Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den store udtynding – befolkningsudtyndingen

Til fri afbenyttelse har min ringhed fundet på et sprogligt og sagligt set langt bedre ord end befolkningsudskiftning.

I 2010 lancerede den franske tænker Renaud Camus begrebet ”den store udskiftning”, også ofte kaldet ”befolkningsudskiftningen". 

Jeg har selv anvendt begrebet et antal gange, f.eks. på denne plads den 8. marts 2020

Jeg har hele tiden været på det rene med, at begrebet udskiftning er delvist upræcist, fordi – som mere eller mindre venlige mennesker har fortalt mig – det jo ikke er f.eks. mig personligt, der bliver skiftet ud med et menneske fra den tredje verden. Jeg har blot tidligere skrevet, at indtil nogen kunne finde et mere præcist udtryk rent sprogligt, ville jeg anvende befolkningsudskiftning.

I går sad jeg så og funderede over den vesteuropæiske almindelige elendighed og kom til at tænke på det her med udskiftning. Og sandelig, i et heureka-øjeblik slog det ned i mig, at ordet udtynding, den store udtynding, er langt mere præcist end begrebet den store udskiftning. Slår man op i Den Danske Ordbog på nettet, kan man læse, at udtynde betyder f.eks. ”reducere, tynde ud, mindske betydningen af noget” og så videre

Jeg vil vove den dristige påstand, at begrebet ”den store udtynding” er et langt bedre sprogligt og fagligt begreb end ”den store udskiftning”, fordi den store udtynding jo netop indfanger det forhold, at det ikke er f.eks. de etniske danskere, der forsvinder.

Til gengæld udtyndes den danske stamme mere og mere, fordi en større og større – konstant voksende – andel af befolkningen ikke er etniske danskere, hverken helt, trekvart eller halvt for den sags skyld, og på dén måde forsvinder det danske mere og mere.

Kunne jeg tage patent på et ord, ville jeg gøre det her. Men tværtimod. Jeg vil gerne opfordre til, at alle fornuftige danskere, der er bekymrede over udviklingen i danskernes eneste fædreland, tager det til sig og gerne spreder det ”glade” budskab om den store udtynding.

Det var såmænd bare det, jeg ville sige i denne omgang.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.