Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Spiller Macron andet end luftguitar ..?

Ris og ros til Macrons tale i Europa-Parlamentet i dag. Han havde taget sin luftguitar med..

Hvis man kan tale om rockstjerne-effekt i politik - ja, så er Frankrigs Emmanuel Macron nok det nærmeste, man kommer i europæisk politik (selvom nogle vil argumentere for, at Margrethe Vestager har samme potentiale). Da den unge, dynamiske præsident tirsdag optrådte i Europa-Parlamentet, og der var nærmest tumult blandt de 751 parlamentarikere for at komme til at hilse, fotografere og tale med Macron.

Hvad er det så, han kan? Ja, han er en hæderlig taler og en glimrende debattør. Talen, Macron leverede, var pæn uden at være prangende, og kemisk renset for nyheder. Men - franskmandens glødende engagement i Europa, og hans enormt stærke fokusering; et fokus, som forplanter sig til hans krop, hans øjne og hans stemme - ja, det tiltrækker og fastholder de fleste.

Således også i den meget store plenarsal, hvor det ellers er nærmest umuligt at fastholde alles koncentration. Macron talte til en fuldstændig lydhør forsamling, hvor man kunne høre en knappenål falde på gulvet. Bagefter var det stående klapsalver, også efter debat-delen, som i forvejen er sjælden. De fleste statsledere foretrækker at tale - og smutte bagefter. Macron insisterede på mere end en times debat med salen, betarede sit stærke fokus, og havde det i øvrigt som en fisk i vandet. I sig selv imponerende.

Det er også denne karismatiske begejstring og fokusering, som er den største gave til Europa lige nu. En præsident for et top-tre medlem af EU med en så usvækket og åbenlys kamplyst og glæde er ikke set siden Kohl/Mitterand-dagene for 30 år siden. Macron er også en mand med en vision og en mission, og det ville være en stor fejl at undervurdere styrken ved sådan en engagement.

Begynder man at kiste de mange budskaber og konkrete forslag op, bliver billedet selvfølgelig noget mere nuanceret. Macrons billede af Europa er et fransk billede - og det skal jo give diskussion og uenighed.

Det bedste først:
Ideen om en stærkere og mere ærlig debat kan jeg kun hylde. Jeg har talt for det samme i snart 10 år. Det var faktisk grunden til, at jeg gik ind i Europa-politik.

Macrons pointe om europæisk suverænitet er fuldstændig rigtig. Hvis Europa skal overleve som et stærkt kontinent overfor resten af verden, skal vi selvfølgelig stå sammen og supplere vores indlysende nationale suverænitet og demos med et tilsvarende europæisk. Suverænitets-spørgsmålet er det helt centrale i Macrons europæiske tækning - og igen: Jeg kunne ikke være mere enig: Jeg har for år tilbage formuleret dobbeltheden på denne måde: Vi skal have mere Danmark i Europa - og mere Europa i Verden. Formuleringen er nu også at finde i Venstres kommende EU-program.

Sværere med opbakning på andre punkter:
Begynder man at bevæge sig ind i den konkrete udmøntning af visionen, bliver det straks sværere at følge Macron. Ideen om en europæisk regering, et 5-10 gange større EU-budget, EU-skatter, transnationale lister o.s.v. er vi i Venstre imod. Vores vision er meget mindre fransk og centralistisk, baseret på en realistisk opfattelse af nationalstaternes betydning.

Ideen om et tættere samarbejde på en række konkrete politikområder som forsvar, sikkerhed, miljø og klima, energi og den digitale udvikling giver til gengæld god mening. Her får vi langt mere ud af at dele vores nationale suverænitet for at opnå mere indflydelse på den fælles politik.

På handelspolitikken er det værd at hæfte sig ved, at Macron grundlæggende er pro-business og for frihandel som vækstmotor. Til gengæld er der grund til at råbe vagt i gevær, når han begynder at tale om “Frankrig først” og vil “beskytte” franske industrier mod markedet.

Også på arbejdsmarkedet og det sociale område er billedet uklart: Macron er tilhænger af den fri bevægelighed, men vil alligevel have begrænsninger på udstationering af arbejde. Han er en svoren tilhænger af den skandinaviske arbejdsmarkeds-fleksibilitet, men hvordan det skal omplantes på europæisk plan, ved ingen. Macron ønsker en social union, men hvordan sådan een skal se ud - og finansieres - er der ingen meldinger på. Og det, selvom alle ved, at en social union er opskriften på årelange slagsmål og strid mellem medlemslande med vidt forskellige systemer og skatteniveauer.

Alt i alt har Europa fået en politisk rockstjerne, der kan skabe opmærksomhed og god karma for den europapolitiske sag. Men vi har stadig til gode at se, om Macron kan spille andet end luftguitar.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) udgør Venstres enmandshær i Europa-Parlamentet. Desuden sidder han i Gentoftes byråd. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.18, 13:19
Det er for længst en kendsgerning, medmindre noget andet sker. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.18, 13:04
Oplevelser og indtryk fra en uge i det forvandlede Danmark. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.11.18, 11:16
Vi kan ikke gamble med sikkerheden for hele den danske stat med en motor drevet af offentlig forvaltning for udenlandske midler, og på ordre fra Kina. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.11.18, 16:12
Det er skræmmende, at nogen synes, en sygeplejerske er en landsforræder, fordi hun hjælper mennesker, der er på flugt fra krig, fattigdom og død. Men også det, at der er mennesker med dette forfærdelige menneskesyn i Danmark. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.18, 13:15
Efterskolerne byder på et helt særligt fællesskab Læs mere
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig, for at kinesisk mineprojekt kan omgås Unesco-regler. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere
Af Nauja Lynge
18.11.18, 14:21
Menneskerettigheder er en menneskeskabt konstruktion, som ikke er tilpasset nutidens udfordringer. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her