Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Må dronningen ikke sige, at klimaet har ændret sig op gennem både historien og forhistorien?

Reaktionerne vidner om hysteri og panik.

Dronning Margrethe II gav et interview til Politiken for nogle dage siden (desværre bag betalingsmur). Her udtalte Hendes Majestæt bl.a. således:

»Jamen, at mennesker spiller en rolle i klimaforandringer, det er der nok ingen tvivl om. Men om de er skabt – direkte – det er jeg ikke ganske overbevist om. Altså, jeg mener, at der er forandringer i klimaet, og det kan da være, at menneskelig aktivitet har spillet en rolle.«

Så kan det ellers nok være, at Danmarks eliter kom op på tæerne. Pakistaneren Sikandar Siddique sagde følgende hysteriske:

»Er 250 mio. klimaflygtninge ikke en katastrofe? Hvad med fødevaremanglen? Det ekstreme vejr, der slår millioner ihjel? Hvad med manglen på rent vand, der vil have katastrofale følger for milliarder af mennesker? Det er en fantastisk uvidenskabelig og uheldig udmelding fra Hendes Majestæt Dronningen, et syn på klimaet, som hører fortiden til

En Søren Jakobsen, der kaldes kongehusekspert, er en tand grovere:

»Det er jo som en ”trumpsk” stupiditet at sige sådan noget. Det falder helt uden for hendes normale niveau

Og journalistsnuden Peter Ingemann sætter trumf på:

»Og med al respekt, Deres Majestæt, så pisser De altså ved siden af potten i interviewet i Politiken i dag, efter min ydmyge mening

Der er mange flere kommentarer, men det får være for nu. De to sidste af de tre, jeg fremdrager, er i øvrigt så svinske over for dronningen, at de to herrer burde holde mund for stedse om det danske kongehus. Hvis man ikke forstår, at et kongehus er afhængigt af, at man omtaler i dette tilfælde dronningen med almindelig respekt, bør man have sine skolepenge tilbage. Søren Jakobsen, ”kongehusekspert”, og Peter Ingemann må være så slet opdragede, at man har svært ved at forstå det.

Til sagen, som dronningen kom ind på, nemlig at klimaet altid har ændret sig. For tusind år siden kunne nordboerne dyrke korn på Grønland, en utænkelig ting i dag.

I perioden ca. år 800 til 1300, plus minus, var Europa generelt varmere end i dag. Det ændrede sig markant i løbet af 1300-tallet og fortsatte helt op til engang i 1800-tallet. Der var en grund til, at svenskerne kunne gå over isen i 1658 og påføre Danmark det alvorligste territorielle tab nogensinde. Der er en udmærket oversigt over de forskellige klimaperioder hos Wikipedia.

Se, nu skal jeg lige forklare meget langsomt og så pædagogisk, som jeg kan: Personligt tror jeg, at det er sandsynligt, at mennesker påvirker klimaet i varmere retning som følge af især brug af fossile brændsler. At der skal forskes i renere energikilder (også af sikkerhedsmæssige grunde), er der for mig ingen tvivl om.

Jeg finder det dog uforståeligt, at det så godt som aldrig diskuteres, i hvilket omfang der er tale om naturlige variationer. Eksperter, politikere og medier har et alvorligt ansvar for dette. Masser af mennesker aner ikke, at det f.eks. var varmere under Valdemar den Store, konge 1157-1182, end det er i dag.

Når man som dronningen er både historisk og forhistorisk interesseret, ved man det naturligvis, og det er, hvad Margrethe II påpeger i interviewet med Politiken.

I stedet for at konstatere, at Hendes Majestæt har indlysende ret i, at klimaforandringer også finder sted helt uafhængigt af menneskers handlen på kloden, kaster Mediedanmark sig frådende over majestæten og går netop i den panik, som dronningen advarer imod.

Det er på et lavt niveau, et meget lavt niveau, at debatten foregår, når det kommer til spørgsmål om det globale klima. Det skyldes naturligvis, at det vigtige emne for længst er blevet ophøjet til et religiøst spørgsmål, hvorefter kritikere anses som kættere, der i åndelig forstand skal brændes på bålet.

Kunne der ikke godt være lidt flere voksne til stede?

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.