Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kaare Dybvads tyranni – vi skal være solidariske med vildt fremmede

Boligministeren kan glemme alt om at tvinge danskere til at bosætte sig i områder med høj koncentration af ikkevestlige beboere.

I 2017 læste jeg med interesse nuværende indenrigs- og boligminister Kaare Dybvads bog ”De lærdes tyranni”, der på en begavet måde gjorde op med det uddannelsessnobberi, der har medført, at vi i dette land uddanner alt, alt for mange inden for humaniora og samfundsvidenskaberne og alt for få håndværkere og inden for de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser.

På papiret har jeg også sympati for Kaare Dybvads tanke om, at boligområder især med lejeboliger har en blandet beboersammensætning. Sådanne områder voksede jeg selv op i i Albertslund i perioden 1974 til 1983. Bl.a. dette diskuterede Kaare Dybvad med Søren Pind i går aftes i Deadline på DR2.

At sige at Kaare Dybvad var skuffende at lytte til, er lidt af en underdrivelse. Kaare Dybvad vævede rundt i markedsgørelse og manglende social mobilitet, og man måtte forstå, at Socialdemokratiet nu har taget tøjlerne for at dirigere borgerne på plads for at skabe mere social harmoni. Søren Pind har efter min vurdering aldrig været nogen stor debattør, men klarede sig på den nemme baggrund rimeligt.

Hvor er det så, at det går galt for Kaare Dybvad, når han nu har kunnet skrive ganske fornuftige bøger? Det går galt for ham, fordi han tror, at han stort set kan lade konsekvenserne af den ikkevestlige indvandring ude af ligningen. Kaare Dybvad tror, at gør vi bare det rigtige socialdemokratiske fra nu af, kan det danske samfund ved hjælp af social ingeniørkunst indoptage befolkningselementer, der for størstepartens vedkommende hverken kan eller vil indoptages i andet end deres egen klantankegang, i mange tilfælde tilsat en rigid religiøs forståelse.

Efter denne skuffelse faldt jeg over dette i virkeligheden rystende citat af Kaare Dybvad fra marts måned i år:

»Ghettobetegnelsen er misvisende. Jeg bruger den ikke selv, og jeg mener, den er med til at skygge for det vigtige arbejde, der skal gøres i boligområderne. Hele denne indsats handler jo om at bekæmpe parallelsamfund og skabe en positiv udvikling i boligområderne, så man gør dem attraktive for et bredt udsnit af befolkningen

Som med tvangsfordelingen af gymnasieelever kan jeg kun sige, at Kaare Dybvad kan glemme alt om at indforskrive normalt fungerende danskere til i større tal at bosætte sig i boligområder, hvor en større andel af beboerne har ikkevestlig herkomst. Det er præcis det, der er forskellen på dengang, jeg voksede op og i dag. Dengang var der selvfølgelig også dårligt fungerende personer i de sociale boligbyggerier, men tænk nu, Kaare Dybvad, de var danskere, og muligheden for at bo med dem i det samme område var usammenligneligt meget større.

I mellemtiden har generationer af politikere skabt et Danmark, der i stigende grad er kendetegnet ved det, som man på engelsk kalder white flight, hvid flugt, hvor de oprindelige beboere, hvis de økonomisk har mulighed for det, flytter til et andet nabolag, hvor de deler etnicitet og kultur med de andre danskere.

Jeg bildte mig en kort overgang ind, at den nuværende regering virkeligt ønskede at gøre noget for i det mindste delvist at genskabe de dele af Danmark, der er mere eller mindre gået tabt for dansk kultur. I stedet vil en Kaare Dybvad og regeringen fordele elendigheden ud til større dele af det danske boliglandskab. I stedet vil Kaare Dybvad ramme større dele af den danske middelklasse.

Det er åbenbart socialdemokratisk politik anno 2021.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.