Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Forsker udstiller sin tåkrummende politiske korrekthed

Brian Arly Jacobsen fra Københavns Universitet er vred over, at Mette Frederiksen har medgivet, at indvandringen er medvirkende til vækst i antisemitismen herhjemme. Det må man ikke sige i det politisk korrekte miljø.

Statsminister Mette Frederiksen tonede temmelig rent flag for et par dage siden, da hun i et interview med Politiken udtalte, at antisemitismen er i vækst på grund af indvandringen, ligesom venstrefløjen også medtages på grund af dens grænseløse had til Israel.

Det er fint med de rette ord, selv om man kunne ønske sig, at statsministeren kunne finde ud af at sætte handling bag det talte ved standsning af yderligere ikkevestlig indvandring og påbegyndelse af omfattende hjemsendelser.

Nå, men tilbage til det med den åbenlyse antisemitisme hos virkeligt mange fra Stormellemøsten og ikke så få fra venstrefløjen. Antisemitisme findes selvsagt også på den yderste højrefløj, og den er der lige siden krigens tid blevet taget behørigt afstand fra.

Religionssociolog ved Københavns Universitet, Brian Arly Jacobsen, blev som så mange andre på den ydre og yderste venstrefløj meget vred over statsministerens udtalelser, og Brian Arly Jacobsen henviste derfor på twitter til et indlæg, han havde skrevet på religion.dk 5. december 2019.

Artiklen fra religion.dk er en fest, og man bør ikke snyde sig selv for denne godbid. I en dansk undersøgelse fra 2017 havde 55 ud af 3.362 adspurgte svaret, at de ikke ønskede at have en jøde til nabo. Det svarer til 1,6 pct.

Dette ekstremt lave tal – det er yderst sjældent til aldrig forekommende, at tallene i den type af undersøgelser er nede under 2 pct. – bruger Brian Arly Jacobsen til at udbrede sig om, at lavt uddannede vælgere, der stemmer i blå blok, er mere antisemitiske end vælgere, der stemmer i rød blok. Det gør han på baggrund af 55 personer (sic!), et tal så lavt, at man skal være særdeles forsigtig med at fortolke noget som helst. Det gør Brian Arly Jacobsen lystigt alligevel. Det er tåkrummende og diskvalificerende for en person, der vil kaldes forsker.

Hvad Brian Arly Jacobsen ikke nævner med ét ord, er den ekstremt høje grad af antisemitisme blandt herboende muslimer og muslimer i andre lande i Europa. Disse tal passer åbenbart ikke godt til Brian Arly Jacobsens fortælling.

I en stor undersøgelse fra 2014 kunne den hollandske professor Ruud Koopmans konkludere, at 48 pct. af tyrkere og marokkanere i første generation i bl.a. Holland og Tyskland mente, at man ikke kunne stole på jøder. Tallet var 39 pct. i anden generation. 9 pct. af europæerne mente det samme (side 16).

Undersøgelser fra både 2009 og 2017 viser, at en voldsomt større andel af muslimer i Europa har antisemitiske synspunkter, her og her.

Men Brian Arly Jacobsen tæsker altså rundt i, hvor de 55 danskere – 1,6 pct. af de adspurgte – der ikke ønsker jøder som naboer, ligger politisk. Det kan man vist kalde en proportionsforvrængning for nu at sige det pænt.

På den anden side er det forventeligt. Dansk islamforskning har i årtier mestendels ligget under en dyne af politisk korrekthed. Brian Arly Jacobsen lever sådan set bare op til en tradition i dansk forskning – eller hvad vi nu skal kalde den slags – hvor især humanvidenskaberne er degenereret til en art beskæftigelsesterapi for udygtige mennesker, der aldrig ville være kommet i nærheden af en fast stilling på et universitet i 1950’erne.

Indtil videre må vi se det fra den humoristiske side. Ellers er det ikke til at holde ud. Og underholdningsværdien ved at læse en Brian Arly Jacobsen er faktisk ganske betydelig.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
24.02.20, 18:13
Tal fra den nye tænketank Unitos viser tydeligt, at det er på høje tid at sende de personer, som har kvitteret for let adgang til Danmark med kriminalitet og klanmentalitet, væk herfra. Læs mere
Af Jens Kindberg
24.02.20, 13:38
Er danske politikere virkelig så langt fra almindelige borgere, som den tidligere statsminister afslører i et indlæg på Facebook, hvor han brokker sig over p-forholdene i København. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Selvom det står klart, at krigen i Syrien er skabt af udefrakommende grunde, og at de vestlige lande har en meget stor finger med i spillet, så prøver man fortsat at skabe en anden historie. Det er til at brække sig over. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Folketingets partier har givet samtykke til, at dansk fregat indgår i fransk hangarskibsgruppe, selvom franske interesser ikke flugter med de danske. Det kræver, at Danmark justerer sin arktiske politik. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere