<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Læren af Afghanistan er også en lære om masseindvandringen til Vesteuropa

Når det er umuligt at eksportere demokrati, er det næppe sandsynligt, at herboende med rødder i den tredje verden omfavner vores styreform.

Min bloggerkollega Rune Selsing har begået et glimrende indlæg om det totale nederlag i Afghanistan, som den primært amerikanske og vestlige koalition har lidt. Det kan jeg ikke sige bedre selv.

Når Rune Selsing har så oplagt ret i, at afghanere, irakere, libyere og syrere ikke ønsker vestligt demokrati, skyldes det naturligvis, at deres loyalitet ligger helt andre steder, nemlig i deres etniske gruppe og i religionen.

Som jeg også selv har været inde på for nogle uger siden, findes der ikke nogen afghanere, ligesom der ikke findes irakere, syrere eller libyere.

I stedet findes der en lang række forskellige etniske grupper, der igen er underopdelt i klaner, altså udvidede familier. Disse enheder skylder man loyalitet, ikke staten, som enten er undertrykkende eller fraværende.

Når det nu forholder sig sådan – som bevist i Afghanistan og de andre nævnte lande – er det nærliggende at mene, at det også gælder for det store flertal af de f.eks. ”afghanere”, ”syrere” og ”irakere”, der er kommet til Danmark over de senere årtier.

Hvorfor skulle en omplantning af stedet kunne medføre en forkastelse af de normer og værdier, som man kender som de eneste meningsgivende i de oprindelige hjemlande? Et mindretal kan selvfølgelig kaste deres gamle kulturelle ham af sig, men det vil netop være et mindretal. Var det et flertal, ville vi ikke sidde med enorme og uløselige etniske, kulturelle og religiøse udfordringer i Danmark og i Vesteuropa i dag.

Store dele af den vestlige verden med USA i spidsen har i årtier levet efter den uholdbare devise, der på engelsk hedder: Invade the World, invite the world. Vi sender kamptropper til fremmede himmelstrøg for at gøre dem til gode demokrater, mens vi tillader løbende indvandring fra de selvsamme egne til vores hjemlande. Indeni enhver somalier, iraker eller afghaner sidder der nemlig en lille velfærdsdansker eller svensker eller og så videre.

Vi er nødt til at aflære os denne falske måde at se denne verdens kulturer på. Sådan er verden ikke. Det vidste man godt tidligere, hvor man uden nedladenhed simpelthen konstaterede, at de forskellige folkeslag på denne klode har forskellige kulturelle karakteristika i snit, hvilket samlet set gør det særdeles vanskeligt for ikke at sige umuligt for kulturelt fremmede grupper at leve sammen.

Man må håbe, at Vestens forsmædelige nederlag i Afghanistan får os til at besinde os på, at vi har et Vesteuropa i kraft af de oprindelige vesteuropæiske folk, mens Afghanistan og en hel masse andre lande ude i den store verden har de samfund, de har, i kraft af de mennesker, der bebor territoriet.

Indser vi det, har vi indset noget meget vigtigt.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
27.09.21, 14:48
Vores samfundsmodel er bedre end den hippie-anarkistiske samfundsmodel, grundlæggerne af Christiania troede på. Det er et gode for borgerne at leve i et samfund, hvor der er respekt for den almindelige, voksne ansvarlighed og for de traditioner og værdier, der har tjent os godt gennem umindelige tider. Læs mere
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.09.21, 09:04
Det er fortsat eksotisk, når en mand møder op til babyrytmik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere