Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Må en (stats)minister græde for rullende kameraer?

Man bør gøre sig endog meget store anstrengelser for at lade være, fordi man ellers er uden selvkontrol.

Tidsånden er svaret på politikeres bønner. Næsten alle som en arbejder Danmarks magtfulde på at blive endnu mere potente, og det sker ikke mindst ved hjælp af de såkaldte spindoktorer.

Denne professionelle klan af journalister, universitetsuddannede og andet godtfolk arbejder dag og nat på at lade netop ”deres” politiker tage sig så godt som muligt ud i offentlighedens øjne.

En spindoktor er derfor sat i verden for at greje, hvordan politikeren fremstilles i det bedst mulige lys. Sådan har det selvfølgelig altid været. Også de enevældige konger – og ind imellem dronninger – blev fremstillet så positivt som muligt af datidens klakører, et andet ord for spindoktorer.

Emnet her er derfor begrænset til at overveje, hvilken betydning gråden har fået for, at politikere fremstår i et positivt lys, som ”ægte mennesker” så at sige.

”Behersk dig”, sagde man tidligere. Det var og er en sund konservativ måde at anskue menneskets reaktionsmønstre på. Tidligere blev det anset som en dyd at kunne netop beherske sig, det vil sige have kontrol over sig selv. Det var langt fra alle, der kunne dette, men det blev ikke anset for rosværdigt, hvis man ikke kunne beherske sig og f.eks. brød grædende sammen foran en forsamling. Man ville uden tvivl få almindelig medynk, men det var ikke noget, man kunne være stolt af, hvis man kan sige det sådan. Man vidste godt, at man havde optrådt uværdigt, hvis man græd offentligt.

Man havde tidligere en forventning om, at myndighedspersoner optrådte værdigt, og at man som borger ikke blev talt ned til, hvis denne myndighed i form af en minister – for da slet ikke at tale om en statsminister – begyndte at flæbe foran den ganske befolkning.

Jeg vil ikke engang her tage stilling til, om statsminister Mette Frederiksen udgød krokodilletårer eller de ægte af slagsen, da hun vandede høns for åben skærm for kort tid siden. Andre ministre og medlemmer af Folketinget før hende har gjort det i de senere år. Jens Rohde for ganske nylig, Søren Pind under flygtningestrømmen i 2015, Helle Thorning-Schmidt efter terrorangrebet i København og sikkert flere, end jeg lige nu kan huske.

Jeg har derfor en bøn til de nuværende og kommende ministre og også folketingsmedlemmer: Vil I ikke være så venlige at bevare jeres menneskelige værdighed, når I udøver jeres magtfulde embeder?

Jeg krummer tæer, når jeg ser voksne mennesker uden for personlige sammenhænge, der står og tuder for åben skærm og mikrofon. I gør både jer selv og også alle os andre mindre i værdighed. I taler ned til os, som var vi for børn at regne. Hold inde!

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.