<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Uffe Ellemanns tid rinder ud…

Det er en lise for sjælen at erfare, at Uffe Ellemann er dybt bekymret. Så ved vi, at vi er på rette vej.

Berlingske bringer i dag et længere interview med forhenværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen. Det er ikke en overdrivelse at hævde, at desperationen lyser ud af oligarken. Ja, netop oligarken. Thi Uffe Ellemann er legemliggørelsen af den hovne, arrogante elite, der foragter det folk, der føder på den ved at betale deres lønninger. Uffe Ellemann er inkarnationen af alt det, der er galt med vores politiske system i store dele af den vestlige verden.

Men ærlig kan han også være. Læs blot, hvad han siger om markeringen af 25-års jubilæet af den modbydelige Maastricht-traktat:

”Det var en skæg reunion. Der sad vi alle sammen og var fuldstændig chokerede over, hvordan verden ser ud i øjeblikket.” 

En af deltagerne var den nuværende formand for EU-kommissionen, Jean-Claude Juncker, der i sin nedladenhed overfor Europas folk er om muligt endnu mere arrogant end Uffe Ellemann.

Deres chok er selvfølgelig fuldt berettiget. Den gamle verdensorden er i færd med at bryde sammen, og præcis hvad vi får i stedet, ved vi ikke endnu, men konturerne kan vi godt med forsigtighed trække op:

I den post-ellemannske verdensorden vil Europas nationalstater have genvundet deres uafhængighed. EU vil være brudt sammen af den simple grund, at projektet hele tiden har været en hån mod selve Europas mening, som er en række folkeslag, der lever i fred og fordragelighed med hinanden bag de grænser, der netop er forudsætningen for godt naboskab.

Om føje år vil masseindvandringen fra den tredje verden være standset helt og aldeles. Europas nationer vil være gået sammen om at afpatruljere Middelhavet, og samtlige asylsøgere vil blive sendt tilbage til Afrika, Mellemøsten eller Tyrkiet. Det sker så let som ingenting. Europas industrielle potentiale er ufattelig meget større, end hvad arabere og afrikanere kan præstere. Kampen er helt ulige og vil blive vundet af Europa til enhver tid.

Inden da vil en del europæiske lande gennemleve meget ubehagelige ting, som vil betyde mange dræbte europæere. Terrorhandlingerne – næsten altid begået af repræsentanter for islam, men også af højreekstremister – vil blive langt flere, formentlig allerede i 2017. Lande som Frankrig, Sverige og Belgien vil blive særlig hårdt ramt, måske også Holland, Storbritannien og Tyskland. I et eller flere af disse lande vil der udbryde borgerkrigslignende tilstande. Det vil være frygteligt og vil være en ubærlig tragedie for ofrene og deres efterladte, men udfaldet vil aldrig være i tvivl. Europæerne vil med hele statsmagtens tyngde vinde en let sejr.

Når det er sket, kommer det meget vigtige øjeblik, hvor jeg beder til, at europæerne viser deres format. Enhver person med ikke-vestlig baggrund kan selvsagt og uden tøven forblive i Europa under den forudsætning, at han og hun har tilpasset sig Europa og af hjertet ønsker at være en del af vores fællesskab. Vi ved ikke, hvor stor en del af de ikke-vestlige vi taler om, men de er der uomtvisteligt, og de skal være velkomne på lige fod med vore egne.

Vi skal ikke bryde med retsstaten. Demokratiet må ikke udarte til flertalsdiktatur. Er man statsborger, kan man indlysende blive i Europa, også selv om man i øvrigt er utilpasset. Statsborgerskabet er helligt med den ene undtagelse, at har man modtaget statsborgerskabet som voksen og derefter begået en terrorhandling, skal man fratages sin borgerret.

Men utilpassede statsborgere skal kraftigt overtales til at opgive deres statsborgerskab og rejse tilbage til oprindelseslandet, som man åbenbart føler stærkere tilknytning til. Lokkemidlet skal være en meget betydelig økonomisk kompensation, gradueret efter hvor længe man har opholdt sig i f.eks. Danmark.

