Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Robert Putnam i Århus

Den verdenskendte politolog Robert Putnam gæstede Åhus Universitet den 22. maj. Robert Putnam har på en og samme gang begået fremragende forskning samtidig med, at han udviser en politisk naivitet på højde med Det Radikale Venstres.

Og hvad kunne han så diske op med, professoren fra Harvard, der har opfundet begrebet social kapital? Han kunne fortælle, at vi er nødt til at være meget mere inkluderende over for indvandrere fra den ikke-vestlige verden. Vi må omfavne mangfoldigheden, knuselske diversiteten og bare se at komme af med den der kedelige indstilling til en udvikling, der alligevel ikke kan standses. Det sidste får vi nu se, men så megen fantasi havde Robert Putnam ikke.

E pluribus unum

I 2007 udgav Robert Putnam en længere artikel med titlen "E pluribus unum", "af mange én", som de amerikanske forfatningsfædre sagde, fordi de vidste, at sammenhængskraft og tillid mellem borgerne var afgørende, hvis et land skulle bestå. Robert Putnam kunne ved hjælp af et enormt datamateriale fra USA påvise, at der eksisterer en meget tæt sammenhæng mellem tillid og multietnicitet. Det betyder, at samfund, hvor der hersker en høj grad af monoetnicitet, også har en høj grad af tillid mellem mennesker. Det omvendte gør sig gældende i områder med stor mangfoldighed. Her er tilliden langt lavere, ikke kun i forhold til andre racer, som det hedder i USA, men også til medlemmerne af egen etniske gruppe. Et dobbelt tab for de oprindelige indbyggere med andre ord, hvis indvandring udefra er tilstrækkelig massiv.

En tilsvarende undersøgelse fra Vancouver i Canada blev lavet for kort tid siden. Vancouver er en såkaldt "hyper-diverse" by med mere end 45 procent født uden for Canada. Resultaterne var helt de samme som Robert Putnams: Faldende tillid som følge af en forøget grad af multietnicitet.

Lægger vi dertil vor øvrige kendte viden om de samlede effekter af den ikke-vestlige indvandring til den vestlige verden, burde konklusionen være klar: Stands al ikke-vestlig indvandring med det samme og vend tilbage til en tænkning, hvor den vestlige verden er en bestemt kultur i en verden med andre kulturer. Disse kulturer skal forsøge at leve fredeligt med hinanden, men de er væsensforskellige af både religiøse, kulturelle og etniske grunde, og masseindvandring af mennesker uden for kulturen vil derfor for altid forandre en given kultur. Kun den vestlige verden tror som bekendt ikke på denne sandhed, som er lige så gammel som mennesket selv.

En henrivende dansk "forsker"

En Lene Rømer var til sted, da Robert Putnam holdt sit foredrag. Robert Putnam stillede de fremmødte en opgave, som Lene Rømer fandt "skøn". Lene Rømer fortæller her hvorfor:

"Han sagde til os, at når nu vi var verdensmestre i tillid og social kapital, og når nu vi samtidig kunne se en meget stor ændring i den etniske diversitet i de kommende 20 år, så var vi nødt til at være inkluderende for at skabe endnu mere af den sociale kapital".

For det første er der en morsom logisk brist i Lene Rømers argumentation. Hun siger, at vi skal skabe "endnu mere af den sociale kapital". Man kan ikke skabe endnu mere, når man allerede har trukket betydelige veksler på samme kapital. For det andet bør Lene Rømer tage Robert Putnam i hånden og trallende vandre ned ad illusionernes vej, der, hvor virkelige foreteelser som bekendt ikke finder sted.

Robert Putnam og Lene Rømer tilhører generationen af i går. De tror begge, at det mest vanvittige eksperiment i den vestlige verdens historie skal fuldføres ved at skabe mere social kapital og dermed tillid mellem mennesker, når sandheden er den, at samme tillid er på vej mod syd, præcis fordi eksperimentet ruller for fuld kraft og får stadig større momentum og dermed stadig større skadevirkninger for de vestlige lande og samfund og etniske europæere.

Vi må i sandhed være gale, sagde Enoch Powell i 1968 i sin Rivers-of-Blood tale. Det havde han ret i. Vi er blevet gale. Og Robert Putnam og Lene Rømer er med helt fremme.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
27.05.20, 12:19
Lad os stoppe mudderkastningen, Uhrskov, og i stedet debattere, hvorfor borgerlige bør tage afstand til Generation Identitær. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.05.20, 09:34
Generation Identitær er aldrig fanatiske, de er realistiske og har nu præsenteret et gennemarbejdet forslag til remigration. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.05.20, 09:33
Af hensyn til smittefaren er der mange steder indført minimumsnormeringer, selvom “Børnenes Statsminister” ikke mener, det er vigtigt. Vores børn trives som aldrig før og pædagogerne har fået ordentlige forhold. Tænk, hvis man kunne tage hensyn til børnenes trivsel også efter krisen? Men det tror jeg ikke, “Børnenes statsminister” har planer om. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.05.20, 18:13
De fleste er med på nedlukningen, men nu må det være tid at kræve svar: Hvem anbefalede at lukke Danmark ned?   Læs mere
Af Peter Kofod
26.05.20, 11:41
Først den ene vej og så den anden vej. Det synes at være logikken bag den konservative stemmeafgivelse de sidste to måneder. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.05.20, 10:31
Vi betaler til en radio, ingen mennesker lytter til. Træk stikket på Radio Loud og giv os Radio24Syv tilbage Læs mere
Af Henrik Højlund
25.05.20, 19:46
Vi er en del, der hele tiden har rumlet med en skepsis overfor nedlukningen, fordi vi mere eller mindre intuitivt har anet, at den på den lange bane kunne koste langt mere, end det ville have kostet, hvis vi havde beholdt en del af samfundsåbenheden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
25.05.20, 16:10
Den sande panik kender man først, når den viser sig i praksis. Læs mere
Af Jens Kindberg
25.05.20, 14:15
Anders Storgaard og jeg har skrevet denne blog som modsvar til Morten Uhrskov. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.05.20, 19:55
Nominelt konservative har overtaget venstrefløjens måde at tænke på, når det drejer sig om etnicitet og dermed også kultur. Læs mere