Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Må dronningen ikke sige, at klimaet har ændret sig op gennem både historien og forhistorien?

Reaktionerne vidner om hysteri og panik.

Dronning Margrethe II gav et interview til Politiken for nogle dage siden (desværre bag betalingsmur). Her udtalte Hendes Majestæt bl.a. således:

»Jamen, at mennesker spiller en rolle i klimaforandringer, det er der nok ingen tvivl om. Men om de er skabt – direkte – det er jeg ikke ganske overbevist om. Altså, jeg mener, at der er forandringer i klimaet, og det kan da være, at menneskelig aktivitet har spillet en rolle.«

Så kan det ellers nok være, at Danmarks eliter kom op på tæerne. Pakistaneren Sikandar Siddique sagde følgende hysteriske:

»Er 250 mio. klimaflygtninge ikke en katastrofe? Hvad med fødevaremanglen? Det ekstreme vejr, der slår millioner ihjel? Hvad med manglen på rent vand, der vil have katastrofale følger for milliarder af mennesker? Det er en fantastisk uvidenskabelig og uheldig udmelding fra Hendes Majestæt Dronningen, et syn på klimaet, som hører fortiden til

En Søren Jakobsen, der kaldes kongehusekspert, er en tand grovere:

»Det er jo som en ”trumpsk” stupiditet at sige sådan noget. Det falder helt uden for hendes normale niveau

Og journalistsnuden Peter Ingemann sætter trumf på:

»Og med al respekt, Deres Majestæt, så pisser De altså ved siden af potten i interviewet i Politiken i dag, efter min ydmyge mening

Der er mange flere kommentarer, men det får være for nu. De to sidste af de tre, jeg fremdrager, er i øvrigt så svinske over for dronningen, at de to herrer burde holde mund for stedse om det danske kongehus. Hvis man ikke forstår, at et kongehus er afhængigt af, at man omtaler i dette tilfælde dronningen med almindelig respekt, bør man have sine skolepenge tilbage. Søren Jakobsen, ”kongehusekspert”, og Peter Ingemann må være så slet opdragede, at man har svært ved at forstå det.

Til sagen, som dronningen kom ind på, nemlig at klimaet altid har ændret sig. For tusind år siden kunne nordboerne dyrke korn på Grønland, en utænkelig ting i dag.

I perioden ca. år 800 til 1300, plus minus, var Europa generelt varmere end i dag. Det ændrede sig markant i løbet af 1300-tallet og fortsatte helt op til engang i 1800-tallet. Der var en grund til, at svenskerne kunne gå over isen i 1658 og påføre Danmark det alvorligste territorielle tab nogensinde. Der er en udmærket oversigt over de forskellige klimaperioder hos Wikipedia.

Se, nu skal jeg lige forklare meget langsomt og så pædagogisk, som jeg kan: Personligt tror jeg, at det er sandsynligt, at mennesker påvirker klimaet i varmere retning som følge af især brug af fossile brændsler. At der skal forskes i renere energikilder (også af sikkerhedsmæssige grunde), er der for mig ingen tvivl om.

Jeg finder det dog uforståeligt, at det så godt som aldrig diskuteres, i hvilket omfang der er tale om naturlige variationer. Eksperter, politikere og medier har et alvorligt ansvar for dette. Masser af mennesker aner ikke, at det f.eks. var varmere under Valdemar den Store, konge 1157-1182, end det er i dag.

Når man som dronningen er både historisk og forhistorisk interesseret, ved man det naturligvis, og det er, hvad Margrethe II påpeger i interviewet med Politiken.

I stedet for at konstatere, at Hendes Majestæt har indlysende ret i, at klimaforandringer også finder sted helt uafhængigt af menneskers handlen på kloden, kaster Mediedanmark sig frådende over majestæten og går netop i den panik, som dronningen advarer imod.

Det er på et lavt niveau, et meget lavt niveau, at debatten foregår, når det kommer til spørgsmål om det globale klima. Det skyldes naturligvis, at det vigtige emne for længst er blevet ophøjet til et religiøst spørgsmål, hvorefter kritikere anses som kættere, der i åndelig forstand skal brændes på bålet.

Kunne der ikke godt være lidt flere voksne til stede?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
31.05.20, 23:16
Når den storforurenende produktion bliver flyttet ud af landet, tæller den ikke længere med i vores CO2-regnskab. Men vi kan få en dejlig følelse i maven Læs mere
Af Mikael Jalving
31.05.20, 10:00
Unionen, der var helt væk i de første måneder af coronakrisen, er tilbage. Nu med en chokdoktrin. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.05.20, 17:21
Hvad der ligner en helt uacceptabel handling fra politimandens side, ”berettiger” åbenbart mord og skud mod politiet. Republikanerne er - på sigt - på vej til at miste magten. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.05.20, 21:52
Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.05.20, 16:34
Steder som Skt. Klemens ved Odense bliver stille og roligt underlagt stupid dominanskultur. Læs mere
Af Marie Høgh
29.05.20, 13:30
Selv folk, jeg troede var borgerlige helt ind i knoglerne, er blevet småsocialdemokratiske af coronakrisen. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.05.20, 23:10
En demokratisk nation har krav på svar og gennemsigtighed. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
28.05.20, 13:34
Nye Borgerlige står som eneste parti udenfor den aftale, som nu tvinger unge på indvandrertunge gymnasier. Læs mere
Af Harun Demirtas
28.05.20, 13:22
Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet. Læs mere
Af Søren Gade
28.05.20, 13:00
Danskerne skal ikke betale for de gældsproblemer, som EU’s sydeuropæiske lande kæmper med – og som ikke er skabt af coronakrisen. Vi skal hjælpe de trængte lande. Men uden at blive til grin for egne penge. Læs mere