Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vinder Donald Trump igen i morgen? Næ, sandsynligvis ikke. Bør man holde med ham? Uden for enhver tvivl

Det er ikke raketvidenskab at se, at alternativet er værre.

Jeg er så tilpas gammeldags, at jeg i reglen stoler på meningsmålingerne, vel at mærke på gennemsnittet af dem. Der er målinger, der viser, at Joe Biden fører med ti procentpoint, hvilket givetvis er stærkt fejlagtigt.

Nu behøver Trump som bekendt ikke at vinde i absolutte antal stemmer. Det gjorde han ikke sidst, og det er vist i det mindste blevet klart også for journalister, at det amerikanske valgsystem er ”first past the post”, ”winner takes all” eller på dansk ”valg i enkeltmandskredse”. Snævre sejre i delstaterne Pennsylvania, Michigan og Wisconsin sikrede Trump sejren i 2016.

Så gjorde det ikke noget, at Trump tabte stort i Californien, med mere end fire millioner stemmer. Californien var engang den amerikanske middelklasses paradis, og i ti præsidentvalg fra og med 1952 og til og med 1988 vandt Republikanerne delstaten ni gange (sic!).

Siden da er Californien blevet en grotesk kombination af staten for de ultrarige techfirmaer og en konstant voksende gruppe af hispanics, der økonomisk i snit klarer sig langt dårligere end hvide og følgelig i store flertal stemmer på Demokraterne, der lover mere indvandring, legalisering af illegale og flere skattekroner overført til lavtydende (side 4).

Jeg husker stadig den efter min vurdering mest tåbelige af Trumps udtalelser i 2016, hvor han sagde, at han kunne gøre Californien ”competitive”, hvorved han mente, at han havde en chance for at vinde Californien med statens 55 valgmænd. Selvfølgelig kunne han ikke det. Befolkningsudskiftningen fra et overvejende hvidt Californien til et latino-Californien sikrede dette.

Det bliver svingstater som Florida, Arizona, North Carolina og især Pennsylvania, der vil afgøre dette valg.

At en Republikaner overhovedet skal kæmpe for at vinde stater som Arizona og North Carolina, fortæller alt om, at demografi er skæbne. Det sker kun, fordi USA’s hvide hastigt er på vej til at komme i mindretal, blive befolkningsudskiftet med andre ord. Det bedste bud er i år 2044, om sølle 24 år.

Donald Trump kan måske – måske – vinde igen, men det hvide, europæiske USA er dødsdømt i sin nuværende form. Senest om otte år vil det være umuligt for Republikanerne at vinde præsidentembedet, fordi den næststørste delstat Texas i kraft af latinoindvandring vil gå tabt til multikulti/multietni partiet Demokraterne.

Jeg tror, at Trump har en lille mulighed for at vinde i morgen – onsdag morgen dansk tid – men jeg nærer ingen illusioner om, hvordan det vil gå for Republikanerne om bare få år. Det vil gå sydpå for at anvende en anglicisme. Det vil gå den vej, hønsene skraber, for at sige det på dansk.

Når dét sker – og det gør det med matematisk sikkerhed – vil der være en del hvide amerikanere, der bliver ret sure. Denne indlysende kendsgerning er ikke ligefrem et emne i vestlig presse, men det vil den blive, kan jeg garantere.

Vi er vidner til de sidste krampetrækninger for det USA, vi har kendt meget længe. Det bliver særdeles spændende at følge, hvad der kommer efter dette.

Men håb på Donald Trump i morgen. Han er bedre end alternativet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.