<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lyt til stor populærmusik under coronaen – især Bob Dylan

Mærk kviksølvet gå igennem din hjerne, som det gjorde for Bob Dylan i årene 1965-66.

Man er alt for meget hjemme i disse tider, og ud over det nødvendige arbejde må man finde noget at tage sig til. Jeg har fundet på at give læserne af denne blog inspiration til, hvad man kunne lytte til af populærmusik, når nu indelivet er i centrum.

Jeg er ret ensidig i denne genre. Håb derfor gerne på andre forslag til at lindre sindet med vederkvægende musik på de helt høje nagler i populærmusikkens gebet. Den rigtige, den virkelige europæiske musik, den klassiske, er jeg slet ikke tilstrækkeligt velbevandret i til at kunne sige noget meningsfuldt om.

Jeg er heller ikke nogen ørn til den populære musik, men jeg har dog en faible for visse dele af den ikke klassiske musik, som jeg her deler.

Jeg er - min vane tro – stærkt ensidig. Hvis jeg skal nævne de første fem-seks-syv numre som de største, vil der stå Bob Dylan bag dem alle.

Det største nummer i populærmusikkens verdenshistorie er Sad Eyed Lady of the Lowlands fra 1966 på pladen Blonde on Blonde.

Dette uovertrufne nummer indspillede Bob Dylan, mens han efterfølgende ifølge eget udsagn havde ”den der tynde, vildt kviksølvlignende lyd” i sin hjerne.

Nå, men tak skal du have, Bob Dylan, så ved vi omsider, hvordan det er at have en iq på 170 eller deromkring.

Som nummer to i rækken over udødelige numre er naturligvis Desolation Row fra 1965. Umiddelbart vrøvl på vrøvl i vers efter vers, i mere end 11 minutter som i Sad Eyed Lady of the Lowlands, er det genialitet på den helt store måde.

En række andre formidable numre kunne nævnes, f.eks. Visions of Johanna, Mr. Tambourine Man og en del flere fra de tre plader, Bringing it all back Home, Highway 61 Revisited og førnævnte Blonde on Blonde, alle tre fra 1965 og 1966, hvor geniet var en 24-25 år gammel.

Næsten alle Bob Dylans udødelige numre findes på disse tre plader, som det hed engang. I Shall be Released og All along the Watchtower er andre i samme kaliber fra kort tid efter midten af 1960’erne.

Genier topper tidligt, således også Bob Dylan. Det er i de helt unge år, i tyverne, at den flydende intelligens er på sit højeste. Det er her, at naturvidenskabsmænd og musikere normalt skaber deres udødelige værker.

Således også Bob Dylan. Det er godt at huske på vores mestre i svære tider.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.21, 15:35
Det er artige sager, hvad tilhængerne af masseindvandring har kaldt os andre. Læs mere
Af Henrik Højlund
13.01.21, 15:16
Coronaepidemien forstærker øjensynlig argumentationen mod Guds eksistens. Men det ser ikke bedre ud uden Gud. Læs mere
Af Søren Gade
13.01.21, 10:48
Det glæder mig, at det i går kom frem, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol mener, at Højesterets afgørelse om at udvise bandelederen Shuaib Khan var helt på sin plads. Læs mere
Af Harun Demirtas
13.01.21, 10:12
Ikke fordi det skal handle om, hvem af os der er mest vigtige. Hvad kalder du så dig og dit arbejde som du kunne klare fra en sofa? Sygeplejerskerne har reddet liv. Hvad gjorde du? Læs mere