<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tårnhøj vækst i 2021 og europæisk rekord i vaccinationer – Storbritannien efter udtrædelsen af EU

Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden.

I en interessant artikel i denne uges Weekendavisen (bag betalingsmur) under overskriften ”Britebashing” får Anna Libak fortalt et par sandheder om udviklingen i Storbritannien, som Marlene Wind og Uffe Ellemann-Jensen og andre lobhudlere af EU ikke vil bryde sig om at høre.

Kort fortalt vil den britiske økonomi ifølge Bank of Englands prognose vokse med 7,25 pct. i 2021. Faldet i bnp i Storbritannien i 2020 var også voldsomt, nemlig på hele 9,8 pct.

Den negative bnp-vækst var dog også særdeles kraftig i en stribe EU-lande, i Frankrig på 8,1 pct., i Italien 8,9 pct. og i Spanien på 10,8 pct. Tyskland slap nådigere med et fald på 4,9 pct. i 2020, mens Sverige og Danmark ganske imponerende er sluppet med minusser på henholdsvis 2,8 og 2,7 pct. i 2020.

Nu vil man måske indvende, at adskillige af disse EU-lande er ekstra hårdt ramt, fordi turismen spiller en meget vigtig rolle for landenes økonomi. Der da også korrekt, at Italien med 14,1 af bnp fra turisme (alle data fra 2019 før coronaen) og Spanien med 13,1 ligger højere end Storbritannien. Men med 10,1 af bnp fra turisme ligger Storbritannien over Tyskland med med 9,8 pct. og Frankrig med 8,5 pct.

Storbritanniens forventede vækst i 2021 på 7,25 pct. er markant højere end prognoserne for Tyskland med 3,4 pct., Frankrig med 5,7 pct., Italien med 4,2 pct. og Spanien med 5,9 pct. Det tyder således ikke på, at Storbritannien skulle blive ramt af et økonomisk chok, som følge af at landet har forladt EU.

Tværtimod kan en del af forklaringen på Storbritanniens ansatte høje vækst i 2021 være en følge af den britiske regerings langt mere effektive håndtering af at skaffe vacciner til landet. Ser vi igen på de fire store EU-lande Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien har kun mellem 27 og 34 pct. af befolkningerne fået mindst det første stik. I Storbritannien er det imponerende 54 pct.

I parentes bemærket ligger betydeligt fattigere lande som Serbien, Uruguay og Chile på henholdsvis 31, 36 og 46 pct., alle over EU’s gennemsnit på kun 29 pct. Håndteringen af coronakrisen kan ikke just kaldes for EU’s største øjeblik, men hvem havde også ventet det?

Uafhængige nationalstater, som Storbritannien igen er blevet, er naturligvis langt mere ansvarlige over for egne borgere end et ansigtsløst bureaukrati, som EU’s nogensinde vil blive. Som Anna Libak skriver til slut:

»I hele Europa er de nationale strømninger stærke; og de er kun blevet stærkere under coronapandemien, hvor befolkningerne har været afskåret fra at rejse. De politikere, der bygger deres politik på et nationalt fællesskab, står stærkt, hvad enten de er røde eller blå: i Danmark Mette Frederiksen, i Storbritannien Boris Johnson.«

Jeg kunne ikke have sagt det bedre selv.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Pia Kjærsgaard
18.06.21, 12:42
Regeringen skal spille med åbne kort – ikke bruge myndighederne som bølgebrydere. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.06.21, 11:00
Det er bekymrende, når fagfolk sår tvivl om, hvorvidt de jurister, der uddannes nu, er dygtige nok. Den advarsel kan man ikke sidde overhørig. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.06.21, 21:01
Måske skal også grønlandske politikere besinde sig på, at medierne agerer vagthund over for magtmisbrug. Læs mere
Af Louis Jacobsen
17.06.21, 20:45
Sygeplejerskerne viser mod ved at insistere på blive både hørt og taget alvorligt. Læs mere
Af Utku H. Güzel
17.06.21, 20:19
Billederne af holdkammeraternes beskyttende-cirkel omkring Eriksen, sekunderne efter hans kollaps og alle de ‘god bedring’ beskeder som både fansene, men også mange andre kendte og ukendte personer, sendte til Eriksen, fik mig til at tænke på, at vi som mennesker faktisk godt kan samles om én ting, nemlig vigtigheden af et menneskeliv. Læs mere
Af Carolina M. Maier
17.06.21, 13:00
Alt for mange bruger alt for ofte alt for meget tid på brok og kvæl. Episoden i Parken mindede os om, hvor meget kostbar tid vi risikerer at spilde i vores liv på knubbede ord. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
15.06.21, 16:47
Det er helt i orden at mobbe medlemmer af Krifa, mener SF's folketingsmedlem. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.06.21, 09:15
Kampen imod aktivistisk skodforskning er ikke blot en politisk markering. Det er en kamp for at beskytte fredelige og uskyldige borgere imod, at komplet skøre teorier pludselig bliver gjort til den virkelighed, de er nødt til at acceptere. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.06.21, 12:10
Peter Starup kan ikke se for sig, at Danmark tager et opgør med måden at fortolke de internationale konventioner på. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.06.21, 10:00
Et sundt samfund reflekterer over tidens toneangivende sandheder og ligger hverken under for magelighed eller konspirationsteorier om hudfarve og køn. Læs mere