Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Færre pladser i Europa-Parlamentet vil gøre EU bedre

Briterne efterlader 73 tomme stole, når de forlader EU. Lad os benytte lejligheden til at skære Europa-Parlamentet til og desuden droppe drømmen om transnationale lister.

Når briterne forlader EU-samarbejdet forud for EP-valget i 2019, vil der opstå et tomrum. Ikke kun politisk – idet Storbritannien siden 1973 har været en vigtig politisk faktor og en af Danmarks nærmeste allierede. Nej – også helt konkret i form af 73 tomme sæder i Europa-Parlamentet.

Det har – naturligvis kunne man næsten tilføje -  skabt et rivegilde om, hvordan Europa-Parlamentets 751 pladser skal fordeles fremover. Parlamentets forfatningsudvalg har da også været i fuld gang med at udarbejde en række modeller for, hvordan man fremover kan fordele pladserne – og de modeller skal til afstemning senere i dag.

Udgangspunktet for Venstre er ganske klart: Antallet af pladser i parlamentet skal reduceres med 73. Ja, stod det kun til mig, kunne man sagtens barbere antallet af medlemmer med det dobbelte. Og hvorfor det? Fordi der simpelthen ikke er brug for samme antal parlamentarikere. Ca 500+ ville i mine øjne være et passende antal - og gøre systemet både mere smidigt og politisk stærkere.

I min tid i parlamentet har jeg oplevet myriader af rapporter, resolutioner, events mv. som i princippet er parlamentets arbejde uvedkommende. Årsagen er den simple, at mens de mindre delegationer – som alle de danske i princippet er - har rigeligt at se til, så kæmper de store delegationer med for mange hænder til mængden af arbejde. Det fører til en masse – om end ædle, men alligevel - overflødige politiske initiativer.

Det kunne naturligvis være fristende at benytte lejligheden til at sikre Danmark flere pladser i Europa-Parlamentet. Vores politiske modstandere hos Folkebevægelsen mod EU er - paradoksalt nok - for at beholde sæderne og fordele dem til landene. Det mener Venstre er den forkerte vej at gå, men kommer vi i mindretal, og de 73 pladser ender med at skulle fordeles på medlemslandene, vil Venstre naturligvis arbejde benhårdt for danske interesser i den situation. Som det ser ud lige nu, peger de foreslåede modeller på en ekstra plads, altså 14 i alt til Danmark.

Transnationale lister? Nej tak!
En anden model foreslår at fordele 30 af de 73 pladser til såkaldte transnationale lister – altså lister, som borgere i alle lande kan stemme på. Det lyder jo sympatisk, men her melder Venstre også pas. EU er og bliver et samarbejde mellem nationalstater. Desuden vil det være en voldsom ulempe for kandidater fra små stater som Danmark, hvor vælgerne kun udgør en forsvindende lille del af det samlede vælgerkorps.

EU skal være slankere og mere effektiv - med fokus på det, der er vigtigt for borgerne: sikkerhed og tryghed internt i Europa, et velfungerende indre marked, som skaber vækst og arbejdspladser, samt kontrol over de ydre grænser som forudsætning for fri bevægelighed internt i unionen. Reformer ad institutionerne skal være rettet mod dette hovedformål, snarere end imod luftkasteller og føderale drømme.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) udgør Venstres enmandshær i Europa-Parlamentet. Desuden sidder han i Gentoftes byråd. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
22.02.19, 20:24
4 ud af 5 efterkommere er uintegrerede. Mindst. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
22.02.19, 16:32
Når justitsministeren ikke er villig til at beskytte befolkningen, så burde han gå. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.02.19, 14:00
Partiet mener tilsyneladende, at Danmark er et stykke hvidt papir, en blank tavle, et hotel, som alle kan tjekke ud og ind på. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.02.19, 11:12
Skal vi ikke bare lade være med at overdrive omfanget af alle de penge, vi kan tjene på det her cykelløb. Det lyder både dumt og naivt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.02.19, 08:48
Ja, fordi kaos er vejen frem. Læs mere
Af Louis Jacobsen
21.02.19, 15:16
Vi bør alle bakke op om Helga Mathiassen. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.02.19, 14:41
Lad os give ordet til Pet Shop Boys og Barack Obama. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.19, 10:31
Skraldespandsmodellen er et af nyere tids værste eksperimenter, hvor man gambler med skrøbelige mennesker i et kollektivt narrespil, som udspiller sig helt ind i hjertet af Folketinget. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
21.02.19, 00:21
Når Naser Khader siger, vi ikke skal hente syrienkrigere hjem til retsforfølgelse, fordi de er til fare for os, glemmer han, at de uanset hvad vil være til fare for menneskene omkring dem. Om de så er i Danmark eller Syrien. Det udgør et problem, fordi han dermed også glemmer, at menneskeliv er lige meget værd – i Danmark og i Syrien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her