Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

En stor tiltrædelsestale af Donald Trump

Donald Trumps første tale som USA’s præsident skuffede ikke. Mildest talt ikke.

Jeg burde på forhånd have vidst, at Donald Trump ville holde en stor første tale som præsident. Alligevel var jeg i tvivl, om han ville gøre det. Alt for længe har jeg levet med slikne vestlige politikere – danske, europæiske og amerikanske – som var og er fulde af floskler. Og hvor det lyser ud af dem, at deres folk rager dem. Intet kunne være dem mere ligegyldigt end de mennesker af kød og blod, der har valgt dem.

Sådan er det med vores egen statsminister Lars Løkke Rasmussen, med Angela Merkel i Tyskland, Francois Hollande i Frankrig, Stefan Löfven i Sverige og fortsæt selv. Eneste ordentlige undtagelse i nyere tid (i hvert fald i Vesteuropa) har været Theresa May, efter at Storbritannien stemte sig ud af EU.

Men så hørte vi Donald Trumps tiltrædelsestale, efter at han var blevet svoret ind som USA’s 45. præsident. Og det var ærlig talt stort, meget stort endda. Man tør roligt sige, at han får noget at leve op til de næste fire år. Men kan han indfri sine løfter, kan han blive en stor præsident. Vigtigst af alt set fra Danmark og Europas synspunkt er dog, at han blive den store forandrer i hele den vestlige verden.

USA’s indflydelse på Europa kan og skal ikke undervurderes. For det gode og for det skidte. Den politiske korrekthed, hvor man fornægter sit eget ophav, stammer især fra USA. Men når USA går i den rigtige retning, kan og vil det smitte af på Europa på den allerbedste måde. Det ved vi fra de to gange i det 20. århundrede, hvor USA er kommet et nødstedt Europa til hjælp, og det vil vi forhåbentlig komme til at opleve i de kommende år samtidig med, at vi også tager vores skæbne i egne hænder.

Donald Trump lovede i sin første tale som præsident at lade amerikanske interesser komme først, men læg vel mærke til, at det vil være en hjælp til os i Europa, ikke en hindring. Det vil betyde, at vi skal tage os sammen og styrke vores villighed til at forsvare os selv. Det betyder, at vi af os selv, men også efter inspiration fra USA, får styr på vores grænser og igen bliver herrer i eget hus.

Og som Trump understregede flere gange i sin tale: De jævne amerikanere, ”det glemte folk”, er ikke glemt længere. Nu er der igen en regering i USA, der arbejder for folket og ikke for eliten. Læs selv hele Donald Trumps store tale her.  

En stor tale af en netop indsat amerikansk præsident gør det ikke alene, men det er en god begyndelse, en nødvendig og rigtig begyndelse.

Store udfordringer er i vente for Donald Trump og alle os andre i de kommende år. Donald Trump har i dag givet bolden op, og nu er det op til os andre at gribe den.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.