Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Central- og Østeuropa er vores forbilleder

44 års kommunistisk diktatur har gjort landene øst for det hedengangne jerntæppe immune overfor utopier.

For ikke så længe siden plejede jeg kun at kunne henvise til Japan og Sydkorea som to velfungerende lande, der ikke kunne drømme om at forvandle deres nationalstater til multikulturelle og multietniske heksekedler. Både geografisk og kulturelt ligger Japan og Sydkorea fjernt fra Europa, og det var plagsomt, at det så ud til, at hele den vestlige verden var blevet ramt af kollektivt vanvid og var ved at forære større og større dele af deres hjemlande bort til vildt fremmede.

Og så kan det ellers nok være, at massetilstrømningen af asylsøgere fra den tredje verden har fået en del af den vestlige verden til at træde i karakter. Vores økonomisk fattigere fætre og kusiner i Central- og Østeuropa har vist os, at de ikke vil finde sig i at blive befolkningsudskiftet. Som de smukkeste perler på en snor siger Estland, Letland, Litauen, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn og Slovenien rungende nej til Europas farligste politiker Angela Merkel, der ønsker Tyskland og Europa omdannet til helvede på jord med befolkningsgrupper, der vil stå stadig mere uforsonligt overfor hinanden.

Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn mødes på højeste politiske niveau i næste måned for at aftale en fælles holdning til spørgsmålet om Europas krise. Og den 2. oktober skal ungarerne sige ja eller nej til en tvungen EU-kvote af asylsøgere. De baltiske lande har stort set ikke taget nogen asylsøgere, og f.eks. Letland har meddelt, at man kun vil modtage familier eller mennesker med sprogkundskaber og arbejdserfaring. Ikke noget med unge mænd, der bliver seksuelt frustrerede og agerer uhensigtsmæssigt

Djævelen ligger som oftest i detaljen. Teaterverdenen i vor egen del af Europa er savlende politisk korrekt, og det fik den berømte lettiske teatermand Alvis Hermanis, som skulle sætte eget stykke op på Thalia i Hamborg, til at meddele, at han ønskede at blive fritaget for opgaven (Weekendavisen 11. december 2015, ikke online). Stor opstandelse i den klæge teaterverden, hvor alle troede, at alle mente det samme, men det gjorde Alvis Hermanis bare ikke.

Og hvorfor gjorde han så ikke det? Den åbenlyse forklaring er, at han kommer fra et land, der før 1991 ikke engang eksisterede på landkortet, opslugt af Sovjetunionen, som det var sammen med Estland og Litauen. Sammen med landene øst for det hedengangne jerntæppe ved Alvis Hermanis, hvad det vil sige for et folk at leve i ufrihed, og han ved, hvad national selvstændighed betyder. Han og de øvrige central- og østeuropæere er helt klar over, at de har fædrelande og modersmål, der skal forsvares. At de indlysende har ret til deres egne hjemlande, og at de ikke har brug for at gentage Vesteuropas gigantiske fejltagelser.

Historien har det med at vende tilbage på de mest forunderlige måder. I går var det Central- og Østeuropa, der levede i ufrihed, men i dag er det dem, der viser os andre vejen.

Jeg behøver ikke længere kun at nævne Japan og Sydkorea, når jeg skal fortælle om rige lande, der ikke er blevet sindssyge. Jeg kan med stolthed sige, at europæerne ikke alle er blevet tossede. Mine europæiske slægtninge i Prag, Bratislava, Budapest, Tallinn, Riga, Vilnius, Warszawa og Ljubljana er forbilleder og inspiration for os alle og giver håb om en fremtid også for os i den del af Europa, der, som var vi forheksede, underminerer vore egne lande.

Længe leve Central- og Østeuropa.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
25.08.19, 06:05
I det 21. århundrede sætter narcissismen verdensrekord hver eneste dag. Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
23.08.19, 18:24
Manglen på faglært arbejdskraft er en tikkende bombe under vores velfærdssamfund. Hvis vi vil have flere unge til at vælge erhvervsskolerne, så skal der snart andre indsatser end Facebook-kampagner og busreklamer op af værktøjskassen. Læs mere
Af Casper Hedegaard
23.08.19, 13:34
Jakob Ellemann-Jensen er udråbt til favorit som næste næstformand for Venstre, men måske har Inger Støjberg i virkeligheden det bedste kort, når det kommer til stykket. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.08.19, 12:42
Og han siger, at vi skal finde os i det, når bare det sker langsommere. Læs mere
Af Rune Lund
23.08.19, 11:01
Den tidligere regering har helt bevidst undladt at tilføre de nødvendige midler til Skatteforvaltningen, fordi den hellere ville bruge penge på at sætte skatten ned for de rigeste. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.08.19, 10:46
I dag er det 30 år siden, at balterne tog hinanden i hånden fra Vilnius til Tallinn Læs mere
Af Anna Thygesen
23.08.19, 10:30
Vi kender jo alle udtrykket ”magt korrumperer”, og der er altså et eller andet om snakken. Læs mere
Af Signe Munk
22.08.19, 14:05
Især unge i udsatte positioner bliver ofre for kviklånene. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.08.19, 22:11
Af Rune Lund
21.08.19, 14:31
Der er masser af penge at hente til velfærd og grøn omstilling uden at brandbeskatte den almindelige dansker. Læs mere