<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Som historiker troede jeg engang på det enkelte politiske geni, der kunne løse alle knuderne. Det gør jeg ikke længere

Vi bilder os ind, at vi kan styre, hvad der sker, når sandheden er, at det er tunge kræfter uden for vores kontrol, der bestemmer, hvad der sker.

Jeg har deltaget i den offentlige debat siden år 2003, hvor det første nummer af tidsskriftet Nomos blev udgivet. Det er 18 år siden.

Tidsskriftet, et nationalkonservativt af slagsen, gik ind i 2011, bl.a. fordi nettet overtog mange af stemmerne på den del af højrefløjen, der stort set ikke repræsenteres af de etablerede medier. Det var fint nok, og det var nogle gode år i min erindring, at man kunne få et trykt tidsskrift til at løbe nogenlunde rundt.

Hvad der i 1999 var et indlysende problem, der burde adresseres politisk hurtigt og uden at ryste på hånden, har vist sig at være en tung, tung strukturel udvikling uden for enkeltindividers formåen.

Siden marts 2009 har jeg skrevet indlæg til JP ikke mindst, men også andre steder. Det har været et privilegium og er det fortsat. På nær en pause fra vist nok juni til december (selvvalgt) i 2009 kan jeg således snart fejre kobberbryllup som skribent hos JP.

Det har jeg været glad for på mange måder, men noget har slået mig, og det handler ikke om JP, men om mit gennem 12-13 år gradvist ændrede syn på historien og derfor på, hvad der ændrer denne til det værre eller bedre.

Da jeg endegyldigt i 1999 erkendte, at den ikkevestlige indvandring til Danmark på sigt vil opløse den danske nation, var jeg af den overbevisning, at hin enkelte kunne udgøre en afgørende forskel. Jeg må hertil blot sige, at det er ikke tilfældet. Sådan fungerer historiens kværnende hjul ikke.

Hvad der i 1999 var et indlysende problem, der burde adresseres politisk hurtigt og uden at ryste på hånden, har vist sig at være en tung, tung strukturel udvikling uden for enkeltindividers formåen.

Sammen med utallige andre har jeg siden især 2009, hvor jeg begyndte at blogge hos JP, advaret imod en stedse kraftigere forandring af befolkningens sammensætning i Danmark. Dette har jeg og andre gjort med statistikker i hånden. Vi har solidt dokumenteret, at den ikkevestlige indvandring i gennemsnit har været en umådeligt dårlig erfaring for Danmark og det danske folk.

Lige lidt har det hjulpet. Problemerne i dag med indvandringen fra den tredje verden er klart værre end i 2009. Og disse problemer er langt værre end i 1999, hvor jeg alt for sent indså, at der netop lå uløselige forhold foran os. Som historiker troede jeg engang på det enkelte politiske geni, der kunne løse alle knuderne. Det gør jeg ikke længere. Jeg tror i stedet på inerti, hvor tilværelsen ikke ændres, hvor udviklingen er uafvendelig.

I inertien ligger så også, at den kan afløses af en mærkværdig udefrakommende kraft, der ændrer historiens gang på kort tid.

Jeg er begyndt at sige, at 1914 var året, hvor inertien afløstes af rædslen, som Europa kom til at gennemleve indtil 1945. Men på samme måde var miraklet i 1989 året, hvor undertrykte folk i Central- og Østeuropa kastede kommunismens åg af sig og fik deres fortjente frihed tilbage.

På samme vis venter jeg på det nye 1989. Det vil ikke komme fra noget enkelt individ. Det kan manifesteres i et eller flere individer, men det er dybest set strukturelt.

Mennesket er meget lille i det store og hele. Sådan er det bare.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Steffen Husted Damsgaard
22.06.21, 17:41
Decentrale uddannelser er nøglen til vækst og udvikling i hele landet. For det er en kæmpe barriere, når et områdes stærkeste ressource – de unge – tvinges til at forlade det Læs mere
Af Martin Lidegaard
22.06.21, 08:30
Regeringen har ret i, at der er et skrigende behov for flere uddannelser uden for de store byer. Men det er hul i hovedet at finde pengene ved at skære på de samme uddannelsespladser i byerne. Danmark har brug for mere uddannelse, ikke mindre. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
22.06.21, 08:00
Velorkestrerede kampagner arbejder for at begrænse rettigheder for kvinder og LGBTQ. Læs mere
Af Uffe Elbæk
21.06.21, 22:14
Hvorfor er arrestationen af de 350 kommunister ikke mejslet ind i vores allesammens bevidsthed og hukommelse? Hvorfor er der ikke en historisk mindeplade på Christiansborg, der fortæller denne historie? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.06.21, 22:11
Rigtige eliter kan noget. Men der er absolut intet elitært over kunstnerne i dag. Engang var kunstnerne uforlignelige håndværkere, der kunne vække både begejstring og alvor og minde os om livets storhed. Det er et par århundreder siden, vi havde den slags kunstnere Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.06.21, 13:30
Den eneste brugbare metode til at undersøge forskelle mellem grupper er ved at se på, hvordan de klarer sig i gennemsnit. Vel at mærke samlede grupper. Ellers får man et skævt resultat ud af sine undersøgelser, som det er tilfældet med en undersøgelse fra Kraka om integration af muslimer. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.06.21, 21:36
At det var Aaja Chemnitz Larsen, der fik Folkemødets Dialogpris, var helt passende. Det har aldrig været vigtigere med dialog i rigsfællesskabet end nu. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.06.21, 21:12
Der er behov for et lønsystem, der i højere grad belønner dygtighed og flid. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.06.21, 10:00
Alle vore problemer med islam udspringer af en konflikt, som vores beslutningstagere valgte at se bort fra, og som selv den kloge Svend Brinkmann drømmer om at trylle helt væk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
19.06.21, 00:00
Der er og bliver forsat brugt flere milliarder kr. på bl.a. erstatning til minkavlerne, på hjælpepakker, coronatestkits og -centre, vaccineprogrammer, overvågningsudstyr og krigsmateriale og skattelettelser til de rigeste danskere, men når det kommer til sygeplejerskerne, så kan man ikke finde flere penge, og nogle spørger endda, hvor pengene skal komme fra - det er noget vås. Læs mere