Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vil The Donald gå hele vejen?

Meget kan endnu spærre vejen til Det Hvide Hus for Donald Trump, men han har politikken til at vinde i november.

Donald Trump har gjort det eneste rigtige den seneste uge eller så: Han har nedtonet sin stil ganske gevaldigt, fordi han godt ved, at han er pine død nødt til at fremstå som statsmand, hvis han skal vinde den republikanske nominering og den 8. november slå Hillary Clinton, den altovervejende sandsynlige modstander.

Det undskylder ikke, at han har begået åbenlyse pinligheder tidligere i primærvalgkampen, men det er, spår jeg, et overstået kapitel. Man bør ikke undervurdere Donald Trump, som selvfølgelig har kalkuleret med, at den mest muligt aggressive tilgang til især medierne og de politisk korrekte var det, der skulle få ham gjort landskendt som en seriøs kandidat. Det er han for længst blevet, og nu er han gået ind i næste fase.

Det republikanske establishment hader ham, meget godt illustreret af den krigsgale, neokonservative Robert Kagan, der har råbt ud over hustagene, at han som republikaner hellere stemmer på Hillary Clinton end på Donald Trump.  

Kan man huske George Bush Junior, præsident 2001-09? En katastrofe af første rang, en svag præsident, der efter 11. september lod sig forlede af de neokonservative galninge til den sanseløse krig i Irak, som hensatte landet i kaos, og hvor monsteret Islamisk Stat er blot et af de mange problemer, der efterfølgende skal håndteres. Den type megalomanisk udenrigspolitik, hvor demokrati og menneskerettigheder skal stoppes ned i halsen på arabiske klansamfund – med islam som stærk norm for det gode samfund – er Donald Trump fremmed. Han afviser utopiske invasioner, der koster både blod og kassen.

Samtidig kan Donald Trump, hvis han vinder nomineringen, stable en vælgerkoalition på benene, der kan sikre ham en klar sejr over Hillary Clinton den 8. november. De republikanske kernevælgere næsten hader Hillary Clinton så meget, at de vil stemme på deres egen kandidat, uanset hvem han er. Bibelbæltefolket har allerede i en stribe sydstater demonstreret, at de foretrækker Donald Trump. Den republikanske base vil med andre ord stemme på Donald Trump.

Og dermed er vi nået til Donald Trumps genistreg. Jeg tror også, at han af hjertet mener det. Jeg kan ikke granske Trumps hjerte og nyrer, men jeg tvivler på, at han i mere end et år kan sige så meget politisk ukorrekt uden også at ville sætte alvor bag, hvis han får muligheden.

Donald Trump er imod illegal indvandring og imod indvandring af lavt kvalificeret arbejdskraft. Han vil derfor have bygget en mur mod Mexico, og han vil udvise de mindst 11 millioner illegale, der befinder sig i USA. At de så ikke alle bliver det i praksis, spiller en mindre rolle. Donald Trump vil dernæst revidere USA’s forrykte handelsaftale med især Kina, som har betydet et grotesk handelsunderskud for USA og millioner af tabte jobs. USA køber for fire gange så mange dollars, som de sælger for til Kina, en helt uholdbar ubalance.

Kombinationen af at lukke grænsen for ufaglærte og at hjemtage millioner af arbejdspladser vil skabe jobs for blue-collar workers, og det vil kunne skabe reallønsfremgang for både arbejderklassen og store dele af middelklassen, noget den ikke har oplevet i årtier

Da de lavtlønnede normalt stemmer på Demokraterne, er der virkelig noget at hente her. Også de sorte og latinoerne – som relativt tjener langt mindre end hvide og asiater – burde stemme på Donald Trump, men først og fremmest vil mange hvide arbejdere og hvide fra den lavere middelklasse kunne flyttes fra Demokraterne til Donald Trumps Republikanere ved løftet om jobs og højere realløn, ikke mindst fordi de ikke skal konkurrere med underbetalt, illegal arbejdskraft.

Donald Trump har potentiale til at skaffe sig en afgørende koalition af vælgere, en koalition, der kan gøre ham til USA’s næste præsident. Lad os håbe, at det går sådan.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Annika Smith
25.02.20, 16:26
– og det er vores forbandede skyld Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
25.02.20, 15:59
Håndtrykket sætter to streger under om man vil Danmark Læs mere
Af Gitte Seeberg
25.02.20, 13:53
Kvinder og mænd får forskellig løn. Mon det er, fordi kvinderne gør det dårligere i jobbet? At jobbet har fået en lavere værdi? Eller er det, fordi kvinderne er dårligere til at forhandle løn? Eller er der en anden grund jeg ikke kender? Læs mere
Af Nauja Lynge
25.02.20, 11:25
Danmark eksamineres af FN's komite for afskaffelse af alle former for racediskrimination, men man kan ikke afskaffe racediskrimination ved at lukke øjnene for politisk betændte områder. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.02.20, 18:13
Tal fra den nye tænketank Unitos viser tydeligt, at det er på høje tid at sende de personer, som har kvitteret for let adgang til Danmark med kriminalitet og klanmentalitet, væk herfra. Læs mere
Af Jens Kindberg
24.02.20, 13:38
Er danske politikere virkelig så langt fra almindelige borgere, som den tidligere statsminister afslører i et indlæg på Facebook, hvor han brokker sig over p-forholdene i København. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Selvom det står klart, at krigen i Syrien er skabt af udefrakommende grunde, og at de vestlige lande har en meget stor finger med i spillet, så prøver man fortsat at skabe en anden historie. Det er til at brække sig over. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere