Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den 4. juli

USA er et hus i splid med sig selv.

I 1787 skrev en af USA’s forfatningsfædre, John Jay, bl.a. således om datidens amerikanere i den dengang meget unge nation:

[Amerikanerne er] ét forenet folk…de nedstammer fra de samme forfædre, taler det samme sprog, udøver den samme religion, hylder de samme principper om regeringsførelse, og de er meget lig i deres sæder og skikke…” 

Den opmærksomme læser har selvfølgelig allerede bemærket, at John Jay hverken regnede de sorte slaver eller Amerikas oprindelige folk, indianerne, for en del af folket. Slaveriet splittede senere nationen ad i en blodig borgerkrig og en senere borgerrettighedskamp, og fordrivelse og udryddelse af indianerne har siden 1960’erne været en fast del af pensum i USA’s skoler, ofte i en grad, hvor hvidt selvhad og selvpineri har været den ultimative trumf.

Men tilbage til John Jay. Han påpegede egentlig blot det indlysende, at en nations kulturelle, religiøse og etniske ensartethed er en afgørende forudsætning for et fredeligt samfund, der kan styre sig selv ved hjælp af demokrati. Jo mere nationen mister denne homogenitet, des mere vil den splittes og rives og strides om alt mellem himmel og jord.

Og det gør amerikanerne så i en grad, så man må betvivle, om det overhovedet længere giver mening at tale om ét land og ét folk. Som JP noterer i sin ledende artikel i dag:

”Spektakulært vil det være, men også dække over, at USA er et hus i splid med sig selv som sjældent set i nationens 241-årige historie…Dagens fest og fyrværkeri kan ikke skjule, at amerikanerne ikke har synderligt meget at fejre.” 

Det er sandt, og intet viser det i øjeblikket tydeligere end de såkaldt progressives had til Donald Trump, som pr. definition må være en slags Hitler i forklædning, en præsident, der vil bringe fascismen til USA. Og det synes, som om sprogbrugen virker. Overfaldene både med og uden dødbringende våben på tilhængere af Donald Trump har været mange, og de vil nok fortsætte

Og Trumps tilhængere slår igen både her og der. I et land, der flyder med våben, kan disse konfrontationer sagtens blive meget værre

Hvorfor kan demokrater og republikanere og deres respektive vælgere ikke bare finde frem til de nødvendige kompromiser? Givetvis fordi disse ikke længere er mulige at nå. I Californien – politisk totalt domineret af Demokraterne – ønsker en pæn del af befolkningen at gøre Californien til et selvstændigt land. Det ligger nok ikke lige henne om hjørnet, men det er naivt at tro, at USA er forudbestemt til at udgøre ét land bestående af 50 delstater, der holder sammen.

Amerikanerne har på godt og ondt udført bedrifter, man imponeres over, men spændingerne i Guds eget land er i dag på et niveau, der er det næsthøjeste nogen sinde. Konflikterne er talrige og vil ikke blive færre i de kommende år.

Tillykke med den 4. juli.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.11.18, 09:17
Rigsfællesskabet er vigtigt for EU, USA, Kina og Rusland. Det er tragikomisk, at vi ikke selv kan se det. Læs mere
Af Anders Vistisen
15.11.18, 08:51
EU-tilhængere brugte 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig til at hylde EU som fredens projekt. Men det er for letkøbt og historieforvanskning Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.11.18, 08:21
De arbejdende ved DSB mødes med agressiv fremfærd og revolverdiplomati fra DSB's ledelse og Dansk Industri. Læs mere
Af Nauja Lynge
14.11.18, 12:16
En statsminister er minister for hele Danmark. Den evne har Støjberg ikke. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.11.18, 12:10
Fremtidens investerings- og lånemarked starter nu. Læs mere
Af Mikael Jalving
14.11.18, 11:45
Regeringskrisen i Sverige afspejler en langt dybere samfundskrise. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her