Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Douglas Murray: Angela Merkels skyld, hvis det bliver et hårdt brexit. ”Pragmatikeren” Merkel agerer enerådigt og autoritært

I så fald kan jeg sende min eneste tak nogensinde til Tysklands værste kansler i efterkrigstiden.

Douglas Murray er ikke en hr. hvem som helst. Konservativ engelsk journalist og forfatter til den fremragende bog The Strange Death of Europe - Immigration, Identity, Islami den danske oversættelse Europas undergang - immigration, identitet og islam.  Også forfatter til Hordernes hærgen - køn, race, identitet, om identitetspolitikkens vanvid

Vi nærmer os hastigt brexit. Kommer der en aftale, som Storbritannien kan leve med, eller skal vi have det hårde brexit uden aftale? Jeg håber på det sidste, fordi Storbritannien kan klare sig fint uden en aftale, som jeg har skrevet om flere gange. Der er glimrende forskningsmæssig belæg for at sige det, her og her.    

Douglas Murray har for fem dage siden fået offentliggjort et længere indlæg hos Daily Mail, der er en isnende og ætsende kritik af Tysklands kansler gennem 15 år, Angela Merkel. Det er ikke den galliske, skrydende, franske hane Emmanuel Macron, der vil være den primært skyldige i et hårdt brexit, men den lutheranske præstedatter Angela Merkel, der voksede op i DDR, Østtyskland, den totalitære og derfor menneskefjendtlige stat, hvor man praktiserede den ”virkeliggjorte socialisme” med overvågning af millioner af borgere. Angela Merkel var 35 år, da Muren faldt og havde således gennemgået hele sin barndom, ungdom og yngre voksenliv i en stat, hvor vejen frem var medlemskab af f.eks. ungdomsorganisationen Freie Deutsche Jugend, de østtyske kommunisters pendant til Bund Deutscher Mädel (for pigernes og kvindernes vedkommende) under nazisterne 1933-45.

Douglas Murray skriver ikke, at Angela Merkels ungdoms kommunisme kan sammenlignes med nazisme en-til-en, men han hævder, at Merkels første 35 år af sit liv har sat sit præg på hende på en også i dag særdeles uheldig måde. I stedet for at lære af DDR’s modbydelige samfundsindretning har hun viderebragt måder at regere på til det for længst genforenede Tyskland.

Douglas Murray hævder, at Angela Merkel bag sit ydre af den praktiske og konsensussøgende politiker er en absolutist, der er bandsat overbevist om, at hun har ret og derfor – som statsleder i EU’s uden sammenligning stærkeste land – kan gennemtrumfe, hvad hun finder for godt.

Hun foragter Boris Johnson, som dog vandt en overbevisende valgsejr i 2019 og har et stort flertal bag sig i det britiske underhus.

Angela Merkel nægtede at give daværende premierminister David Cameron nogen som helst anerkendelse af Storbritanniens skepsis over for EU, da han nærmest desperat forsøgte at få EU til at give rimelige indrømmelser især i forhold til arbejdskraftens frie bevægelighed i 2016, få måneder før den britiske folkeafstemning.

Og, som Douglas Murray indlysende bemærker: Angela Merkel var kansleren, der egenhændigt valgte at plage Vesteuropa, især Nordeuropa, med en kolossal asylsøgerstrøm i efteråret 2015, og som varede langt ind i 2016. Dette kolossale svigt især gør Angela Merkel til den værste tyske kansler i efterkrigstiden.

Angela Merkels arv vil således fortjent blive umiskendeligt præget af følgende tre katastrofale fejltagelser, ikke mindst set fra hendes eget perspektiv, når hun som alle andre statsledere ønsker at blive husket for noget stort:

  • Angela Merkel tillod skabelsen af et endnu større kaos i især Nord- og Nordvesteuropa ved at tillade næsten en million fra den tredje verden at komme hertil. Dette på trods af, at der er overvældende evidens for, at det etnisk og kulturelt er en ulykke.
  • Angela Merkels arrogance over for briterne og deres ledere får som en sandsynlig udgang, at det ender med et hårdt brexit. Det kan sagtens være, at det ender med et blødt brexit, men der sker så ikke på grund af Angela Merkel, men på trods af selvsamme kansler.
  • Angela Merkel vil i formentlig årtier frem have skabt sig stærke modstandere i Sydeuropa, hvis politikere helt sikkert har optrådt dybt uansvarligt, men hvor den grundlæggende fejl ved hele systemet har været den fælles vauta.

Det vil glæde mig personligt umådeligt, hvis Angela Merkels om nogle årtier får historikere til at fremhæve disse indlysende forhold. Angela Merkel er ikke Guds gave til Europa. Hun er ikke engang en tålelig leder for EU’s stærkeste land.

Angela Merkel har været og ved vedblive at forblive – så længe hun ulykkeligvis sidder som kansler – Tysklands værste leder i efterkrigstiden.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.