<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvornår er man dansker? Svar til Ali Aminali efter endt læsning af hans bog, ”Alis danmarkshistorie”

Ja, det er et godt spørgsmål, og svaret er ikke kun etnisk, men det er også etnisk.

Jeg kom i vælten for en 14 dage siden, fordi jeg på Facebook i arrigskab, indrømmet, havde skrevet, at Jens Philip Yazdani og Ali Aminali aldrig bliver danskere, skønt de påstår, at de er det. Det er alene Ali Aminali, der er emnet for dette indlæg.

Min arrigskab skyldtes, at Ali Aminali af Berlingskes journalist Troels Heeger var blevet citeret for følgende:

»Når Ali Aminali denne formiddag skridter hen over fodboldbanens kunstgræs, hvor Fredens Moské tidligere har arrangeret festligheder i forbindelse med muslimske højtider, kritiserer han både Generation Identitær som ”hipster-fascister” og det offentlige bønnekald som en form for magtudøvelse og social kontrol

Så vidt jeg kan se, har Ali Aminali selv efterfølgende på Facebook taget afstand fra, at han skulle have kaldt Generation Identitær for »hipster-fascister«. Det tager jeg naturligvis for gode varer. Man skal have lov at dumme sig – det gør jeg selv fra tid til anden – og derpå beklage sit ordvalg.

Af personer, hvis mening jeg tager alvorligt, er jeg blevet fortalt, at jeg var uretfærdig over for Ali Aminali, når jeg skrev, at han aldrig ville blive dansker. Jeg skal understrege, at det ikke er etablerede konservative, jeg her tænker på. De skrev mange spændende ting om mig, hvoraf det pinligste og rædsomst dårligt argumenterende indlæg nok var Jens Kindbergs ”Let’s drain the swamp, Uhrskov”. Alene overskriften er latterlig.

Nå, men jeg tænkte, at jeg muligvis havde været uretfærdig over for Ali Aminali, og det har jeg også været, synes jeg, et stykke ad vejen. Nu har jeg nemlig læst Ali Aminalis bog, ”Alis danmarkshistorie”, fra 2019.

Jeg efterlades med et indtryk af en sjælden personlighed, en iraner, der kommer til Danmark som barn og derpå indoptager danske sæder og skikke, og som oven i købet tydeligt indser, at venstrefløjens position i udlændingespørgsmålet er både til grin og farlig.

Hvis Ali Aminali på baggrund af sin åbenlyse assimilation til det danske samfund vil kalde sig selv for dansker, har jeg egentlig ikke så meget at indvende på det pragmatiske plan. Når man i så høj grad som Ali Aminali netop har taget dansk skik og sæd til sig, er jeg langmodig, også selv om jeg ikke er enig i, at Ali Aminali er dansker. Lad mig illustrere det med et fiktivt eksempel:

For 30 år siden, da var jeg 26 år gammel, bosatte jeg mig i Rusland og giftede mig med en etnisk russisk kvinde. Jeg fik efter nogle år russisk statsborgerskab, og jeg fik børn med den fiktive russiske kvinde, lad os sige to. Jeg kom til at holde af russisk kultur, lige fra vodka og kaviar og til den russiskortodokse kirke. Jeg lærte flydende russisk, talte det næsten uden accent, og jeg identificerede mig med russisk historie og landets og folkets heroiske stunder såvel som deres tragedier.

Jeg ville derfor have en forventning om, at mine to børn, halvt etnisk russiske og halvt etnisk danske, ville være for russere at regne. Jeg ville formenligt blive stødt, hvis ikke man regnede mit tænkte afkom for russere.

Jeg ville derimod aldrig forsøge at overbevise mine russiske venner om, at jeg selv var blevet russer, hvilken absurd tanke, når jeg nu er etnisk dansker (iblandet lidt tysk, fransk og russisk i praksis). Mine russiske venner ville efter al sandsynlighed bare grine af mig, hvis jeg insisterede.

Vi skal til vejs ende: Jeg undrer mig over, at man næsten aggressivt insisterer på at kalde sig dansker, når man er 100 pct. etnisk noget andet. Ali Aminali er med sin holdning til dette land og folk velkommen, det manglede bare. Jeg går ud fra, at hans børn og børnebørn indgifter sig i den danske stamme, og så er de følgende generationer naturligvis for danskere at regne.

Det var egentlig bare det, jeg ville skrive. Jeg har altid ment sådan, også selv om jeg til min rædsel ved – fra solid forskning – at multietniske samfund alt andet lige skaber konflikt og ikke harmoni.

Derfor går jeg ind for hjemsendelser, på retsstatens og grundlovens grund, af en stor del af de ikkevestlige, fordi de ikke har følelser over for Danmark og danskerne.

Ali Aminali har jeg efter endt læsning af hans bog ingen problemer med. Velkommen i klubben, Ali Aminali, og jeg undskylder hermed også mit alt for firkantede opslag på Facebook.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
10.04.21, 15:03
Den stålsatte tro på social ingeniørkunst er så stærk som nogensinde hos socialdemokraterne. Læs mere
Af Harun Demirtas
10.04.21, 14:50
Man kan ikke bede om et menukort og vælge den, der passer én bedst. For det er ikke en ret man bestiller. Patienten er der for at få hjælp, og dette hjælp, vil vil alle glædeligt give, så længe vi kan. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
10.04.21, 09:08
Når børn får lov at tage beslutninger, som ud fra deres modenhedsmæssige perspektiv er uoverkommelige, skader man dem mere, end man gavner. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
10.04.21, 08:00
De små poder i klasselokalerne bliver afgørende for, hvad vi vil med vores samfund og demokrati Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
09.04.21, 12:00
Jeg har fået en invitation til vaccination – men jeg ved ikke til hvilken vaccine, og det er med til at gøre mig utryg. Læs mere
Af Annika Smith
08.04.21, 16:30
Det bør mane til selvransagelse, at mange danskere mener, at dele af medierne svigter i coronadækningen. Læs mere
Af Henrik Dahl
08.04.21, 10:00
Regeringens forslag om en udvidelse af racismeparagraffen er en direkte trussel mod ytringsfriheden. Læs mere
Af Uffe Elbæk
08.04.21, 00:00
Der er intet belæg for påstanden om, at forskningskvaliteten og forskningsfriheden i Danmark er under pres eller for den sags skyld i frit fald. Læs mere
Af Utku H. Güzel
07.04.21, 19:13
Det hele handler om fordeling af goderne. I dette økonomiske system bliver en lille gruppes interesser plejet, og vi andre bliver spist af med almisser. Læs mere