<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er Polen skurken – eller er EU?

Det er ikke så let at svare på, som de politisk korrekte mener.

Udfaldene mod Polen har været voldsomme, efter at landets forfatningsdomstol har dømt, at den polske grundlov står over EU’s forordninger og direktiver (som de hedder med en sprogbrug, der leder tanken hen på udemokratiske styreformer).

Medlem af EU-parlamentet for Det Konservative Folkeparti Pernille Weiss er slået over i diskanten og udtaler, at ”EU er ikke noget tag-selv-bord, og alle kasser må knaldes i nu, så befolkningen kan få syn for sagen for hvem, der egenligt vil og kan det bedste for Polen.”

Således på twitterdansk. Kasserne skal ”knaldes” i, og ”syn for sagn” er blevet afløst af ”syn for sagen”.

Det er samme ”konservative” Pernille Weiss, der i 2019 op til valget til EU-parlamentet udtalte bl.a. følgende:

”Derfor er jeg heller ikke bange for migration og 10 millioner ekstra borgere fra et andet sted i verden. For det er sket før, og alt andet lige har det kun beriget os.”

Der er altid noget sælsomt over at være vidne til en faktuelt forkert vurdering af den ikkevestlige indvandrings konsekvenser, når det kommer fra en politiker, der minsæl påstår at være ”konservativ”.

Lad Pernille Weiss fare. Lad nutidens formelt konservative fra det liberalistiske Konservative Folkeparti flyve. Mere interessant er, hvad der foregår i Polen, et land i EU, der jævnligt må lægge ryg til verbale tilsvininger af denne avis’ kommentator Per Nyholm, der med sine amatørhistoriske betragtninger mest formår at overbevise mig om, at der rent faktisk er brug for faghistorikere.

Her følger så den faghistoriske analyse af en, der er uddannet inden for faget, og som faktisk ved noget om Polen og om Østeuropa på et systematisk grundlag. Ja, det er undertegnede, vi taler om.

Polen og hele Østeuropa og dele af Centraleuropa har historisk haft det meget svært med demokrati, som vi forstår det i Vest- og især Nordeuropa. Det skyldes formentlig en blanding af en meget voldelig fortid (langt mere voldelig, end de fleste danskere er klar over) og måske også en delvist medfødt fokusering på kontrol i en grad, der historisk har vundet over den flotte tanke om lighed for loven og magtens tredeling.

Det sidste, det medfødte, er stærkt kontroversielt i vor tid (i Vesteuropa), men kan give en bedre forståelse af de oplagte forskelle, der hersker internt i Europa.

Jeg er personligt ikke ret meget i tvivl om, at den polske forfatningsdomstol er under politisk påvirkning på en måde, som vi aldrig ville acceptere i Danmark, men det er bare for nemt at skælde ud på de polske magthavere som bagstræberiske mørkemænd, der bør lyses i band.

Der er et afgørende dobbeltforhold på spil her, og det gælder både Polen, Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet, Slovenien, Kroatien og de baltiske lande. De har for det første erfaret det kommunistiske terrorvælde på første hånd. Det er stadig sådan i Danmark, at det er svært at forstå, at kommunismen er fuldt på højde med nazismen, hvad angår grusomhed. Ellers kan man ikke forklare Enhedslistens stærke position i dansk politik.

For det andet er østeuropæerne ikke teknologiske analfabeter. De har adgang til nettet, har smartphones som os andre, og de kan ikke lide, hvad de ser. De ønsker ikke svenske og franske og generelt vesteuropæiske ghettotilstande. De ønsker at være sig selv.

Bundlinjen er, at den nuværende polske regering ikke lever op til de danske standarder for demokrati, men man er meget naiv, hvis man tror, at EU kan få dem til et rette ind efter EU-elitens ønskede multietniske samfund eller snarere helvede.

Sådan spiller klaveret ikke i Polen og Østeuropa generelt.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Karsten Lauritzen
26.10.21, 13:00
Godt en måned før kommunal- og regionsrådsvalg fremlagde Socialdemokratiet et boligudspil, der skal skaffe flere almene boliger i de største byer. Pris: 10 mia. kr. Hvem skal betale? Det skal lejerne i resten af landet. Det er da ikke særligt solidarisk. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
26.10.21, 08:25
Når fodboldkampe bliver brugt som skalkeskjul for arrangerede slåskampe mellem primitive individer, så er det på tide at få vist dem, at de tager helt fejl. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.21, 22:25
Hvorfor har racismeforskerne ikke sagt det højt for længe siden? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.10.21, 16:35
Radio Loud skifter navn til 24syv. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.21, 08:45
En dag vil historikere sammenligne det 21. århundredes dommedagsbasuner med middelalderens og undre sig over, hvor velstanden dog blev af. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
23.10.21, 22:00
Mere end 180.000 sundhedspersonale har betalt med deres liv under covid-19-pandemien Læs mere
Af Nauja Lynge
23.10.21, 21:38
Selvstændighed for Grønland er dagdrømmeri ifølge tidligere formand for selvstyrekommission, men måske skal vi se nærmere på, hvorfor disse dagdrømmerier fortsat sætter dagsordenen. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
23.10.21, 14:00
Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere