Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Robert Putnam i Århus

Den verdenskendte politolog Robert Putnam gæstede Åhus Universitet den 22. maj. Robert Putnam har på en og samme gang begået fremragende forskning samtidig med, at han udviser en politisk naivitet på højde med Det Radikale Venstres.

Og hvad kunne han så diske op med, professoren fra Harvard, der har opfundet begrebet social kapital? Han kunne fortælle, at vi er nødt til at være meget mere inkluderende over for indvandrere fra den ikke-vestlige verden. Vi må omfavne mangfoldigheden, knuselske diversiteten og bare se at komme af med den der kedelige indstilling til en udvikling, der alligevel ikke kan standses. Det sidste får vi nu se, men så megen fantasi havde Robert Putnam ikke.

E pluribus unum

I 2007 udgav Robert Putnam en længere artikel med titlen "E pluribus unum", "af mange én", som de amerikanske forfatningsfædre sagde, fordi de vidste, at sammenhængskraft og tillid mellem borgerne var afgørende, hvis et land skulle bestå. Robert Putnam kunne ved hjælp af et enormt datamateriale fra USA påvise, at der eksisterer en meget tæt sammenhæng mellem tillid og multietnicitet. Det betyder, at samfund, hvor der hersker en høj grad af monoetnicitet, også har en høj grad af tillid mellem mennesker. Det omvendte gør sig gældende i områder med stor mangfoldighed. Her er tilliden langt lavere, ikke kun i forhold til andre racer, som det hedder i USA, men også til medlemmerne af egen etniske gruppe. Et dobbelt tab for de oprindelige indbyggere med andre ord, hvis indvandring udefra er tilstrækkelig massiv.

En tilsvarende undersøgelse fra Vancouver i Canada blev lavet for kort tid siden. Vancouver er en såkaldt "hyper-diverse" by med mere end 45 procent født uden for Canada. Resultaterne var helt de samme som Robert Putnams: Faldende tillid som følge af en forøget grad af multietnicitet.

Lægger vi dertil vor øvrige kendte viden om de samlede effekter af den ikke-vestlige indvandring til den vestlige verden, burde konklusionen være klar: Stands al ikke-vestlig indvandring med det samme og vend tilbage til en tænkning, hvor den vestlige verden er en bestemt kultur i en verden med andre kulturer. Disse kulturer skal forsøge at leve fredeligt med hinanden, men de er væsensforskellige af både religiøse, kulturelle og etniske grunde, og masseindvandring af mennesker uden for kulturen vil derfor for altid forandre en given kultur. Kun den vestlige verden tror som bekendt ikke på denne sandhed, som er lige så gammel som mennesket selv.

En henrivende dansk "forsker"

En Lene Rømer var til sted, da Robert Putnam holdt sit foredrag. Robert Putnam stillede de fremmødte en opgave, som Lene Rømer fandt "skøn". Lene Rømer fortæller her hvorfor:

"Han sagde til os, at når nu vi var verdensmestre i tillid og social kapital, og når nu vi samtidig kunne se en meget stor ændring i den etniske diversitet i de kommende 20 år, så var vi nødt til at være inkluderende for at skabe endnu mere af den sociale kapital".

For det første er der en morsom logisk brist i Lene Rømers argumentation. Hun siger, at vi skal skabe "endnu mere af den sociale kapital". Man kan ikke skabe endnu mere, når man allerede har trukket betydelige veksler på samme kapital. For det andet bør Lene Rømer tage Robert Putnam i hånden og trallende vandre ned ad illusionernes vej, der, hvor virkelige foreteelser som bekendt ikke finder sted.

Robert Putnam og Lene Rømer tilhører generationen af i går. De tror begge, at det mest vanvittige eksperiment i den vestlige verdens historie skal fuldføres ved at skabe mere social kapital og dermed tillid mellem mennesker, når sandheden er den, at samme tillid er på vej mod syd, præcis fordi eksperimentet ruller for fuld kraft og får stadig større momentum og dermed stadig større skadevirkninger for de vestlige lande og samfund og etniske europæere.

Vi må i sandhed være gale, sagde Enoch Powell i 1968 i sin Rivers-of-Blood tale. Det havde han ret i. Vi er blevet gale. Og Robert Putnam og Lene Rømer er med helt fremme.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere
Af Harun Demirtas
08.07.19, 15:14
Når et menneske får en invitation til indirekte at takke af og skride fra dette land, kan man ikke længere argumentere for, hvorfor det skulle kunne betale sig at integrere sig i dette land, når landet pisser på en. Læs mere