*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fyret for ”forkert” mening

USA er helt fremme, hvad angår totalitær, politisk korrekthed.

Lad os lave et tankeeksperiment. En ansat skriver på sit firmas interne net, at han finder, at det er et problem, at visse holdninger undertrykkes, og at det betyder, at ”diskussionerne” i firmaet foregår i et ekkokammer, hvor kun de ”rigtige” meninger må siges højt.

Lad os videre forestille os, at den ansatte skriver, at ikke alt nødvendigvis er miljø, men at også natur kan spille en rolle. Den ansatte lægger op til at debattere, hvorvidt der er gennemsnitlige forskelle i mænds og kvinders præferencer, når det handler om valg af levevej. Mænd er i snit mere til ting, kvinder alt andet lige mere til mennesker.

Den ansatte påstår ikke, at mænd og kvinder er væsensforskellige, kun at der som nævnt er gennemsnitlige forskelle. Disse gennemsnitlige forskelle bør medtænkes, når firmaet har en politik, hvor der ”bør” være stort set lige mange mænd og kvinder ansat indenfor et givent område.

Det lyder ok at skrive sådan internt, synes jeg. Budskabet er ikke fundamentalistisk og anerkender fuldt ud, at både mænd og kvinder kan være fremragende indenfor et bestemt område. Men budskabet slår til lyd for, at der kan være forskelle mellem de to køn, som ikke lader sig udligne af nok så megen miljøpåvirkning, idet forskellene til en vis grad er bestemt af natur, bestemt af biologi.

Googles vicedirektør for ”mangfoldighed” fandt det ikke på nogen måde i orden, og den ansatte blev fyret kort tid efter, at han havde lagt sit åbenbart kætterske skrift ud på Googles intranet.

James Damore – nu forhenværende softwareudvikler hos Google – skrev såmænd dette fredsommelige memo, som man kan læse her:  

Hvad vi læser her, er af en ung, dygtig it-nørd, der interesserer sig for årsagsforklaringer, og som ønsker, at der hersker fri forskning, hvor tabuer ikke accepteres. Hvor vi kan blive klogere på, hvad mennesket er. Hvor vi fordomsfrit undersøger, hvor stor en rolle miljø henholdsvis arv spiller.

Det måtte James Damore ikke skrive om på Googles intranet. Jo, det kunne han gøre, men prisen var, at han mistede sit arbejde.

Har vi politisk korrekthed i Danmark? Ja da, til overmål. Bedste eksempel er selvfølgelig kritikere af masseindvandringen fra den tredje verden. Man kan næsten ikke være et menneske på linje med andre, hvis man mener, at denne indvandring bør standses og erstattes af hjemsendelser af de mange åbenlyst utilpassede.

Men har vi politisk korrekthed i stil med USA’s? Glem det. Vi er ikke i nærheden. Begreber som mansplaining, micro aggressions, trigger warnings, safe spaces og white privilege er allerhøjst i sin ulykkelige vorden i Danmark, men er for længst blevet gældende ortodoksi på en stribe amerikanske universiteter

USA’s politisk korrekte elite – ikke mindst landets miljøer på de mest prestigefyldte universiteter – er intet mindre end afskyelig. James Damore fik sparket, fordi han var så uheldig at være født i det forkerte land på det forkerte tidspunkt.

Lad os for alt i verden undgå at ende i den grøft, som Guds eget land for længst er kørt ned i.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her