<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Studie om tillid til medier bevis for samlet venstreorienteret slagside

Hvad man vidste i forvejen, er nu grundigt, videnskabeligt belyst

Det er sådan set en meget enkel måde at belyse, om de etablerede medier hælder til venstre eller højre eller ligger ca. i centrum i forhold til brugerne af produktet, som er befolkningen.

Hvis der skal være balance i mediernes dækning, bør resultaterne se ud som en klokkekurve, selvfølgelig med forskelle alt efter, om det er et medie, der er erklæret tilhænger af rød eller blå blok. For et statsbetalt medie som især DR skal der være en klokkekurve, hvor der er flest i midten, ”centrum”, der har tillid til mediernes dækning af virkeligheden, ca. lige mange, hvor den enkelte kalder sig selv for enten ”let venstreorienteret” eller ”let højreorienteret” og ca. lige få, der benævner sig selv ”meget venstreorienteret” eller ”meget højreorienteret”.

Hvis ikke der er det, har især DR et problem, men det har de øvrige etablerede medier også, hvis der er tale om en systematisk forskydning i den ene eller den anden retning.

Jeg vil af de nævnte fem kategorier uden tøven betegne mig selv som ”meget højreorienteret”, og jeg har f.eks. yderst ringe tillid til, at DR kan levere afbalancerede nyheder om væsentlige samfundsspørgsmål.

Jeg erkender denne tingenes tilstand, men jeg arbejder selvfølgelig for, at mine holdninger en dag bliver ”centrum” eller tæt derpå. Det gør jeg især i spørgsmål om indvandring fra den tredje verden og EU.

Jeg skal ikke komme til midten. Midten skal komme til mig.

Undersøgelsen fra Roskilde Universitet når til det resultat, at danske medier samlet set har en meget stærk venstreorienteret slagside.

I samtlige 15 adspurgte medier om tilliden til disse er det ”meget højreorienterede”, der har langt den laveste tillid til de etablerede medier. Særligt grelt står det til for DR, hvor der er større og større tillid, jo længere man bevæger sig over imod at opfatte sig selv som ”meget venstreorienteret”.

Det er den rygende pistol, vi har her. Denne undersøgelse viser, at DR har et forklaringsproblem af de helt store, sådan som vi meget højreorienterede har vidst i årtier. DR’s nyhedschef Thomas Falbe leger bekymret og udtaler meget sigende, at

”Jeg er meget ydmyg over for den udfordring. Det er en del af vores ambition at blive opfattet som relevante og tilgængelige for alle danskere. Men jeg tror også, det er urealistisk at tilstræbe en total omfavnelse fra 100 procent af befolkningen.”

Bemærk den sidste sætning. Den fortæller kun let skjult, at Thomas Falbe da vil skide os meget højreorienterede et stykke, men han er næsten nødt til at sige et eller andet, når nu hans løn bl.a. betales af mig.

Dette er ret beset en demokratisk skandale. Det kan såmænd være galt nok, at de privatejede medier udviser samme tendens, men at denne forkærlighed for at tækkes de venstreorienterede er stærkest hos DR, er et udtryk for, at DR bedriver politisk propaganda, hvor de ansatte hos mastodonten snarere er medlemmer af politbureauet end journalister, der er i stand til at publicere de relevante nyheder.

De relevante nyheder i et demokrati er pr. definition dem, der samlet set skaber en klokkekurve, når man spørger borgerne, hvad de mener om deres tillid til medierne.

Det magter DR slet ikke. Det vidste jeg godt i forvejen, men det er glimrende at få det bekræftet videnskabeligt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.01.21, 09:21
Virksomheder går konkurs som aldrig før, mænd bliver sure, rejser sydpå eller migrerer, mens kvinder kaster med maling og bliver ministre. Læs mere
Af Christina Egelund
18.01.21, 15:03
Forløbet op til Folketingets beslutning om at bringe sagen om den ulovlige instruks for rigsretten er en uskøn og bevidst manipulerende sammenblanding af politik og jura. Fordelen ved anklagere og dommere er, at de skal være retfærdige, ikke populære. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.21, 13:40
Lad os få gange i hverdagen for danskere og virksomheder, så hurtigt vi kan. Vaccinen er gratis og man kan helt selv vælge til eller fra. Mens jeg venter, håber jeg, der er nogle med et vaccinepas i lommen, som vil skåle en ekstra gang for alle os, som venter lidt endnu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.21, 17:00
Til gengæld siger Joe Biden intet om at øge sikkerheden ved grænsen til Mexico. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.01.21, 10:00
Arla & Co. trænger til et frikvarter fra tidsånden. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.01.21, 12:39
Når Trump ikke længere er præsident i USA står de samme mennesker klar til at bane vejen for en ny af Trumps kaliber. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere