Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU blinkede først – stor sejr til Storbritannien

Det forheksede tryllestøv, der hedder EU, er kejserens nye klæder.

Det skortede ikke på dommedagsprofetierne efter den britiske folkeafstemning den 23. juni 2016. Nu ville det da gå rent galt for landet på den anden side af Nordsøen. Økonomien ville kuldsejle, og hvis briterne fortsat skulle have adgang til det indre marked, måtte de lægge sig fladt ned og acceptere alle EU’s regler, herunder frie vandringer af arbejdskraft og være underlagt EU-domstolen, som består af aktivistiske og ikkefolkevalgte dommere, der ønsker at lege politikere.

Ellers ville der komme told på alle varer til og fra Storbritannien. Angela Merkel, Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen, alle havde de virkeligt krammet på øriget.

Hvad skete i stedet? Såmænd fire helt afgørende indrømmelser fra EU, her og her.

  1. Storbritannien kan fortsat købe og sælge varer i og til EU-lande uden told. Altså fortsat frihandel, hvilket er en glimrende ting for begge parter.
  2. Storbritannien kan frit indgå handelsaftaler med såkaldte tredjelande, altså lande uden for EU. Storbritannien kan f.eks. indgå lukrative handelsaftaler med Chile, Indien, Thailand og Australien, blot som eksempler.
  3. Schengen-aftalen, der gør det muligt for arbejdssøgende og personer med langt mindre ædle motiver frit at vandre til f.eks. Storbritannien, er ophævet lige om lidt. Storbritannien bestemmer fra den 1. januar 2021 selv, hvem de vil lukke ind. Det vil blive en stor gevinst for især den ufaglærte og faglærte arbejdskraft i Storbritannien, fordi løntrykkeriet givetvis vil falde markant.
  4. EU-domstolens domme har ikke længere virkning for Storbritannien. Denne aktivistiske domstol bestående af dommere, der agerer som politikere, har nu ikke længere nogen magt over det britiske parlament og regering. Der er overgangsperioder for fiskeriet, og selvfølgelig kan både Storbritannien og EU indføre straftold, hvis man mener, at den anden omgår reglerne for frihandel. Forskellen mellem at være underlagt en udenvælts magt og at kunne bestemme selv er dog stadig helt afgørende.

Dette er stort, endog meget stort. EU’s magt er forsvundet som dug for solen, og i stedet er indtrådt EU’s afmagt.

Den anerkendte tænketank Centre for Economics and Business Research er i øvrigt netop kommet med en prognose, der siger, at Storbritannien efter brexit vil opleve langt højere økonomisk vækst end EU-landene generelt, især i forhold til Frankrig.

Storbritannien og Frankrig har omtrent det samme indbyggertal og omtrent det samme bnp totalt og derfor også pr. indbygger, her og her.

Den amerikanske tænketank forudsiger, at Storbritannien om 15 år, i 2035, vil have et bnp, der er 23 pct. højere end Frankrigs. I dag er det ca. 4 pct. højere. Årsagen skal især findes i Storbritanniens forspring i den digitale økonomi og, kunne man tilføje, sandsynligvis også i, at det ikke længere er det planøkonomiske EU, der bestemmer, hvordan medlemslandene kan handle med andre lande.

Dette er den bedste julegave, jeg har fået i mange år. EU er et relikt, er en anakronisme, er et reaktionært foretagende på den allerværst tænkelige måde.

Lad nu EU snarest dø, og lad dynamiske nationalstater tage over. Homogene, suveræne nationalstater er det bedste, der er kommet ud af Europas uendelige krige gennem 1.500 år.

EU er ikke svaret på noget som helst. EU er af i går, nationalstaterne er af i morgen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.