Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Læren af Afghanistan er også en lære om masseindvandringen til Vesteuropa

Når det er umuligt at eksportere demokrati, er det næppe sandsynligt, at herboende med rødder i den tredje verden omfavner vores styreform.

Min bloggerkollega Rune Selsing har begået et glimrende indlæg om det totale nederlag i Afghanistan, som den primært amerikanske og vestlige koalition har lidt. Det kan jeg ikke sige bedre selv.

Når Rune Selsing har så oplagt ret i, at afghanere, irakere, libyere og syrere ikke ønsker vestligt demokrati, skyldes det naturligvis, at deres loyalitet ligger helt andre steder, nemlig i deres etniske gruppe og i religionen.

Som jeg også selv har været inde på for nogle uger siden, findes der ikke nogen afghanere, ligesom der ikke findes irakere, syrere eller libyere.

I stedet findes der en lang række forskellige etniske grupper, der igen er underopdelt i klaner, altså udvidede familier. Disse enheder skylder man loyalitet, ikke staten, som enten er undertrykkende eller fraværende.

Når det nu forholder sig sådan – som bevist i Afghanistan og de andre nævnte lande – er det nærliggende at mene, at det også gælder for det store flertal af de f.eks. ”afghanere”, ”syrere” og ”irakere”, der er kommet til Danmark over de senere årtier.

Hvorfor skulle en omplantning af stedet kunne medføre en forkastelse af de normer og værdier, som man kender som de eneste meningsgivende i de oprindelige hjemlande? Et mindretal kan selvfølgelig kaste deres gamle kulturelle ham af sig, men det vil netop være et mindretal. Var det et flertal, ville vi ikke sidde med enorme og uløselige etniske, kulturelle og religiøse udfordringer i Danmark og i Vesteuropa i dag.

Store dele af den vestlige verden med USA i spidsen har i årtier levet efter den uholdbare devise, der på engelsk hedder: Invade the World, invite the world. Vi sender kamptropper til fremmede himmelstrøg for at gøre dem til gode demokrater, mens vi tillader løbende indvandring fra de selvsamme egne til vores hjemlande. Indeni enhver somalier, iraker eller afghaner sidder der nemlig en lille velfærdsdansker eller svensker eller og så videre.

Vi er nødt til at aflære os denne falske måde at se denne verdens kulturer på. Sådan er verden ikke. Det vidste man godt tidligere, hvor man uden nedladenhed simpelthen konstaterede, at de forskellige folkeslag på denne klode har forskellige kulturelle karakteristika i snit, hvilket samlet set gør det særdeles vanskeligt for ikke at sige umuligt for kulturelt fremmede grupper at leve sammen.

Man må håbe, at Vestens forsmædelige nederlag i Afghanistan får os til at besinde os på, at vi har et Vesteuropa i kraft af de oprindelige vesteuropæiske folk, mens Afghanistan og en hel masse andre lande ude i den store verden har de samfund, de har, i kraft af de mennesker, der bebor territoriet.

Indser vi det, har vi indset noget meget vigtigt.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.