<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fyret for ”forkert” mening

USA er helt fremme, hvad angår totalitær, politisk korrekthed.

Lad os lave et tankeeksperiment. En ansat skriver på sit firmas interne net, at han finder, at det er et problem, at visse holdninger undertrykkes, og at det betyder, at ”diskussionerne” i firmaet foregår i et ekkokammer, hvor kun de ”rigtige” meninger må siges højt.

Lad os videre forestille os, at den ansatte skriver, at ikke alt nødvendigvis er miljø, men at også natur kan spille en rolle. Den ansatte lægger op til at debattere, hvorvidt der er gennemsnitlige forskelle i mænds og kvinders præferencer, når det handler om valg af levevej. Mænd er i snit mere til ting, kvinder alt andet lige mere til mennesker.

Den ansatte påstår ikke, at mænd og kvinder er væsensforskellige, kun at der som nævnt er gennemsnitlige forskelle. Disse gennemsnitlige forskelle bør medtænkes, når firmaet har en politik, hvor der ”bør” være stort set lige mange mænd og kvinder ansat indenfor et givent område.

Det lyder ok at skrive sådan internt, synes jeg. Budskabet er ikke fundamentalistisk og anerkender fuldt ud, at både mænd og kvinder kan være fremragende indenfor et bestemt område. Men budskabet slår til lyd for, at der kan være forskelle mellem de to køn, som ikke lader sig udligne af nok så megen miljøpåvirkning, idet forskellene til en vis grad er bestemt af natur, bestemt af biologi.

Googles vicedirektør for ”mangfoldighed” fandt det ikke på nogen måde i orden, og den ansatte blev fyret kort tid efter, at han havde lagt sit åbenbart kætterske skrift ud på Googles intranet.

James Damore – nu forhenværende softwareudvikler hos Google – skrev såmænd dette fredsommelige memo, som man kan læse her:  

Hvad vi læser her, er af en ung, dygtig it-nørd, der interesserer sig for årsagsforklaringer, og som ønsker, at der hersker fri forskning, hvor tabuer ikke accepteres. Hvor vi kan blive klogere på, hvad mennesket er. Hvor vi fordomsfrit undersøger, hvor stor en rolle miljø henholdsvis arv spiller.

Det måtte James Damore ikke skrive om på Googles intranet. Jo, det kunne han gøre, men prisen var, at han mistede sit arbejde.

Har vi politisk korrekthed i Danmark? Ja da, til overmål. Bedste eksempel er selvfølgelig kritikere af masseindvandringen fra den tredje verden. Man kan næsten ikke være et menneske på linje med andre, hvis man mener, at denne indvandring bør standses og erstattes af hjemsendelser af de mange åbenlyst utilpassede.

Men har vi politisk korrekthed i stil med USA’s? Glem det. Vi er ikke i nærheden. Begreber som mansplaining, micro aggressions, trigger warnings, safe spaces og white privilege er allerhøjst i sin ulykkelige vorden i Danmark, men er for længst blevet gældende ortodoksi på en stribe amerikanske universiteter

USA’s politisk korrekte elite – ikke mindst landets miljøer på de mest prestigefyldte universiteter – er intet mindre end afskyelig. James Damore fik sparket, fordi han var så uheldig at være født i det forkerte land på det forkerte tidspunkt.

Lad os for alt i verden undgå at ende i den grøft, som Guds eget land for længst er kørt ned i.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Marie Høgh
14.05.21, 16:00
DF's forslag om at gøre undervisning i de famøse tegninger obligatorisk er velmenende – men aldeles uigennemtænkt. Læs mere
Af Utku H. Güzel
14.05.21, 15:10
Der foregår noget umenneskeligt og noget meget forkert for øjnene af os alle sammen, vi ved det godt, vi er slet ikke i tvivl, men alligevel vælger vi bare at se passivt på. Selv om vi har vænnet os til denne evige konflikt, og at den bare er blevet en naturlig del af Mellemøstens historie, er den stadig en skamplet. Læs mere
Af Carl Holst
14.05.21, 11:08
Politisk journalistik må ikke alene blive målt på antal seere og læsere. Anders Langballes nye bog giver et bekymrende indblik i den politiske journalistisks verden. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
14.05.21, 08:25
»Man dukker sig, venter på, at tingene ændrer sig, vender tilbage til normalen, indtil det igen er tid til at søge dækning og vente på, at tingene går over. Ingen er interesseret i en løsning og trækker tiden i langdrag,« siger min veninde i Tel Aviv. Læs mere
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kr. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.05.21, 22:05
Det vrimler med nordatlantiske forfatter, som kan noget og som sætter nye dagsordener. Tak for det. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere