<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg er ikke tryg ved Mette Frederiksens trang til kontrol

Lad os konstant holde øje med, om vi har en statsminister, der reelt er magtgal - selv i en krisetid.

Jeg er ikke nogen fan af Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik. Jeg betragter på mange måder Martin Krasnik som en usselryg, der på den sorte del af sit cv har svinet kritikere af masseindvandringen til i en grad, der burde diskvalificere ham fra den offentlige debat. Martin Krasnik har med patos forsøgt at udgrænse mennesker til højre for de ”almindelige” borgerlige partier et antal gange. Martin Krasnik har ved at trække nazikortet et utal af gange sat sig uden for det selskab, man normalt vil befatte sig med. Det vil historien forhåbentlig huske.

Det ændrer ikke ved, at Martin Krasnik, når han er bedst, er meget, meget skarp. Hans artikel fra i dag i Weekendavisen viser det. Her følger nogle citater:

”Hun [Mette Frederiksen] aflyste hverdagen, satte dagliglivet i stå, institutioner og samfundet i alarmberedskab og lagde økonomien i dybfryser. I første omgang i 14 dage, men sandsynligvis længere. Hun varslede tilmed, at der kan komme flere tiltag; udgangsforbud er nærliggende at forestille sig.”

”En statsminister er i forvejen ikke en privatperson, men når hun indfører undtagelsestilstand, ophører hun næsten helt med at være et menneske blandt andre mennesker. Her er hun ren magt. Hun viser, at der ikke er nogen øvre grænse for, hvad hun kan gøre. Hun er, som historikeren Søren Mørch udtrykte det i et interview her i avisen for nylig, suverænen, og suverænen råder over undtagelsestilstanden.”

”Det er illustrativt at se, hvor få mennesker der lige nu trækker i trådene. Er der tale om fem mennesker? Tre? Måske kun én? Vi har et komplekst demokrati, men nu og her blotlægges det, hvor megen magt vi faktisk lægger i hænderne på meget få mennesker.”

Jeg kan som nævnt ikke lide Martin Krasnik, men jeg anerkender hans høje intelligens og derfor hans evne til at analysere visse vigtige samfundsforhold. Det gør han i dagens artikel i Weekendavisen.

Han sætter ikke spørgsmålstegn ved, om det er nødvendigt for regeringen at gøre, hvad den indtil videre har gjort for at inddæmme den alvorlige krise, som coronaen har medført. Det gør jeg heller ikke som udgangspunkt. Jeg er også blevet overbevist om, at der skal handles hurtigt og resolut, som kun statsmagten kan.

Men det er umuligt for mig ikke at tænke på, at denne regering under ledelse af Mette Frederiksen, siden den blev dannet, har virket magtfuldkommen i en grad, hvor man kunne få den tanke, at regeringens ledende medlemmer ligefrem nyder den enorme magt, de har fået i hænderne ved at indføre undtagelsestilstand.

Lad os huske det, når coronakrisen er overstået. Vil regeringen Mette Frederiksen da vende helt og aldeles tilbage til normale forhold, eller vil regeringen Mette Frederiksen fortsætte med at udvise en magtbrynde, som den lige nu kan udfolde i fuldt flor på grund af den meget alvorlige situation?

Jeg ved det ikke. Jeg ved kun, at Danmark ikke har brug for en Stalin light, der tror, at hun er noget nær et overmenneske, noget særligt i forhold til os andre.

Al Mette Frederiksens høje begavelse til trods er der ikke nogen grund til at være tryg ved hendes forsøg på total, netop total, kontrol.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
12.04.21, 14:05
Forleden skrev en frustreret underviser på Københavns Universitet om sine overvejelser i forbindelse med undervisning i ytringsfrihed. Problemet er efterhånden velkendt, selv i Politiken-segmentet. Svar udbedes. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.04.21, 09:44
Det gik op for mig, da danske journalister måbede over den grønlandske model, hvor man ikke på forhånd peger på en regeringsleder. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
12.04.21, 09:20
En Kattegatforbindelse til over 110 mia. kr., der ødelægger tre værdifulde naturområder, vil kun spare bilisterne for 33 minutter Læs mere
Af Martin Lidegaard
12.04.21, 09:17
I år forventes fire ud af ti solgte biler i Danmark at være elbiler. Det er fantastisk, men det kræver altså, at regeringen vågner af sin grønne dvale og får udbygget infrastrukturen. Nu. Læs mere
Af Gitte Seeberg
11.04.21, 11:46
Men vi må simpelthen som verdenssamfund hjælpe kurderne. Også selvom vi ikke synes, at vi skylder fangerne i al-Hol noget. Men lejrene er en udklækningsanstalt for kommende terrorister. Det er simpelthen en tikkende bombe. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.04.21, 10:00
Aldrig har den nationale narcissisme været større end i vores internationale tider. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.04.21, 15:03
Den stålsatte tro på social ingeniørkunst er så stærk som nogensinde hos socialdemokraterne. Læs mere
Af Harun Demirtas
10.04.21, 14:50
Man kan ikke bede om et menukort og vælge den, der passer én bedst. For det er ikke en ret man bestiller. Patienten er der for at få hjælp, og dette hjælp, vil vil alle glædeligt give, så længe vi kan. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
10.04.21, 09:08
Når børn får lov at tage beslutninger, som ud fra deres modenhedsmæssige perspektiv er uoverkommelige, skader man dem mere, end man gavner. Læs mere