Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Manipulerende artikel i Information om ikkevestlige efterkommeres skoleresultater

Man blæser én faktor, hvor der er forbedringer, helt ud af proportioner.

Så skal vi til den igen, nemlig have afmytologiseret den lodret forkerte påstand om, at de ikkevestlige efterkommere skulle være ved at nå på niveau med danske elever ved grundskolens afgangsprøver. Det er de ikke, og intet tyder på, at det nogensinde vil ske.

Manipulationen begynder denne gang hos hjemmesiden videnscenterforintegration.dk, der har libertarianeren Rasmus Brygger som ophavsmand. Rasmus Brygger har i hvert fald tidligere givet udtryk for, at det da kan være bedøvende ligegyldigt, hvem der etnisk, kulturelt og religiøst bebor det danske landområde.

”Ikke-vestlige efterkommere haler ind på elever med dansk baggrund i folkeskolen” hedder artiklen på hjemmesiden.

I dagbladet Information får den næsten samme overskrift, nemlig ”Ny analyse: Ikkevestlige efterkommere haler ind på elever med dansk baggrund i folkeskolen

Den jubeloptimistiske overskrift skyldes især én ting, nemlig følgende sentens i artiklen af Rasmus Brygger:

”Andelen af ikke-vestlige efterkommere, der består dansk og matematik i folkeskolens afgangsprøve, er steget markant fra skoleårene 2011/2012 til 2019/2020, og gabet mellem disse og elever med dansk oprindelse er svundet ind fra 12-14 pct. til 4 pct.”

Og hvad så? Det kan lige så vel skyldes formindskede krav til at få karakteren 02. Karakterinflation med andre ord.

Uanset om det så er en reel fremgang, er denne fremgang for intet at regne imod den almindelige elendighed, som hedder markant dårligere karakterer for anden og også for tredje generation for resten (tredje generation er ikke med i Rasmus Bryggers artikel). Det skal dog siges til Rasmus Bryggers forsvar, at han faktisk nævner en lang række af dårligdommene. Det er overskriften, der er skudt vildt over målet.

I artiklen i Information er der en nærmest komisk udtalelse af lektor i pædagogisk antropologi ved Aarhus Universitet Laura Gilliam, som bl.a. siger:

”»Det afspejler sig i, at det største gab i karaktererne er i dansk, hvor minoritetsbørnene i perioder har højere gennemsnit i matematik, som alt andet lige er et mindre kulturbåret fag. Det ses også i, at forskellene i karakter altid reduceres, når man kontrollerer for social baggrund« siger Laura Gilliam.”

Det er simpelthen forkert på nær i læsning i dansk for pigernes vedkommende. Går man ind i Danmarks Statistiks årlige rapport (udkommet siden 2007), ”Indvandrere i Danmark 2020”, kan man om de gennemsnitlige karakterer i årene 2015-19 ved grundskolens afgangsprøver konstatere følgende:

Forskellen i karakterer i matematik uden hjælpemidler mellem danske drenge og efterkommerdrenge er på svimlende 1,9 karakter, nemlig forskellen mellem 7,2 i snit og 5,3 i snit. For matematik med hjælpemidler er forskellen en anelse mindre, nemlig på 1,7 karakter, 7,4 mod 5,7 i snit. For pigerne er de tilsvarende forskelle på 6,9 mod 5,1 og 7,2 mod 5,5. Kun i dansk læsning er der for pigernes vedkommende en større forskel, nemlig på 2,0 karakter, 7,1 mod 5,1 i snit. (side 66-67)

Det er korrekt, at matematik er ”et mindre kulturbåret fag”, som Laura Gilliam siger, men det kan altså kun ses ét sted. Ellers er matematik netop faget, hvor de største forskelle i karakterer ses.

Det er ganske forbløffende, at Information vil bringe en så manipulerende artikel, manipulerende, fordi der stort set ikke er dækning for overskriften, som jeg har dokumenteret her.

Det er sandelig op ad bakke for de politisk korrekte at forstå, at den ikkevestlige indvandring altid har været og vil fortsætte med at være en kolossal og voksende økonomisk byrde, al social ingeniørkunst til trods.

Venstrefløjens dogme om det modellerbare menneske er en and, er forkert, er nonsens.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.