Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lars Hedegaard er det modigste menneske, jeg kender – anmeldelse af Hedegaards bog om ytringsfrihed

Ikke mange andre ville have reddet deres eget liv på den måde, som Lars Hedegaard gjorde.

Lad os forestille os følgende scenarie: Du bor i en etageejendom, og der bliver ringet på dørtelefonen, hvor et angiveligt postbud vil aflevere en pakke til dig. Du går ned fra første sal og åbner døren for ”postbudet”, der kvitterer med at trække en pistol og mirakuløst ikke rammer dit hoved, skønt afstanden mellem dig og ”postbudet” er under én meter. Du er for resten 70 år gammel og næppe længere med så hurtige reflekser som i dine yngre år.

Ikke desto mindre begynder du øjeblikkeligt at slå ud efter ”postbudet”, hvis pistol klikker (”postbudet” forsøger igen at slå dig ihjel), hvorpå han tager flugten. ”Postbudets” navn var Basil Hassan, og det planlagte mordoffer var Lars Hedegaard.

Menneskelig storhed kan forekomme på mange måder. Én af de største af dem er gennem vist mod og snarrådighed. Hvor hovedparten af os var gået i panik, slog Lars Hedegaard øjeblikkeligt tilbage. Lars Hedegaard var i den stund i krig, og han vidste instinktivt, hvad han måtte gøre. Ikke mange kan gøre noget lignende.

Jeg er stolt af at kende Lars Hedegaard personligt, arbejdersønnen, der blev stærkt venstreorienteret som ung, og som fra slutningen af 1990’erne blev stærkt kritisk over for den muslimske indvandring til Danmark.

I en nyligt udgivet bog, ”Sådan døde Danmark”, har Lars Hedegaard og forlaget Document publiceret især en række foredrag/artikler holdt og skrevet af Lars Hedegaard i perioden mellem 2006 og 2020.

Udgangspunktet er hele tiden retten til ytringsfrihed, som den fremgår af Grundlovens § 77, hvor det hedder, at

”Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres.”

Denne indlysende ret for oplyste mennesker er i vor tid under stadigt hårdere pres fra først og fremmest repræsentanter for islam, en religion, der uheldsvangert har et historisk og nutidigt alvorligt problem med at sammenblande religion og politik, og hvor en hel del repræsentanter for denne religion har det med at optræde særdeles aggressivt, hvis man kritiserer dogmerne i religionen islam.

Da denne sammenhæng mellem religionen islam og forholdet til frie ytringer – herunder først og fremmest religionskritik – gik op for Lars Hedegaard for mere end 20 år siden, begyndte han at skrive om det. Lars Hedegaard var en yderst vittig bidragsyder til Berlingskes klumme Groft sagt, indtil han i 2008 fik løbepas af daværende chefredaktør Lisbeth Knudsen, der ikke fandt hans kritik af islam og af visse udøvere af denne religion morsom.

Lars Hedegaard er blevet ved lige siden med at skrive på de medier, der giver ham muligheden for det. Heller ikke facebook er nogen stor fan af Lars Hedegaard, og han er blevet blokeret herfra af flere omgange. Heldigvis ikke for tiden.

Lars Hedegaards artikler i bemeldte bog er alle læsværdige og relevante, også lige nu og her. Havde jeg en lige så skarp pen som Lars Hedegaard, kunne jeg med rette være stolt.

Køb Lars Hedegaards bog, læs den, og bliv meget klogere.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.