Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Intet andet økonomisk system end markedsøkonomi virker – alt andet er fattigdom for næsten alle

Man ved minus om økonomi, hvis man ikke er enig.

Hvis man har fulgt mig bare en smule, ved man nok, at udlændingepolitik og EU er mine mærkesager. Det vil de også være efter denne krise. Det ændrer ikke en snus ved, at jeg godt ved, hvordan en økonomi bliver veldreven, også de voldsomt forskellige talenter, som den enkelte og grupper har, til trods.

Kun menneskers handlen med hinanden på et marked skaber den velstand, som næsten alle attrår. Vi kan diskutere, hvordan bemeldte marked skal tage sig nærmere ud, men vi kan ikke diskutere, at der skal være et marked. Selv Kinas økonomi er afhængig af et marked, også al statsstyring til trods.

Alternativet er planøkonomi, og den er så himmelråbende dum, at guderne må lade sig forbarme. Jeg glemmer aldrig forfatteren Leif Davidsens fortælling om dengang i 1980, var det vist, hvor han blev udstationeret som DR’s korrespondent i Moskva, hvor kommunismen med sin planøkonomi stadig hærgede landet.

Leif Davidsen havde glemt at få sin tandbørste med og spurgte sin kvindelige apparatnik, hvor han mon kunne købe en tandbørste i storbyen Moskva. Efter megen væven fik hun aggressivt sagt, at der få måneder forinden havde været masser af østtysk producerede tandbørster til salg, men nu var der altså ikke flere, kunne Leif Davidsen nok forstå.

Dét er modstykket, det elendige alternativ, til markedsøkonomien, hvor firmaet med den bedst mulige vare til den lavest mulige pris vinder i konkurrencen.

Når jeg i disse dage kan læse, at der er mennesker, der i ramme alvor mener, at markedsøkonomien skal begrænses, at profitten (for nu at lyde som Karl Marx) skal tilbageholdes, må sådanne personer ikke have det rigtigt godt.

Jeg deltager gerne i en diskussion om den stigende ulighed internt i både rige og fattige lande. Den er reel og skyldes især to ting. Den ene er, at et globaliseret marked i langt højere grad end et nationalt vil belønne de mest talentfulde, hvad enten de er ejere af virksomheder, eller de er værdifulde ansatte i virksomheder. Den anden – i den vestlige verden – er, at størstedelen af den tilvandrede befolkning fra den tredje verden er så ringe kvalificeret i snit, at det selvfølgelig i sig selv øger uligheden. Jeg ønsker af især nationale, kulturelle og etniske, men sandelig også af økonomiske, grunde at løse det andet problem ved omfattende hjemsendelser på retsstatens og grundlovens grund.

Men skidt med det nu. Netop i øjeblikket gælder det om at slå et slag for markedsøkonomien. Kun et frit marked, hvor den enkelte kan forsøge at maksimere eget udbytte – som ejer eller som lønmodtager – er i stand til at skabe den velstand, der i sig selv er med til at skabe gode samfund.

Jeg er ikke liberalist, men jeg er helt på linje med de liberale i Cepos, Liberal Alliance, og hvem ved jeg, når man i disse skrækkelige tider er bekymret for, hvad der økonomisk set kan komme ud på den anden side af coronakrisen.

Bliver det en langt højere grad af statsstyring af økonomien, vil det være at træde i fortidens fatale planøkonomiske fodspor. Lad denne krise blive løst med den stærke stat som den afgørende spiller, og lad os derefter skynde os tilbage til markedet (med passende begrænsninger), der er den eneste mulige garanti for velstand for de mange.

Lige netop her er jeg uendeligt meget mere enig med de liberale, end jeg er med socialisterne.

Det er derfor, at jeg er konservativ.

Opdatering:

Så fandt jeg en kilde til det med Leif Davidsen og tandbørsten. Det var ganske rigtigt i 1980, men i forbindelse med de olympiske lege i Moskva. Leif Davidsen var først DR’s korrespondent i perioden 1984-88. Nå, men her kommer beskrivelsen fra Kristeligt Dagblad:

»Her glemte han sin tandbørste, men fandt det meget vanskeligt at opdrive en i millionbyen Kijev [ikke i Moskva, som jeg først skrev]. Guiden beklagede og påpegede, at der måneder forinden havde været mange tandbørster på hylderne

 

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.