Er man ikke statsborger – i Danmark er det godt 60 procent af de ikke-vestlige – kan man forvente at blive udvist, hvis man er utilpasset og/eller kriminel. Der er ikke skyggen af tvivl om, at vi kan løse vores nuværende problemer ved det her skitserede, hvor vi end ikke er i nærheden af at komme i konflikt med retsstaten, som er en umistelig europæisk skabelse, noget af det fornemste, vi har frembragt.

Økonomisk vil vi i fremtiden selvfølgelig basere vores økonomier på markedsøkonomien, men det vil være en markedsøkonomi uden den røverkapitalisme, der hærger i dag. Teknologien kan vi ikke stoppe, og vi kan indenfor en overskuelig årrække være nødt til at indføre en form for borgerløn. Men vi vil ikke give os uden kamp. Arbejdspladser vil ikke længere blive udflyttet. Tværtimod vil de blive tilbagetaget, hvad angår produktion af f.eks. tekstiler og legetøj. Kina må hjertens gerne trives, men det skal ikke ske på bekostning af lavt uddannet europæisk arbejdskraft.

Sådan omtrent vil det komme til at se ud i den post-ellemannske verden. Uffe Ellemann klamrer sig desperat til den gamle verdensorden, der er udtjent. Til hans ros skal det siges, at han ikke skjuler sin hensigt, men i stedet taler befriende elitært, hovent og oligarkisk til de sølle sjæle, som han tror, at han kan træde under støvlen:

”Men det er nyt, at ordenen trues af opløsningstendenser indadtil. Brexit og andre folkeafstemninger, hvor populisterne har held til at lokke folk til at stemme et eller andet for bagefter at råbe og skrige, hver gang nogen kunne tænke sig at blive en smule klogere. Men det alvorligste, der er sket, er valget af Donald Trump i USA. Med det har vi lige pludselig passeret den grænse, hvor vi ikke længere kan regne med USA som garanten for den vestlige verdens sikkerhed og sammenhold…Der er en risiko for, at den vestlige civilisation går i opløsning. Det er sådan set også det skræmmebillede, jeg prøver at tegne…Men i det store hele er Merkel et bolværk mod den indre opløsning…Politisk lederskab er at stille sig frem og forklare og forsvare det, der ikke er populært…Der er for meget svagpisseri.”

Læs Uffe Ellemanns udtalelser igen og læs hele interviewet. Det er en mand af verden af i går, der taler. For min skyld kan vi godt synes, at det er lidt synd for ham. Uffe Ellemann har forlængst mistet grebet om tingene. Strengt taget har han aldrig haft grebet, men tidligere var tidsånden med ham. Det er den af indlysende grunde ikke længere.

Uffe Ellemann har sammen med Jean-Claude Juncker og andre trukket voldsomme veksler på europæerne. De har taget store summer ud. Nu insisterer europæerne på, at der skal sættes ind på kontoen igen.

Uffe Ellemanns tid rinder ud…

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
24.10.21, 16:35
Radio Loud skifter navn til 24syv. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.21, 08:45
En dag vil historikere sammenligne det 21. århundredes dommedagsbasuner med middelalderens og undre sig over, hvor velstanden dog blev af. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
23.10.21, 22:00
Mere end 180.000 sundhedspersonale har betalt med deres liv under covid-19-pandemien Læs mere
Af Nauja Lynge
23.10.21, 21:38
Selvstændighed for Grønland er dagdrømmeri ifølge tidligere formand for selvstyrekommission, men måske skal vi se nærmere på, hvorfor disse dagdrømmerier fortsat sætter dagsordenen. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
23.10.21, 14:00
Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere
Af Søren Gade
21.10.21, 13:00
Priserne på gas og el eksploderer, men hvad er alternativet? Atomkraften har været placeret i skammekrogen i årtier. Men vi har ikke råd til at negligere energiformens muligheder som en del af en grøn løsning. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.10.21, 08:19
Danmark tager ikke ligestillingen alvorligt nok, og det har konsekvenser for placering på internationale ranglister, så det er på høje tid, at sagen tages op i Folketinget. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.10.21, 08:45
Igen og igen møder vi indvandringens iboende dilemma, som tvinger os til at tage politisk stilling. Læs mere