<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Støtter jeg, hvad der er sket i Washington D.C.?

Nej, det ved den søde grød jeg ikke gør. Jeg tager den dybeste afstand fra det.

Jeg har selvfølgelig set klippene fra tv, der viser, hvordan en folkemængde, der støtter Donald Trump, indtager dele af kongresbygningen i Washington D.C., den amerikanske forbundshovedstad. Det har alle læsere af denne blog givetvis.

Jeg ser nu, at der er personer med en meget speciel form for humor, der skriver, at jeg skulle støtte den slags udenomsparlamentariske metoder, og derfor er der behov for en præcisering. Mærkeligt, at det er kommet dertil, at jeg overhovedet skal give en sådan, men nettet er nu engang nettet.

Lad mig slå det umiskendeligt fast: Jeg lægger den dybest mulige afstand til de optøjer, der har fundet sted, og da ganske særligt afstand til den indtrængning, der har fundet sted i den amerikanske kongres.

Jeg vil dertil gerne lægge, at det er min vurdering, at Donald Trump har et alvorligt medansvar for, at det er kommet så vidt. Trump tabte valget den 3. november, og han burde have erkendt det dagen efter. Det har han ikke gjort, og han har derved skandaliseret sit eget eftermæle, og han har skandaliseret det amerikanske præsidentembede og den amerikanske nation.

Jeg skal derpå tilføje, at det er næsten ti år siden (sic!), at jeg først forudså, at Republikanerne er et dødsdømt parti på længere sigt. Det længere sigt er ankommet, skulle jeg hilse at sige. Fra nu af kan Republikanerne med den største sandsynlighed ikke længere vinde valget til præsident eller få flertallet i Senatet eller Repræsentanternes Hus. Jeg har også spået, at det vil efterlade mange millioner af især hvide amerikanske vælgere stærkt frustrerede for ikke at sige vrede. Det er ikke rart at komme i vedvarende mindretal som følge af demografi, som er det samme som den relative befolkningsudskiftning af de hvide amerikanere.

Jeg har således intet at skamme mig over. Jeg tager på det skarpeste afstand fra vold, især da vold begået mod centrale institutioner i et demokrati.

Jeg er derimod stolt af at være kanariefuglen i kulminen, der for knap ti år siden forudså, at den voldsomme befolkningsforandring i USA ville føre til, at Demokraterne ville etablere et de facto etpartisystem. Det er sket efter de to senatsvalg i Georgia, men det er det mindste af det. Det afgørende er dette:

Aldrig - og jeg mener aldrig som i aldrig – vil Republikanerne igen blive i stand til at vinde valg til præsidentembedet eller nogen af de to kamre i Kongressen.

Lad os mødes om to år (midtvejsvalg) og om fire år (præsidentvalg) og se hvem, der får ret. Jeg får ret. Demografi er skæbne.

Men ulovlig indtrængning i offentlige bygninger er altid en forbrydelse og bør straffes hårdt.

Det var det, jeg skulle have klargjort. Som om der var nogen tvivl, men oppe imod selvbestaltede bagvaskere kan man jo være nødt til at fremhæve det åbenbare.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.