<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Klanernes verden i Gøteborg har hele tiden været til at forudse

Stort set kun den vestlige verden ser mennesker som individer – resten sætter familien/klanen over alt andet.

Det er ret præcist fire år siden, at jeg på denne plads skrev en klumme om ”Klanens herredømme”, den danske titel på en amerikansk bog ”The Rule of the Clan” af Mark S. Weiner, selv såkaldt liberal amerikaner, hvilket bedst kan oversættes til venstreorienteret samme. Her er et par sentenser fra mit blogindlæg den 12. maj 2017: ”For det første er klanens betydning undervurderet i vores del af verden. I vores individualiserede nutid kan vi ikke forestille os, at nogen kan synes om at underlægge sig en storfamilie, der tvinger os til at handle som et kollektiv og ikke som en uafhængig person…For et klanmenneske vil Vestens samfund ofte fremstå atomiserede og tømt for mening, ikke mindst med en mangel på æresbegreber.”

Jeg skrev dengang, at Mark S. Weiners bog kan anbefales på det varmeste. Det kan den fortsat.

I en artikel i Berlingske fra den24/5 kan journalisten fortælle om, hvordan dele af Sveriges næststørste by Gøteborg er blevet mere eller mindre overtaget af kriminelle klaner. Det lyder f.eks. sådan her i artiklen: ”Egne retssystemer, der afgør stridigheder mellem beboere. Arrangerede ægteskaber, der gennemtvinges for at sikre familiers magt, og omfattende brug af vold til at holde kontrollen med hele bydele…Myndighederne konkluderer, at ambitionen blandt andet er at sikre sig kontrol med handlen med narkotika. Svenske myndigheder har desuden erkendt, at man står over for klaner, som systematisk laver bedrageri med offentlige midler og arbejder på at skabe en situation, hvor de i realiteten kan indføre et eget skattesystem, hvor man inddriver penge fra beboere og forretningsdrivende.”

Der er virkeligt intet overraskende over denne udvikling. Det er en mur- og nagelfast kendsgerning, at denne verdens kulturer uden for den vestlige verden langt oftere og dybere tænker i klaner og stammer, i blodets bånd med andre ord.

Det skyldes bl.a., som Mark S. Weiner skriver i sin bog, at så mange af verdens lande er styret autoritært, og hvor statsmagten undertrykker mange af sine borgere. Endvidere har vi de fejlslagne stater som for tiden Somalia, Afghanistan og Libyen, hvor statsmagten er fraværende, og hvor beskyttelse derfor kun kan ydes af ens blodsbeslægtede.

Når man tillader mennesker i millionvis at komme til vesteuropæiske lande – hvor individerne har udstrakte rettigheder både over for statsmagten og over for familien efter det fyldte 18. år – skal man ikke forvente, at ret mange af de udefrakommende overtager vores måde at tænke på. Det gør nogle få, men det store flertal vil omplante egen kultur på vores nordlige breddegrader.

I en klankultur er der intet samfundssind, ingen omsorg over for andre, hvis ikke de er en del af klanen.

Disse klanstrukturer vil sætte sig mere og mere igennem, jo større antal og andele af den samlede befolkning disse grupper vil udgøre. Danmark har ikke endnu svenske tilstande, men vi ser i høj grad kimen til disse, og de vil komme til os, så længe gruppen af ikkevestlige fortsætter med at vokse.

Til slut en opfordring også til mine egne meningsfæller: Der er for meget fokus på islam og for lidt fokus på klaner. Selv uden muslimer i Danmark ville den importerede klankultur langsomt, men sikkert, underminere den danske kultur.

Historien fra Gøteborg viser det.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.21, 21:00
Grønlands udenrigsminister ønsker stemmeret ud fra etniske skillelinjer, og får en særdeles blid behandling i P1 Morgen. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere