor det ellers er nærmest umuligt at fastholde alles koncentration. Macron talte til en fuldstændig lydhør forsamling, hvor man kunne høre en knappenål falde på gulvet. Bagefter var det stående klapsalver, også efter debat-delen, som i forvejen er sjælden. De fleste statsledere foretrækker at tale - og smutte bagefter. Macron insisterede på mere end en times debat med salen, betarede sit stærke fokus, og havde det i øvrigt som en fisk i vandet. I sig selv imponerende.

Det er også denne karismatiske begejstring og fokusering, som er den største gave til Europa lige nu. En præsident for et top-tre medlem af EU med en så usvækket og åbenlys kamplyst og glæde er ikke set siden Kohl/Mitterand-dagene for 30 år siden. Macron er også en mand med en vision og en mission, og det ville være en stor fejl at undervurdere styrken ved sådan en engagement.

Begynder man at kiste de mange budskaber og konkrete forslag op, bliver billedet selvfølgelig noget mere nuanceret. Macrons billede af Europa er et fransk billede - og det skal jo give diskussion og uenighed.

Det bedste først:
Ideen om en stærkere og mere ærlig debat kan jeg kun hylde. Jeg har talt for det samme i snart 10 år. Det var faktisk grunden til, at jeg gik ind i Europa-politik.

Macrons pointe om europæisk suverænitet er fuldstændig rigtig. Hvis Europa skal overleve som et stærkt kontinent overfor resten af verden, skal vi selvfølgelig stå sammen og supplere vores indlysende nationale suverænitet og demos med et tilsvarende europæisk. Suverænitets-spørgsmålet er det helt centrale i Macrons europæiske tækning - og igen: Jeg kunne ikke være mere enig: Jeg har for år tilbage formuleret dobbeltheden på denne måde: Vi skal have mere Danmark i Europa - og mere Europa i Verden. Formuleringen er nu også at finde i Venstres kommende EU-program.

Sværere med opbakning på andre punkter:
Begynder man at bevæge sig ind i den konkrete udmøntning af visionen, bliver det straks sværere at følge Macron. Ideen om en europæisk regering, et 5-10 gange større EU-budget, EU-skatter, transnationale lister o.s.v. er vi i Venstre imod. Vores vision er meget mindre fransk og centralistisk, baseret på en realistisk opfattelse af nationalstaternes betydning.

Ideen om et tættere samarbejde på en række konkrete politikområder som forsvar, sikkerhed, miljø og klima, energi og den digitale udvikling giver til gengæld god mening. Her får vi langt mere ud af at dele vores nationale suverænitet for at opnå mere indflydelse på den fælles politik.

På handelspolitikken er det værd at hæfte sig ved, at Macron grundlæggende er pro-business og for frihandel som vækstmotor. Til gengæld er der grund til at råbe vagt i gevær, når han begynder at tale om “Frankrig først” og vil “beskytte” franske industrier mod markedet.

Også på arbejdsmarkedet og det sociale område er billedet uklart: Macron er tilhænger af den fri bevægelighed, men vil alligevel have begrænsninger på udstationering af arbejde. Han er en svoren tilhænger af den skandinaviske arbejdsmarkeds-fleksibilitet, men hvordan det skal omplantes på europæisk plan, ved ingen. Macron ønsker en social union, men hvordan sådan een skal se ud - og finansieres - er der ingen meldinger på. Og det, selvom alle ved, at en social union er opskriften på årelange slagsmål og strid mellem medlemslande med vidt forskellige systemer og skatteniveauer.

Alt i alt har Europa fået en politisk rockstjerne, der kan skabe opmærksomhed og god karma for den europapolitiske sag. Men vi har stadig til gode at se, om Macron kan spille andet end luftguitar.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) udgør Venstres enmandshær i Europa-Parlamentet. Desuden sidder han i Gentoftes byråd. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
25.09.18, 16:12
Tre medarbejdere i Region Midt fik over 8 mio. skattekroner med i lommen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
25.09.18, 10:49
Der findes ikke mangel på arbejdskraft. Der findes lønkonkurrence. Og klynk. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.09.18, 13:48
Vist er der lyspunkter, men end ikke politiet kan snakke problemerne væk. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
21.09.18, 09:14
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.09.18, 16:29
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her