Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nødhjælpsorganisationer tiltalt for hjælp til menneskesmugling i Middelhavet

Man må meget håbe på en dom over disse yderligtgående ikkestatslige aktører.

Efter en efterforskning på næsten fire år rejser de italienske myndigheder nu en stribe straffesager mod humanitære organisationer som Læger uden Grænser og Save the Children. De står tiltalt for aktivt at have hjulpet menneskesmuglere i Libyen i Nordafrika med at få illegale indvandrere til Europa. Strafferammen går op til 20 års fængsel

Jeg skrev selv om sagen i maj 2017, da det stod klart for mig, hvad disse organisationer var medvirkende til, især Læger uden Grænser

Lad mig gøre det klart, at Læger uden Grænser normalt gør et meget modigt stykke arbejde ved at sende læger og sygeplejersker ind i konfliktzoner. ”Lønnen” er meget lav, langt, langt mindre, end en læge vil tjene i den vestlige verden. Det er med andre ord ikke for profittens skyld, at enkeltpersoner arbejder for Læger uden Grænser. Ikke helt sjældent såres eller dræbes nogle af de frivillige.

Det har imidlertid intet at gøre med den praksis, som Læger uden Grænser og andre praktiserede gennem flere år i det sydlige Middelhav. Man sejlede sine skibe tæt ind til den libyske kyst, hvorpå menneskesmuglerne kunne sende synkefærdige skuder med håbefulde illegale ud et lille stykke, hvorpå Læger uden Grænsers eget skib tog dem op og sejlede dem til Italien, ind imellem Spanien.

Denne ”indsats” fra Læger uden Grænsers side fik naturligvis endnu flere illegale indvandrere til at søge lykken, og dermed fik sagen en ganske anden karakter, end hvad Læger uden Grænser normalt står for.

Retten i Italien må dømme, men for udenforstående, der ikke har mistet enhver sund fornuft, ligner det kriminalitet fra Læger uden Grænsers side, fordi man reelt har medvirket til menneskesmugling.

Går man ind for retsstat og i et bredere perspektiv for et Europa, der har ret til at forsvare sine grænser, bør man håbe på domfældelser over Læger uden Grænser og andre og gerne hårde domme, der kan virke så afskrækkende som muligt.

Vi håber det bedste. Godt at de italienske myndigheder har taget affære.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.