Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Studie om tillid til medier bevis for samlet venstreorienteret slagside

Hvad man vidste i forvejen, er nu grundigt, videnskabeligt belyst

Det er sådan set en meget enkel måde at belyse, om de etablerede medier hælder til venstre eller højre eller ligger ca. i centrum i forhold til brugerne af produktet, som er befolkningen.

Hvis der skal være balance i mediernes dækning, bør resultaterne se ud som en klokkekurve, selvfølgelig med forskelle alt efter, om det er et medie, der er erklæret tilhænger af rød eller blå blok. For et statsbetalt medie som især DR skal der være en klokkekurve, hvor der er flest i midten, ”centrum”, der har tillid til mediernes dækning af virkeligheden, ca. lige mange, hvor den enkelte kalder sig selv for enten ”let venstreorienteret” eller ”let højreorienteret” og ca. lige få, der benævner sig selv ”meget venstreorienteret” eller ”meget højreorienteret”.

Hvis ikke der er det, har især DR et problem, men det har de øvrige etablerede medier også, hvis der er tale om en systematisk forskydning i den ene eller den anden retning.

Jeg vil af de nævnte fem kategorier uden tøven betegne mig selv som ”meget højreorienteret”, og jeg har f.eks. yderst ringe tillid til, at DR kan levere afbalancerede nyheder om væsentlige samfundsspørgsmål.

Jeg erkender denne tingenes tilstand, men jeg arbejder selvfølgelig for, at mine holdninger en dag bliver ”centrum” eller tæt derpå. Det gør jeg især i spørgsmål om indvandring fra den tredje verden og EU.

Jeg skal ikke komme til midten. Midten skal komme til mig.

Undersøgelsen fra Roskilde Universitet når til det resultat, at danske medier samlet set har en meget stærk venstreorienteret slagside.

I samtlige 15 adspurgte medier om tilliden til disse er det ”meget højreorienterede”, der har langt den laveste tillid til de etablerede medier. Særligt grelt står det til for DR, hvor der er større og større tillid, jo længere man bevæger sig over imod at opfatte sig selv som ”meget venstreorienteret”.

Det er den rygende pistol, vi har her. Denne undersøgelse viser, at DR har et forklaringsproblem af de helt store, sådan som vi meget højreorienterede har vidst i årtier. DR’s nyhedschef Thomas Falbe leger bekymret og udtaler meget sigende, at

”Jeg er meget ydmyg over for den udfordring. Det er en del af vores ambition at blive opfattet som relevante og tilgængelige for alle danskere. Men jeg tror også, det er urealistisk at tilstræbe en total omfavnelse fra 100 procent af befolkningen.”

Bemærk den sidste sætning. Den fortæller kun let skjult, at Thomas Falbe da vil skide os meget højreorienterede et stykke, men han er næsten nødt til at sige et eller andet, når nu hans løn bl.a. betales af mig.

Dette er ret beset en demokratisk skandale. Det kan såmænd være galt nok, at de privatejede medier udviser samme tendens, men at denne forkærlighed for at tækkes de venstreorienterede er stærkest hos DR, er et udtryk for, at DR bedriver politisk propaganda, hvor de ansatte hos mastodonten snarere er medlemmer af politbureauet end journalister, der er i stand til at publicere de relevante nyheder.

De relevante nyheder i et demokrati er pr. definition dem, der samlet set skaber en klokkekurve, når man spørger borgerne, hvad de mener om deres tillid til medierne.

Det magter DR slet ikke. Det vidste jeg godt i forvejen, men det er glimrende at få det bekræftet videnskabeligt.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.