Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lars Løkkes falske melodi

Statsministeren fører danskerne bag lyset i sin åbningstale.

Folketingsåret er begyndt, og vanen tro lagde Danmarks statsminister ud med at beskrive rigets tilstand, som han nu så det. Flosklerne ved den lejlighed står altid i kø for at komme til og fred være med det, havde jeg nær sagt. Det er beklageligvis spillets regler, at landets førstemand eller –kvinde hælder umådelige mængder vand ud af ørerne netop denne første tirsdag i oktober. Det følger nok af jobbeskrivelsen. At vi – for at citere Søren Kierkegaard – hvert år må bede om en brækspand, skal derfor ikke lægges Lars Løkke specielt til last.

Det er først, hvis vi kan tage den siddende statsminister i at udsige usandheder, at vi for alvor har noget at slå ned på. I så fald er statsministeren gået fra almindelige flovser til bedrageri på et højere plan, men ikke desto mindre bedrageri.

Lars Løkke Rasmussen sagde bl.a. sådan her i sin åbningstale i tirsdags:

”Det er vigtigt for mig at sige, at langt de fleste, der kommer til Danmark udefra, bidrager positivt.” 

Statsministeren sagde andre mærkværdige ting, men dem vil jeg se bort fra, da der her i princippet er rum for fortolkning, skønt fortolkningerne ofte bliver pudsige for ikke at sige absurde.

Vi holder os med andre ord til statsministerens udsagn om, at ”langt de fleste, der kommer til Danmark udefra, bidrager positivt.”

Se, nu kan vi ikke vide, hvem statsministeren egentlig sigtede til, men her må man have mig undskyldt. Når talen falder på mennesker, der kommer udefra, vil de fleste nok tænke på dem, der er kommet hertil fra den store vide verden, den uden for Europa og uden for den vestlige verden.

Det må derfor være rimeligt, at vi efterprøver statsministerens udsagn om, at ”langt de fleste, der kommer til Danmark udefra [fra den ikke-vestlige verden], bidrager positivt.”

Og hvad er svaret så? Det er, at statsministeren enten ikke ved, hvad han taler om eller bevidst misinformerer den danske befolkning. Når man siger ”langt de fleste”, må man som absolut minimum mene markant over halvdelen. Hvad er det reelle tal for beskæftigelse for indvandrere eller efterkommere af ikke-vestlige?

Det er, at andelen af indvandrere fra ikke-vestlige lande i alderen 16 til 64 år ligger omkring 50 procent (side 34). Er det ”langt de fleste”? Nej, det er det ikke.

Hvad så med efterkommerne, pr. definition født og opvokset i Danmark. Beregningen er ifølge Danmarks Statistik sværere, fordi gruppen af efterkommere er langt yngre i gennemsnit end danskerne. Men resultatet er ikke til at tage fejl af: Efterkommerne er i betydeligt mindre omfang end danskerne i arbejde. Sætter vi danskere til indeks 100, hedder det for efterkommermænd kun 85 og for efterkommerkvinder kun 81 (side 36)

Vi ved også, fordi Dansk Samling og jeg bestilte en særkørsel hos Danmarks Statistik, at selv tredje generation præsterer meget ringe i gennemsnit. Selv børn af efterkommere med ikke-vestlig baggrund klarer sig umådeligt ringe i grundskolen, og eksperter kan fortælle, at den slags på gruppeniveau betyder, at gruppen vil klare sig dårligt senere hen.

Se, nu har jeg vist, at statsministerens udsagn om, at ”langt de fleste, der kommer til Danmark udefra [fra den ikke-vestlige verden], bidrager positivt” simpelthen ikke stemmer overens med virkeligheden.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kender selvfølgelig udmærket alle disse tal. De foreligger hos Danmarks Statistik, og statsministeren har om nogen adgang til alle de oplysninger, der skal bruges til en åbningstale i Folketinget.

Alligevel vælger statsministeren at udtale en direkte usandhed. Hvordan kan det være?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Angela Brink
19.01.18, 20:27
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.18, 19:01
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.01.18, 14:25
Selvom sygeplejerskerne i årevis er blevet omrokeret, har en statsminister aldrig stået halvnervøst frem og meddelt dem og hele offentligheden om det. Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
19.01.18, 10:09
Det er næppe en forudsætning for at løse rollen som økonomisk vagthund, at man er tilstede inde i Finansministeriet (eller at man kan gå dertil fra den nuværende adresse lige ved Amalienborg). Læs mere
Af Naser Khader
19.01.18, 08:09
Mainstream medierne kan simpelthen ikke komme sig over, at Trump blev valgt, og de er fast besluttede på, at han skal ned med nakken. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
18.01.18, 12:52
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her