Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Facebook er den største trussel mod ytringsfriheden og demokratiet i Danmark lige nu

Giganten undergraver den demokratiske samtale.

Det mest demokratiske fremskridt, der er sket inden for de seneste 20 år, er helt uden for diskussion de såkaldt sociale medier. Lige pludselig – det virkede i hvert fald som lige pludselig – var det ikke alene de etablerede medier, skrevne som elektroniske, der satte dagsordenen.

Nu kunne alt godtfolk publicere de indlæg og kommentarer, som journalisterne holdt sig for næsen over. Nu kunne enhver interesseret borger delagtiggøre en langt bredere kreds, end det var muligt til familiefrokosten, i selskabelige sammenhænge og nede på den lokale.

Det må ethvert demokratisk sindet menneske juble over, mens man selvfølgelig skal huske på, at med øget frihed følger øget ansvar. Man er altid ansvarlig over for loven, hvilket i praksis betyder, at man ikke må injuriere, ikke må bagvaske, ikke må true med eller opfordre til brug af vold, og slutteligt skal man tage det enkelte lands racismelovgivning i betragtning. Det sidste er en svært tydbar størrelse, men det skal selvsagt nævnes her, da det er en del af den pakke, man skal holde sig fra.

Især Facebook er et vigtigt medie, fordi det giver mulighed for alle hånde indslag, fra de helt korte til afhandlinger og derudover også til videoklip og ligefrem direkte sendinger.

Jamen, så er alt jo ellers såre godt eller hvordan? Nej, det er det ikke, og det skyldes Facebooks selvbestaltede censurpolitik, i Danmark forestået af en Peter Münster, der i et berygtet indslag i “Deadline” på DR2 sammenlignede den engelske aktivist og islamkritiker Tommy Robinson med den serbiske massemorder og krigsforbryder Ratko Mladic.

Senest er den danske islamkritiker Lars Hedegaard blevet afskåret fra at postere på Facebook, og det er sket uden nogen form for forklaring.

Det samme er sket for Steen Raaschou, der står bag hjemmesiden Snaphanen.dk, og som bringer en lang række af de historier, som vi kun sjældent læser om i de etablerede medier. Steen Raaschou har fået en måneds karantæne, fordi han netop kommenterede et af Lars Hedegaards sidste opslag, inden censuren satte ind.

Dette er kun nogle ganske få eksempler, men de har én afgørende ting til fælles, Tommy Robinson, Lars Hedegaard og Steen Raaschou.

Ingen af de tre har nogensinde overtrådt det pågældende lands lovgivning, hvad enten det drejer sig om Storbritanniens eller Danmarks. Der er derfor tale om censur af en selvbestaltet myndighed, der, hvad angår udlændingepolitik, ligger langt til venstre, i omegnen af Enhedslisten og Det Radikale Venstre herhjemme.

Og nej, det er ikke noget gyldigt argument, at der er tale om en privat virksomhed, der suverænt selv kan bestemme, hvem de vil lukke indenfor i varmen, og hvem de vil lukke ude. Dén mulighed forsvandt i selvsamme sekund, som Facebook fik et de facto monopol på de sociale medier med netop den form, som Facebook har.

At en stribe af de øvrige tech-giganter som Twitter, Youtube og Google begår den samme udemokratiske nedbrydning af den demokratiske samtale, understreger kun pointen, som er denne:

Facebook og andre sociale medier med et reelt monopol, fordi de er så store, må stilles over for et ultimatum fra politisk hold. Enten tillader de alle ytringer, så længe disse overholder det pågældende lands lovgivning, eller også må de tvangsopløses, som de amerikanske myndigheder for mere end 100 år siden tvangsopløste en række kæmpefirmaer som Rockefellers Standard Oil, fordi disse ødelagde den frie konkurrence.

Vil politikerne have viljen til dette? Svaret blafrer i vinden, men sikkert er det, at samme politikere pådrager sig et direkte medansvar ved stiltiende at acceptere, at den demokratiske samtale ødelægges af ikke mindst Facebook, der optræder som en censor, der er en totalitær stat værdig.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
03.08.20, 21:12
Jeg anbefaler på det varmeste at se denne film og bruge den til debat om forholdet mellem grønlændere og danskere. Men lad os ikke trække i den modsatte offerrolle og tro, at den ikke får international succes, fordi instruktøren er hvid.   Læs mere
Af Mikael Jalving
03.08.20, 17:07
Med syrerne var det anderledes. Der var jo tale om powerflygtninge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.08.20, 20:20
Sverige vil synke ned i et dybt mørke i kraft af forandringerne i sammensætningen af befolkningen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
02.08.20, 15:06
Hvem er egentlig mest uværdig. Den tvungne eller den tvingende? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
31.07.20, 12:00
Det er oprørende, at hospitalernes manglende hygiejne kræver tusinder af menneskeliv. Læs mere
Af Nauja Lynge
31.07.20, 10:43
Hovedingrediensen i fordomme mod grønlændere er selvstyrets sejlende sociale område og dansk uvidenhed.   Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.20, 09:44
Engang var Danmark også dansk syd for den nuværende sønderjyske grænse. I løbet få årtier blev det fortysket. Og forsvandt for altid for Danmark. Læs mere
Af Isabella Arendt
30.07.20, 20:59
Morten Messerschmidt er i dag ude med udtalelser om, at han og DF skal gå til kamp for kristne værdier. Desværre har han fuldstændig misforstået, hvad kristne værdier er. Det er farligt! Læs mere
Af Henrik Højlund
30.07.20, 17:45
Coronapandemien har endnu en gang rejst det gamle spørgsmål om Guds troværdighed. Hvordan kan så meget lidelse finde sted i verden, hvis Gud er god og almægtig? Men det spørgsmål er kun for alvor relevant, hvis Gud kun er Gud på menneskets præmisser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
30.07.20, 15:16
Vi bor i et lille land, og derfor har vi brug for at komme ud og suge nye indtryk til os Læs mere