Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tolkiens Ringenes Herre og dens storhed

Jeg er ensporet og har derfor læst den ca. 15 gange.

Hvis man er så venlig at læse med på denne blog ind i mellem, har man nok set, at jeg er skrækkeligt ensidig. Jeg går i virkeligheden ikke op i særligt mange emner, politiske, musikalske eller litterære, men når jeg gør, er det igennem hele mit snart 56-årige liv sket med en fanatisme, der er lidenskabelig, hvis jeg må være så fri at sige det på den vis. Bare vent til jeg snart skriver om den største film nogensinde. De 50 gange eller så, som jeg har set den, er ikke nær nok.

Men nu er det ikke film, men det litterære værk, der har gjort det mest uudslettelige indtryk på mig. Litteraturkendere vil sikkert rynke på næsen, men inden for humaniora er der heldigvis et stort spillerum for det subjektive.

Kan jeg huske scenerne fra de to gange tre film om Ringenes Herre og Hobitten? Jo, det kan jeg da sådan omtrent, men det er jo slet, slet ikke filmatiseringen, der fascinerer mig. Det gør bøgerne. Og bøgerne er selvfølgelig ikke kun Hobitten i et bind og Ringenes Herre i tre bind. Det er også for kendere Silmarillion og Unfinished Tales, begge værker udgivet efter Tolkiens død i 1973.

Et fuldstændigt fabelagtigt samlet værk er, hvad disse seks bøger er. Det er i min verden litteraturens svar på Bob Dylan og Leeds United.

Jeg læste Hobitten og Ringenes Herre, da jeg var en 12-13 år gammel, og Silmarillion og Unifinished Tales få år senere. Disse historier, denne samlede episke fortælling, er så naturtro, at man, hvis man bliver fanatisk nok som mig, på et eller andet tidspunkt begynder at omtale begivenhederne i bøgerne som virkelige hændelser.

Som uddannet faghistoriker er jeg blevet tæsket ind i hovedet af mine dygtige universitetslærere, at man aldrig, aldrig må overfortolke fortiden og dens hændelser. Altid gå ad fontes, til kilderne, som det hedder på latin. Det har jeg forsøgt at efterleve lige siden, sikkert forgæves masser af gange. Jeg er som alle andre kun en arme synder.

Jeg har dog valgt ét eneste sted, hvor enhver normal fornuft er sat ud af kraft, og det er, når jeg genlæser de nævnte bøger for 15. gang, eller hvor meget det nu er blevet til. Tolkiens eventyr er ganske simpelt ligesom den rigtige historie.

Har man det som jeg, ved man, at Fëanor var den største af alle noldorelvere. Han skabte de tre største vidundere i form af de tre silmariller, som indkapslede lyset fra de to træer Laurelin og Telperion. En af Fëanors niecer er den fra filmene nok så bekendte Galadriel, den fornemste elver tilbage i Midgård, da Frodo og Sam mod alle odds når til Dommedagsbjerget og kun ved Smeagols ufrivillige hjælp får Ringen ødelagt, og de gode vinder.

Der er så meget mere, men i en kritisk coronatid må indlæg heller ikke være for lange, og jeg slutter derfor lige om lidt.

Se gerne filmene, men læs først og fremmest bøgerne, helst alle seks af dem.

Større fantasi end Tolkiens fås ikke på denne side af paradis.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
31.05.20, 23:16
Når den storforurenende produktion bliver flyttet ud af landet, tæller den ikke længere med i vores CO2-regnskab. Men vi kan få en dejlig følelse i maven Læs mere
Af Mikael Jalving
31.05.20, 10:00
Unionen, der var helt væk i de første måneder af coronakrisen, er tilbage. Nu med en chokdoktrin. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.05.20, 17:21
Hvad der ligner en helt uacceptabel handling fra politimandens side, ”berettiger” åbenbart mord og skud mod politiet. Republikanerne er - på sigt - på vej til at miste magten. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.05.20, 21:52
Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.05.20, 16:34
Steder som Skt. Klemens ved Odense bliver stille og roligt underlagt stupid dominanskultur. Læs mere
Af Marie Høgh
29.05.20, 13:30
Selv folk, jeg troede var borgerlige helt ind i knoglerne, er blevet småsocialdemokratiske af coronakrisen. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.05.20, 23:10
En demokratisk nation har krav på svar og gennemsigtighed. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
28.05.20, 13:34
Nye Borgerlige står som eneste parti udenfor den aftale, som nu tvinger unge på indvandrertunge gymnasier. Læs mere
Af Harun Demirtas
28.05.20, 13:22
Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet. Læs mere
Af Søren Gade
28.05.20, 13:00
Danskerne skal ikke betale for de gældsproblemer, som EU’s sydeuropæiske lande kæmper med – og som ikke er skabt af coronakrisen. Vi skal hjælpe de trængte lande. Men uden at blive til grin for egne penge. Læs mere