Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

The Band – det største oversete band i populærmusikkens historie

Og så spillede The Band med Bob Dylan i hans mest geniale tid i 1965-66.

Jeg fortsætter, hvor jeg slap i går, med fremhævelsen af den del af populærmusikken, der har betydet mest for mig. Bob Dylan er, som vil vides af mit indlæg i går, ubetinget nummer et, men derefter sætter jeg The Band som nummer to, ikke engang så meget, fordi de – især guitaristen og sangskriveren Robbie Robertson – spillede sammen med Bob Dylan i midten af 1960’erne, men først og fremmest, fordi The Band indspillede virkeligt original musik, en sælsom blanding af rock, blues og traditionel folkemusik, alt sammen med strømmen tilsat selvfølgelig.

Jeg er meget enig i denne hjemmesides vurdering af de største af The Bands plader. Nummer et er Music from Big Pink fra 1968, nummer to The Band fra 1969, nummer tre Cahoots fra 1971 og nummer fire Stage Fright fra 1970.

Jeg ville have byttet om på nummer tre og fire, men det skal ikke skille mig ad fra bemeldte hjemmeside. Under alle omstændigheder er det påfaldende, at det – ligesom hos Bob Dylan – var i de helt unge år, at The Band lavede deres bedste musik. Det er den flydende intelligens, der skaber mirakler, ikke den krystalliserede, som vi halv- og helgamle må forlade os på.

The Band var et i bund og grund konservativt band. Som forsanger og primær sangskriver Robbie Robertson udtalte i år 2000:

”Vi ville gerne proklamere, at vi stadig syntes, at familien var en vigtig ting. Vi var ikke enige med de andre i vores generation, der råbte: ”Kill my father, stab my mother, my parents fucked me up.” (Weekendavisen 14. marts 2003)

Og man kan høre det på The Bands musik. Den er jordbunden som i nummeret King Harvest, hvor både afgrøden og medlemskabet af en fagforening til sammenhold er emnet.

Størst af alle The Bands numre er naturligvis The Night They Drove Old Dixie Down, hvor Virgil Caine fra syden, en almindelig ”working man”, fortæller om dengang, hvor sydstaterne fik klø af nordstaterne. Den bedste udgave er ubetinget fra The Bands afskedskoncert fra 1976, The Last Waltz, udødeliggjort i Martin Scorseses film fra 1978.

Det er drivende smukt. Der er ingen forherligelse af slaveri, ingen ondskab over for nogen, men alene en dybt sørgmodig sang om tabt selvbestemmelse.

Jeg har i parentes bemærket altid holdt langt mere af nordstaternes frihedskultur og nybyggerånd end af sydens måde at indrette sig på, i høj grad baseret på modbydeligt slaveri, styret af en overklasse af plantageejere. Jeg kan lide det lille hus på prærien, jeg holder af skandinaviske udvandrere, der pløjede prærien op, ikke af bomuldsplantager i Mississippi og Alabama.

Det ændrer blot ikke ved, at The Night They Drove Old Dixie Down er et af de flotteste numre i rockhistorien.

Og The Band står mejslet i sten som et af de helt store mirakler, som USA har givet os inden for populærmusikken.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
29.03.20, 09:30
Vi står over for ikke én eller to plager, men fire. Hyp-hyp! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
28.03.20, 20:42
Jeg er ensporet og har derfor læst den ca. 15 gange. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
27.03.20, 17:13
Corona-krisen er besværlig at håndtere politisk. Og selvom tiden er ikke til politisk skyttegravskrig og rævekager, er der dog en række politiske diskussioner, der efterhånden trænger sig på. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
27.03.20, 13:30
Der er andet og mere end Netflix og news at holde sig til. Find ind i litteraturens store fortællinger, der kan vise os menneskets sårbarhed og sætte vores udsatte tilværelse i perspektiv. Læs mere
Af Henrik Højlund
27.03.20, 12:18
For mange af os er det lidt som en ferie, men så alligevel ikke. Vi savner hverdagen med alle dens konsekvensfuldhed. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.03.20, 07:36
Selv om der bestemt også er behov for sild og øl fra Bilka, så vil jeg bestemt mene, at behovet for åndelighed er større påskemorgen. Det ville klæde de borgerlige partier at kæmpe bare en anelse for også vores kulturelle og åndelige liv i denne tid – ikke kun vores forbrug. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
26.03.20, 20:49
Det ved vi ikke, men kombinationen af en enorm uproduktiv indvandrerbefolkning – i snit – og en økonomisk nedsmeltning gør det til en mulighed, til en sandsynlighed. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.03.20, 15:58
Med Covid-19 som undskyldning bliver demokratiet sat helt ud af kraft i Ungarn Læs mere
Af Signe Munk
26.03.20, 15:30
Vi skal rose hinanden, for danskerne har gjort det, som skulle til. Det, man bør, og ikke det, man har lyst til. Vi er mennesker med sociale behov, så isolation er faktisk ret svært for de fleste. Men det går godt. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.03.20, 12:16
Privathospitaler er blevet bedt om at lukke og aflevere udstyr, selvom de kan lukke ned med én dags varsel. Er det rigtigt at gøre? Læs mere