Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lyt til stor populærmusik under coronaen – især Bob Dylan

Mærk kviksølvet gå igennem din hjerne, som det gjorde for Bob Dylan i årene 1965-66.

Man er alt for meget hjemme i disse tider, og ud over det nødvendige arbejde må man finde noget at tage sig til. Jeg har fundet på at give læserne af denne blog inspiration til, hvad man kunne lytte til af populærmusik, når nu indelivet er i centrum.

Jeg er ret ensidig i denne genre. Håb derfor gerne på andre forslag til at lindre sindet med vederkvægende musik på de helt høje nagler i populærmusikkens gebet. Den rigtige, den virkelige europæiske musik, den klassiske, er jeg slet ikke tilstrækkeligt velbevandret i til at kunne sige noget meningsfuldt om.

Jeg er heller ikke nogen ørn til den populære musik, men jeg har dog en faible for visse dele af den ikke klassiske musik, som jeg her deler.

Jeg er - min vane tro – stærkt ensidig. Hvis jeg skal nævne de første fem-seks-syv numre som de største, vil der stå Bob Dylan bag dem alle.

Det største nummer i populærmusikkens verdenshistorie er Sad Eyed Lady of the Lowlands fra 1966 på pladen Blonde on Blonde.

Dette uovertrufne nummer indspillede Bob Dylan, mens han efterfølgende ifølge eget udsagn havde ”den der tynde, vildt kviksølvlignende lyd” i sin hjerne.

Nå, men tak skal du have, Bob Dylan, så ved vi omsider, hvordan det er at have en iq på 170 eller deromkring.

Som nummer to i rækken over udødelige numre er naturligvis Desolation Row fra 1965. Umiddelbart vrøvl på vrøvl i vers efter vers, i mere end 11 minutter som i Sad Eyed Lady of the Lowlands, er det genialitet på den helt store måde.

En række andre formidable numre kunne nævnes, f.eks. Visions of Johanna, Mr. Tambourine Man og en del flere fra de tre plader, Bringing it all back Home, Highway 61 Revisited og førnævnte Blonde on Blonde, alle tre fra 1965 og 1966, hvor geniet var en 24-25 år gammel.

Næsten alle Bob Dylans udødelige numre findes på disse tre plader, som det hed engang. I Shall be Released og All along the Watchtower er andre i samme kaliber fra kort tid efter midten af 1960’erne.

Genier topper tidligt, således også Bob Dylan. Det er i de helt unge år, i tyverne, at den flydende intelligens er på sit højeste. Det er her, at naturvidenskabsmænd og musikere normalt skaber deres udødelige værker.

Således også Bob Dylan. Det er godt at huske på vores mestre i svære tider.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
29.03.20, 09:30
Vi står over for ikke én eller to plager, men fire. Hyp-hyp! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
28.03.20, 20:42
Jeg er ensporet og har derfor læst den ca. 15 gange. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
27.03.20, 17:13
Corona-krisen er besværlig at håndtere politisk. Og selvom tiden er ikke til politisk skyttegravskrig og rævekager, er der dog en række politiske diskussioner, der efterhånden trænger sig på. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
27.03.20, 13:30
Der er andet og mere end Netflix og news at holde sig til. Find ind i litteraturens store fortællinger, der kan vise os menneskets sårbarhed og sætte vores udsatte tilværelse i perspektiv. Læs mere
Af Henrik Højlund
27.03.20, 12:18
For mange af os er det lidt som en ferie, men så alligevel ikke. Vi savner hverdagen med alle dens konsekvensfuldhed. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.03.20, 07:36
Selv om der bestemt også er behov for sild og øl fra Bilka, så vil jeg bestemt mene, at behovet for åndelighed er større påskemorgen. Det ville klæde de borgerlige partier at kæmpe bare en anelse for også vores kulturelle og åndelige liv i denne tid – ikke kun vores forbrug. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
26.03.20, 20:49
Det ved vi ikke, men kombinationen af en enorm uproduktiv indvandrerbefolkning – i snit – og en økonomisk nedsmeltning gør det til en mulighed, til en sandsynlighed. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.03.20, 15:58
Med Covid-19 som undskyldning bliver demokratiet sat helt ud af kraft i Ungarn Læs mere
Af Signe Munk
26.03.20, 15:30
Vi skal rose hinanden, for danskerne har gjort det, som skulle til. Det, man bør, og ikke det, man har lyst til. Vi er mennesker med sociale behov, så isolation er faktisk ret svært for de fleste. Men det går godt. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.03.20, 12:16
Privathospitaler er blevet bedt om at lukke og aflevere udstyr, selvom de kan lukke ned med én dags varsel. Er det rigtigt at gøre? Læs mere