<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Må en (stats)minister græde for rullende kameraer?

Man bør gøre sig endog meget store anstrengelser for at lade være, fordi man ellers er uden selvkontrol.

Tidsånden er svaret på politikeres bønner. Næsten alle som en arbejder Danmarks magtfulde på at blive endnu mere potente, og det sker ikke mindst ved hjælp af de såkaldte spindoktorer.

Denne professionelle klan af journalister, universitetsuddannede og andet godtfolk arbejder dag og nat på at lade netop ”deres” politiker tage sig så godt som muligt ud i offentlighedens øjne.

En spindoktor er derfor sat i verden for at greje, hvordan politikeren fremstilles i det bedst mulige lys. Sådan har det selvfølgelig altid været. Også de enevældige konger – og ind imellem dronninger – blev fremstillet så positivt som muligt af datidens klakører, et andet ord for spindoktorer.

Emnet her er derfor begrænset til at overveje, hvilken betydning gråden har fået for, at politikere fremstår i et positivt lys, som ”ægte mennesker” så at sige.

”Behersk dig”, sagde man tidligere. Det var og er en sund konservativ måde at anskue menneskets reaktionsmønstre på. Tidligere blev det anset som en dyd at kunne netop beherske sig, det vil sige have kontrol over sig selv. Det var langt fra alle, der kunne dette, men det blev ikke anset for rosværdigt, hvis man ikke kunne beherske sig og f.eks. brød grædende sammen foran en forsamling. Man ville uden tvivl få almindelig medynk, men det var ikke noget, man kunne være stolt af, hvis man kan sige det sådan. Man vidste godt, at man havde optrådt uværdigt, hvis man græd offentligt.

Man havde tidligere en forventning om, at myndighedspersoner optrådte værdigt, og at man som borger ikke blev talt ned til, hvis denne myndighed i form af en minister – for da slet ikke at tale om en statsminister – begyndte at flæbe foran den ganske befolkning.

Jeg vil ikke engang her tage stilling til, om statsminister Mette Frederiksen udgød krokodilletårer eller de ægte af slagsen, da hun vandede høns for åben skærm for kort tid siden. Andre ministre og medlemmer af Folketinget før hende har gjort det i de senere år. Jens Rohde for ganske nylig, Søren Pind under flygtningestrømmen i 2015, Helle Thorning-Schmidt efter terrorangrebet i København og sikkert flere, end jeg lige nu kan huske.

Jeg har derfor en bøn til de nuværende og kommende ministre og også folketingsmedlemmer: Vil I ikke være så venlige at bevare jeres menneskelige værdighed, når I udøver jeres magtfulde embeder?

Jeg krummer tæer, når jeg ser voksne mennesker uden for personlige sammenhænge, der står og tuder for åben skærm og mikrofon. I gør både jer selv og også alle os andre mindre i værdighed. I taler ned til os, som var vi for børn at regne. Hold inde!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
16.01.21, 12:39
Når Trump ikke længere er præsident i USA står de samme mennesker klar til at bane vejen for en ny af Trumps kaliber. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.21, 15:35
Det er artige sager, hvad tilhængerne af masseindvandring har kaldt os andre. Læs mere