Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Færre pladser i Europa-Parlamentet vil gøre EU bedre

Briterne efterlader 73 tomme stole, når de forlader EU. Lad os benytte lejligheden til at skære Europa-Parlamentet til og desuden droppe drømmen om transnationale lister.

Når briterne forlader EU-samarbejdet forud for EP-valget i 2019, vil der opstå et tomrum. Ikke kun politisk – idet Storbritannien siden 1973 har været en vigtig politisk faktor og en af Danmarks nærmeste allierede. Nej – også helt konkret i form af 73 tomme sæder i Europa-Parlamentet.

Det har – naturligvis kunne man næsten tilføje -  skabt et rivegilde om, hvordan Europa-Parlamentets 751 pladser skal fordeles fremover. Parlamentets forfatningsudvalg har da også været i fuld gang med at udarbejde en række modeller for, hvordan man fremover kan fordele pladserne – og de modeller skal til afstemning senere i dag.

Udgangspunktet for Venstre er ganske klart: Antallet af pladser i parlamentet skal reduceres med 73. Ja, stod det kun til mig, kunne man sagtens barbere antallet af medlemmer med det dobbelte. Og hvorfor det? Fordi der simpelthen ikke er brug for samme antal parlamentarikere. Ca 500+ ville i mine øjne være et passende antal - og gøre systemet både mere smidigt og politisk stærkere.

I min tid i parlamentet har jeg oplevet myriader af rapporter, resolutioner, events mv. som i princippet er parlamentets arbejde uvedkommende. Årsagen er den simple, at mens de mindre delegationer – som alle de danske i princippet er - har rigeligt at se til, så kæmper de store delegationer med for mange hænder til mængden af arbejde. Det fører til en masse – om end ædle, men alligevel - overflødige politiske initiativer.

Det kunne naturligvis være fristende at benytte lejligheden til at sikre Danmark flere pladser i Europa-Parlamentet. Vores politiske modstandere hos Folkebevægelsen mod EU er - paradoksalt nok - for at beholde sæderne og fordele dem til landene. Det mener Venstre er den forkerte vej at gå, men kommer vi i mindretal, og de 73 pladser ender med at skulle fordeles på medlemslandene, vil Venstre naturligvis arbejde benhårdt for danske interesser i den situation. Som det ser ud lige nu, peger de foreslåede modeller på en ekstra plads, altså 14 i alt til Danmark.

Transnationale lister? Nej tak!
En anden model foreslår at fordele 30 af de 73 pladser til såkaldte transnationale lister – altså lister, som borgere i alle lande kan stemme på. Det lyder jo sympatisk, men her melder Venstre også pas. EU er og bliver et samarbejde mellem nationalstater. Desuden vil det være en voldsom ulempe for kandidater fra små stater som Danmark, hvor vælgerne kun udgør en forsvindende lille del af det samlede vælgerkorps.

EU skal være slankere og mere effektiv - med fokus på det, der er vigtigt for borgerne: sikkerhed og tryghed internt i Europa, et velfungerende indre marked, som skaber vækst og arbejdspladser, samt kontrol over de ydre grænser som forudsætning for fri bevægelighed internt i unionen. Reformer ad institutionerne skal være rettet mod dette hovedformål, snarere end imod luftkasteller og føderale drømme.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) udgør Venstres enmandshær i Europa-Parlamentet. Desuden sidder han i Gentoftes byråd. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.18, 13:19
Det er for længst en kendsgerning, medmindre noget andet sker. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.18, 13:04
Oplevelser og indtryk fra en uge i det forvandlede Danmark. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.11.18, 11:16
Vi kan ikke gamble med sikkerheden for hele den danske stat med en motor drevet af offentlig forvaltning for udenlandske midler, og på ordre fra Kina. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.11.18, 16:12
Det er skræmmende, at nogen synes, en sygeplejerske er en landsforræder, fordi hun hjælper mennesker, der er på flugt fra krig, fattigdom og død. Men også det, at der er mennesker med dette forfærdelige menneskesyn i Danmark. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.18, 13:15
Efterskolerne byder på et helt særligt fællesskab Læs mere
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig, for at kinesisk mineprojekt kan omgås Unesco-regler. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere
Af Nauja Lynge
18.11.18, 14:21
Menneskerettigheder er en menneskeskabt konstruktion, som ikke er tilpasset nutidens udfordringer. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her