<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Har Ritzau sovet i 109 år?

Ritzau skriver, som om det britiske overhus har reel magt i spørgsmål om EU - det er 109 år siden, at de mistede den.

Dagens uden sammenligning morsomste historie er Ritzaus meddelelse om, at flertallet i det britiske overhus, House of Lords, er blevet meget vrede på den britiske premierminister Boris Johnson, fordi han vil have vedtaget en lov, der sikrer, at Nordirland fortsætter med at være en fuldt integreret del af Storbritannien. Storbritannien består som bekendt af fire dele, nemlig England, Skotland, Wales og Nordirland

De EU-glade er selvfølgelig rasende, fordi Boris Johnson og den britiske regering ”tillader” sig at vedtage en lov, der sikrer Storbritanniens fuldstændige uafhængighed fra EU. De råber op om brud på ”international lov”. Det kunne være, at disse frådende EU-tilhængere skulle læse op på folkeretten, som har tråde tilbage til den westfalske fred i 1648, og som knæsatte de enkelte staters ret til netop uafhængighed

Hermed er vi nået til det sandt morsomme. Ritzaus Bureau præsenterer historien, så man må forstå, at det har nogen vægt, at Overhuset i Storbritannien har stemt regeringen i Underhuset ned. Det hedder f.eks. hos Ritzaus:

”Premierminister Johnson lider stort nederlag i Overhuset, som stemmer for at fjerne central del af lovforslag…Det britiske overhus har nedstemt dele af premierminister Boris Johnsons lovforslag, som vil tilsidesætte betingelser i Storbritanniens skilsmisseaftale med EU.” 

Lidt længere nede skriver Ritzaus, at ”trods afstemningsresultatet forventes Boris Johnson og hans regering fortsat at ville forsøge at få det fulde lovforslag tvunget igennem senere i lovgivningsprocessen.”

Vil den britiske regering forsøge at få loven tvunget igennem? Øh, har Ritzaus Bureau sovet i 109 år?

Så længe siden er det nemlig, at Overhuset i Storbritannien (hvis medlemmer ikke er folkevalgte og derfor udemokratiske) mistede sin reelle magt. Det skete med andre ord i 1911 (sic!)

Når man læser Ritzaus Bureaus melding, sidder man som ubefæstet læser tilbage med det indtryk, at Overhuset er en meget magtfuld ting, der kan sætte Underhuset på plads. Det er totalt til grin, intet mindre. Overhuset har lige så meget magt, som jeg har, når jeg udtaler min uforgribelige mening, nemlig ingen overhovedet.

Dette er et klassisk eksempel på en stærkt manipulerende nyhed. Det er ikke en falsk nyhed. Der står ikke noget påviseligt forkert hos Ritzau.

Men det er en stærkt fordrejet artikel, der åbenlyst ønsker at efterlade det indtryk hos læseren, at det er noget værre noget, at Storbritannien ønsker at genvinde sin nationale suverænitet ved helt og aldeles at forlade EU.

Det er ret beset skandaløst, at Danmarks største formidler af nyheder udsender en sådan artikel. Ritzaus Bureau citeres i talløse medier, men Ritzau har åbenbart ingen hæmninger i forhold til at ville manipulere offentligheden.

Mon ikke danske medier bredt skulle ophøre med at abonnere på Ritzaus Bureau som følge af påvist utroværdighed?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kroner Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.05.21, 22:05
Det vrimler med nordatlantiske forfatter, som kan noget og som sætter nye dagsordener. Tak for det. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere
Af Henrik Dahl
11.05.21, 13:30
Skolerne er faldet, når det gælder om at undervise i ytringsfrihed. Her kan det ikke lade sig gøre at demonstrere i praksis, hvad respekt for udpræget vestlige værdier som ytringsfrihed eller tolerance betyder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
11.05.21, 12:45
Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
11.05.21, 08:00
Når vi lader som om, vi er ubekymrede over for terrorangreb, så har vi allerede tabt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.05.21, 21:34
Den livsild, der brændte så stærkt, er slukket. Læs mere