Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg er ikke tryg ved Mette Frederiksens trang til kontrol

Lad os konstant holde øje med, om vi har en statsminister, der reelt er magtgal - selv i en krisetid.

Jeg er ikke nogen fan af Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik. Jeg betragter på mange måder Martin Krasnik som en usselryg, der på den sorte del af sit cv har svinet kritikere af masseindvandringen til i en grad, der burde diskvalificere ham fra den offentlige debat. Martin Krasnik har med patos forsøgt at udgrænse mennesker til højre for de ”almindelige” borgerlige partier et antal gange. Martin Krasnik har ved at trække nazikortet et utal af gange sat sig uden for det selskab, man normalt vil befatte sig med. Det vil historien forhåbentlig huske.

Det ændrer ikke ved, at Martin Krasnik, når han er bedst, er meget, meget skarp. Hans artikel fra i dag i Weekendavisen viser det. Her følger nogle citater:

”Hun [Mette Frederiksen] aflyste hverdagen, satte dagliglivet i stå, institutioner og samfundet i alarmberedskab og lagde økonomien i dybfryser. I første omgang i 14 dage, men sandsynligvis længere. Hun varslede tilmed, at der kan komme flere tiltag; udgangsforbud er nærliggende at forestille sig.”

”En statsminister er i forvejen ikke en privatperson, men når hun indfører undtagelsestilstand, ophører hun næsten helt med at være et menneske blandt andre mennesker. Her er hun ren magt. Hun viser, at der ikke er nogen øvre grænse for, hvad hun kan gøre. Hun er, som historikeren Søren Mørch udtrykte det i et interview her i avisen for nylig, suverænen, og suverænen råder over undtagelsestilstanden.”

”Det er illustrativt at se, hvor få mennesker der lige nu trækker i trådene. Er der tale om fem mennesker? Tre? Måske kun én? Vi har et komplekst demokrati, men nu og her blotlægges det, hvor megen magt vi faktisk lægger i hænderne på meget få mennesker.”

Jeg kan som nævnt ikke lide Martin Krasnik, men jeg anerkender hans høje intelligens og derfor hans evne til at analysere visse vigtige samfundsforhold. Det gør han i dagens artikel i Weekendavisen.

Han sætter ikke spørgsmålstegn ved, om det er nødvendigt for regeringen at gøre, hvad den indtil videre har gjort for at inddæmme den alvorlige krise, som coronaen har medført. Det gør jeg heller ikke som udgangspunkt. Jeg er også blevet overbevist om, at der skal handles hurtigt og resolut, som kun statsmagten kan.

Men det er umuligt for mig ikke at tænke på, at denne regering under ledelse af Mette Frederiksen, siden den blev dannet, har virket magtfuldkommen i en grad, hvor man kunne få den tanke, at regeringens ledende medlemmer ligefrem nyder den enorme magt, de har fået i hænderne ved at indføre undtagelsestilstand.

Lad os huske det, når coronakrisen er overstået. Vil regeringen Mette Frederiksen da vende helt og aldeles tilbage til normale forhold, eller vil regeringen Mette Frederiksen fortsætte med at udvise en magtbrynde, som den lige nu kan udfolde i fuldt flor på grund af den meget alvorlige situation?

Jeg ved det ikke. Jeg ved kun, at Danmark ikke har brug for en Stalin light, der tror, at hun er noget nær et overmenneske, noget særligt i forhold til os andre.

Al Mette Frederiksens høje begavelse til trods er der ikke nogen grund til at være tryg ved hendes forsøg på total, netop total, kontrol.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
29.03.20, 09:30
Vi står over for ikke én eller to plager, men fire. Hyp-hyp! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
28.03.20, 20:42
Jeg er ensporet og har derfor læst den ca. 15 gange. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
27.03.20, 17:13
Corona-krisen er besværlig at håndtere politisk. Og selvom tiden er ikke til politisk skyttegravskrig og rævekager, er der dog en række politiske diskussioner, der efterhånden trænger sig på. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
27.03.20, 13:30
Der er andet og mere end Netflix og news at holde sig til. Find ind i litteraturens store fortællinger, der kan vise os menneskets sårbarhed og sætte vores udsatte tilværelse i perspektiv. Læs mere
Af Henrik Højlund
27.03.20, 12:18
For mange af os er det lidt som en ferie, men så alligevel ikke. Vi savner hverdagen med alle dens konsekvensfuldhed. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.03.20, 07:36
Selv om der bestemt også er behov for sild og øl fra Bilka, så vil jeg bestemt mene, at behovet for åndelighed er større påskemorgen. Det ville klæde de borgerlige partier at kæmpe bare en anelse for også vores kulturelle og åndelige liv i denne tid – ikke kun vores forbrug. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
26.03.20, 20:49
Det ved vi ikke, men kombinationen af en enorm uproduktiv indvandrerbefolkning – i snit – og en økonomisk nedsmeltning gør det til en mulighed, til en sandsynlighed. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.03.20, 15:58
Med Covid-19 som undskyldning bliver demokratiet sat helt ud af kraft i Ungarn Læs mere
Af Signe Munk
26.03.20, 15:30
Vi skal rose hinanden, for danskerne har gjort det, som skulle til. Det, man bør, og ikke det, man har lyst til. Vi er mennesker med sociale behov, så isolation er faktisk ret svært for de fleste. Men det går godt. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.03.20, 12:16
Privathospitaler er blevet bedt om at lukke og aflevere udstyr, selvom de kan lukke ned med én dags varsel. Er det rigtigt at gøre? Læs mere