Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Robert Putnam i Århus

Den verdenskendte politolog Robert Putnam gæstede Åhus Universitet den 22. maj. Robert Putnam har på en og samme gang begået fremragende forskning samtidig med, at han udviser en politisk naivitet på højde med Det Radikale Venstres.

Og hvad kunne han så diske op med, professoren fra Harvard, der har opfundet begrebet social kapital? Han kunne fortælle, at vi er nødt til at være meget mere inkluderende over for indvandrere fra den ikke-vestlige verden. Vi må omfavne mangfoldigheden, knuselske diversiteten og bare se at komme af med den der kedelige indstilling til en udvikling, der alligevel ikke kan standses. Det sidste får vi nu se, men så megen fantasi havde Robert Putnam ikke.

E pluribus unum

I 2007 udgav Robert Putnam en længere artikel med titlen "E pluribus unum", "af mange én", som de amerikanske forfatningsfædre sagde, fordi de vidste, at sammenhængskraft og tillid mellem borgerne var afgørende, hvis et land skulle bestå. Robert Putnam kunne ved hjælp af et enormt datamateriale fra USA påvise, at der eksisterer en meget tæt sammenhæng mellem tillid og multietnicitet. Det betyder, at samfund, hvor der hersker en høj grad af monoetnicitet, også har en høj grad af tillid mellem mennesker. Det omvendte gør sig gældende i områder med stor mangfoldighed. Her er tilliden langt lavere, ikke kun i forhold til andre racer, som det hedder i USA, men også til medlemmerne af egen etniske gruppe. Et dobbelt tab for de oprindelige indbyggere med andre ord, hvis indvandring udefra er tilstrækkelig massiv.

En tilsvarende undersøgelse fra Vancouver i Canada blev lavet for kort tid siden. Vancouver er en såkaldt "hyper-diverse" by med mere end 45 procent født uden for Canada. Resultaterne var helt de samme som Robert Putnams: Faldende tillid som følge af en forøget grad af multietnicitet.

Lægger vi dertil vor øvrige kendte viden om de samlede effekter af den ikke-vestlige indvandring til den vestlige verden, burde konklusionen være klar: Stands al ikke-vestlig indvandring med det samme og vend tilbage til en tænkning, hvor den vestlige verden er en bestemt kultur i en verden med andre kulturer. Disse kulturer skal forsøge at leve fredeligt med hinanden, men de er væsensforskellige af både religiøse, kulturelle og etniske grunde, og masseindvandring af mennesker uden for kulturen vil derfor for altid forandre en given kultur. Kun den vestlige verden tror som bekendt ikke på denne sandhed, som er lige så gammel som mennesket selv.

En henrivende dansk "forsker"

En Lene Rømer var til sted, da Robert Putnam holdt sit foredrag. Robert Putnam stillede de fremmødte en opgave, som Lene Rømer fandt "skøn". Lene Rømer fortæller her hvorfor:

"Han sagde til os, at når nu vi var verdensmestre i tillid og social kapital, og når nu vi samtidig kunne se en meget stor ændring i den etniske diversitet i de kommende 20 år, så var vi nødt til at være inkluderende for at skabe endnu mere af den sociale kapital".

For det første er der en morsom logisk brist i Lene Rømers argumentation. Hun siger, at vi skal skabe "endnu mere af den sociale kapital". Man kan ikke skabe endnu mere, når man allerede har trukket betydelige veksler på samme kapital. For det andet bør Lene Rømer tage Robert Putnam i hånden og trallende vandre ned ad illusionernes vej, der, hvor virkelige foreteelser som bekendt ikke finder sted.

Robert Putnam og Lene Rømer tilhører generationen af i går. De tror begge, at det mest vanvittige eksperiment i den vestlige verdens historie skal fuldføres ved at skabe mere social kapital og dermed tillid mellem mennesker, når sandheden er den, at samme tillid er på vej mod syd, præcis fordi eksperimentet ruller for fuld kraft og får stadig større momentum og dermed stadig større skadevirkninger for de vestlige lande og samfund og etniske europæere.

Vi må i sandhed være gale, sagde Enoch Powell i 1968 i sin Rivers-of-Blood tale. Det havde han ret i. Vi er blevet gale. Og Robert Putnam og Lene Rømer er med helt fremme.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
23.09.19, 08:43
Jeg kender ingen andre, altså bortset fra mine gamle politikervenner, der ikke må tage et job i bestemte brancher, uden man bliver forarget. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.19, 06:32
Det er kun de venstreorienterede og de liberale, som drømmer om mere mangfoldighed, frihed og flere penge. Læs mere
Af Ane Liebing Grøngaard
21.09.19, 10:16
Jeg håber, at alvoren efterhånden er sunket så meget ind, at vi må kalde en spade for en spade og sige højt, at vi er bange for fremtiden. Også selv om vi ødelægger den gode stemning. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.19, 23:19
Monopolvirksomheden er en del af den nye totalitære orden. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.19, 14:59
Den gode nyhed er, at det kan forhindres med to byggesten. Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
20.09.19, 14:16
I mange andre medlemslande vajer det europæiske flag side om side med det nationale og regionale flag. Det symboliserer tydeligt, at vi alle er en del af forskellige fællesskaber, men at disse fællesskaber ikke udelukker hinanden. Læs mere
Af Anna Thygesen
20.09.19, 11:00
Det er stadig jungleloven, der hersker i 3F – selv om de påstår noget andet. Og med deres arrogante attitude ender fagforeningen på Arbejdermuseet. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.09.19, 10:51
Og det ændres ikke nævneværdigt med indgrebet den 19. september. Læs mere
Af Camilla Burgwald
20.09.19, 10:10
Forestil dig, at lade dine indre dramaer udspille sig med nationen som publikum. Mens du forsøger at lede landet. Jeg har selv været i politik og ved af erfaring, at der kan være meget mere på spil end rene politiske målsætninger.  Læs mere
Af Signe Munk
19.09.19, 17:32
Vi skal turde tage livtag med alkoholkulturen for de unge og for hinanden. Læs mere