Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvorfor er korrektioner hos Danmarks Statistik forplumrende for at forstå virkeligheden?

Fordi korrektionerne er af venstreorienteret aftapning, hvor alt anses som socialt og økonomisk betinget.

I mit tre dage gamle indlæg her på siden kritiserede jeg Danmarks Statistik, fordi de ved hjælp af kunstige såkaldte korrektioner nåede frem til, at danskere og ikkevestlige efterkommere har lige store andele i beskæftigelse.

Det har de to grupper ikke, og lad mig nu forklare mere principielt, hvorfor det er en uskik at korrigere for alle andre forhold end køn og alder, og selv her er der et problem, hvad angår alder.

Jeg tager udgangspunkt i Danmarks Statistiks egne tal for kriminalitet begået af henholdsvis danske mænd og efterkommermænd med ikkevestlig baggrund. Det er siderne 116 og 119, der er relevante her.

Hvis man sætter danskernes kriminalitet i alderen 15-79 år til 100 (det er sat til 90 i statistikken, fordi gennemsnittet for alle i Danmark er sat til 100), finder man, at efterkommermænd er enorme 283 pct. mere kriminelle, næsten fire gange mere for at sige det på den måde.

Se, nu kan man jo indvende, at efterkommermænd i snit er markant yngre i aldersgruppen 15-79 år, og at man derfor bør korrigere for alder. Jeg har som nævnt en vis sympati for denne korrektion, men den er alligevel problematisk.

Hvorfor er den det? Fordi det jo ikke fjerner offerets lidelser at få at vide, at arabiske unge mænd, som i snit er særdeles kriminelle i forhold til danskere, i snit er yngre i pct. sammenlignet med danskere. Dette turde være indlysende.

Hermed er Danmarks Statistik ikke færdige. Nu korrigerer de for yderligere tre faktorer, nemlig alder + socioøkonomisk status, alder + familiens uddannelse og alder + familiens indkomst. På den måde bliver efterkommermænd ”kun” 114 pct. mere kriminelle, ”kun” godt dobbelt som kriminelle.

Og hermed er vi nået til min afgørende anke: Det er dybest set en venstreorienteret tilgang til forskning at korrigere for andre faktorer end køn og alder, særligt da her, når vi taler om noget så alvorligt som kriminalitet.

Det er reelt at gøre de kriminelle til en slags ofre for de sociale omstændigheder, en fejlslutning hverken liberalt eller konservativt disponerede mennesker vil begå. Kriminalitet – og da især i et rigt land som Danmark – er et frit valg. Den kriminelle kunne have ladet være med at begå sin kriminelle handling. Det er ikke den sociale status, der udløser den kriminelle adfærd, men den kriminelle adfærd, der garanterer en lav social status. De fleste f.eks. ufaglærte er faktisk ikke kriminelle, selv om de ligger lavest rent socio-økonomisk.

Det er indlysende, at vi må se sådan på det, ellers bryder civilisationen sammen. Hvis den kriminelle ses som et offer, har han jo nærmest fået carte blanche til at fortsætte sin modbydelige adfærd.

Det er dybt problematisk, at samfundsforskningen har en så udpræget venstreorienteret/socialistisk hældning. Det betyder, at vi alt for ofte bliver dummere, ikke klogere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
31.05.20, 23:16
Når den storforurenende produktion bliver flyttet ud af landet, tæller den ikke længere med i vores CO2-regnskab. Men vi kan få en dejlig følelse i maven Læs mere
Af Mikael Jalving
31.05.20, 10:00
Unionen, der var helt væk i de første måneder af coronakrisen, er tilbage. Nu med en chokdoktrin. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.05.20, 17:21
Hvad der ligner en helt uacceptabel handling fra politimandens side, ”berettiger” åbenbart mord og skud mod politiet. Republikanerne er - på sigt - på vej til at miste magten. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.05.20, 21:52
Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.05.20, 16:34
Steder som Skt. Klemens ved Odense bliver stille og roligt underlagt stupid dominanskultur. Læs mere
Af Marie Høgh
29.05.20, 13:30
Selv folk, jeg troede var borgerlige helt ind i knoglerne, er blevet småsocialdemokratiske af coronakrisen. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.05.20, 23:10
En demokratisk nation har krav på svar og gennemsigtighed. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
28.05.20, 13:34
Nye Borgerlige står som eneste parti udenfor den aftale, som nu tvinger unge på indvandrertunge gymnasier. Læs mere
Af Harun Demirtas
28.05.20, 13:22
Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet. Læs mere
Af Søren Gade
28.05.20, 13:00
Danskerne skal ikke betale for de gældsproblemer, som EU’s sydeuropæiske lande kæmper med – og som ikke er skabt af coronakrisen. Vi skal hjælpe de trængte lande. Men uden at blive til grin for egne penge. Læs mere