<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tolkiens Ringenes Herre og dens storhed

Jeg er ensporet og har derfor læst den ca. 15 gange.

Hvis man er så venlig at læse med på denne blog ind i mellem, har man nok set, at jeg er skrækkeligt ensidig. Jeg går i virkeligheden ikke op i særligt mange emner, politiske, musikalske eller litterære, men når jeg gør, er det igennem hele mit snart 56-årige liv sket med en fanatisme, der er lidenskabelig, hvis jeg må være så fri at sige det på den vis. Bare vent til jeg snart skriver om den største film nogensinde. De 50 gange eller så, som jeg har set den, er ikke nær nok.

Men nu er det ikke film, men det litterære værk, der har gjort det mest uudslettelige indtryk på mig. Litteraturkendere vil sikkert rynke på næsen, men inden for humaniora er der heldigvis et stort spillerum for det subjektive.

Kan jeg huske scenerne fra de to gange tre film om Ringenes Herre og Hobitten? Jo, det kan jeg da sådan omtrent, men det er jo slet, slet ikke filmatiseringen, der fascinerer mig. Det gør bøgerne. Og bøgerne er selvfølgelig ikke kun Hobitten i et bind og Ringenes Herre i tre bind. Det er også for kendere Silmarillion og Unfinished Tales, begge værker udgivet efter Tolkiens død i 1973.

Et fuldstændigt fabelagtigt samlet værk er, hvad disse seks bøger er. Det er i min verden litteraturens svar på Bob Dylan og Leeds United.

Jeg læste Hobitten og Ringenes Herre, da jeg var en 12-13 år gammel, og Silmarillion og Unifinished Tales få år senere. Disse historier, denne samlede episke fortælling, er så naturtro, at man, hvis man bliver fanatisk nok som mig, på et eller andet tidspunkt begynder at omtale begivenhederne i bøgerne som virkelige hændelser.

Som uddannet faghistoriker er jeg blevet tæsket ind i hovedet af mine dygtige universitetslærere, at man aldrig, aldrig må overfortolke fortiden og dens hændelser. Altid gå ad fontes, til kilderne, som det hedder på latin. Det har jeg forsøgt at efterleve lige siden, sikkert forgæves masser af gange. Jeg er som alle andre kun en arme synder.

Jeg har dog valgt ét eneste sted, hvor enhver normal fornuft er sat ud af kraft, og det er, når jeg genlæser de nævnte bøger for 15. gang, eller hvor meget det nu er blevet til. Tolkiens eventyr er ganske simpelt ligesom den rigtige historie.

Har man det som jeg, ved man, at Fëanor var den største af alle noldorelvere. Han skabte de tre største vidundere i form af de tre silmariller, som indkapslede lyset fra de to træer Laurelin og Telperion. En af Fëanors niecer er den fra filmene nok så bekendte Galadriel, den fornemste elver tilbage i Midgård, da Frodo og Sam mod alle odds når til Dommedagsbjerget og kun ved Smeagols ufrivillige hjælp får Ringen ødelagt, og de gode vinder.

Der er så meget mere, men i en kritisk coronatid må indlæg heller ikke være for lange, og jeg slutter derfor lige om lidt.

Se gerne filmene, men læs først og fremmest bøgerne, helst alle seks af dem.

Større fantasi end Tolkiens fås ikke på denne side af paradis.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
16.09.21, 12:22
Hvorfor træffer skandinaviske kvinder mere kønsstereotype valg end kvinder i resten af verden? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
16.09.21, 08:56
Danskerne går baglæns i ligestillingsdebatten – hvorfor går de ellers ind for, at kvinder skal pakkes ind, og er imod tvungen barsel til mændene? Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.09.21, 20:25
Først og fremmest burde der ikke herske nogen tvivl om, at vi i det kapitalistiske system, som vi lever under, bliver betragtet som arbejdere, der sælger vores arbejdskraft, og forbrugere, der køber de produkter, der bliver produceret – ikke ret meget andet. Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.21, 13:21
Hvem tænker på børnenes tarv, når det gælder øremærket barsel til mænd? Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.09.21, 10:14
Vil vi have fuld valuta for DA og FH's forslag om øremærket barsel, skal der fuld løn og ingen anciennitetsbestemmelser ind i overenskomsterne. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.09.21, 09:00
Vejen er banet for stormagter, som kiler sig ind og kræver plads i noget, som i værste fald kan ende i en ny kold krig. Hvorfor italesætter regeringen ikke splittelsen i rigsfællesskabet? Læs mere
Af Gitte Seeberg
14.09.21, 15:20
Nyt barselsforslag er et klart skridt mod mere ligestilling. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
14.09.21, 14:20
Naturtalibanerne påstår, at en gammel losseplads er uvurderlig natur. Men vandsalamanderen må flytte sig nogle hundrede meter, så der kan blive plads til, at også politibetjenten og sygeplejersken har råd til at stifte familie i København. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
14.09.21, 11:00
10 gode grunde til at prise måltidet. Få problemer er nemlig så store, at de ikke kan løses over et godt måltid. Læs mere