Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Manipulerende undersøgelse gør ikkevestlige unge bedre end danske unge til at tage uddannelser

»Hvis man tager højde for den baggrund, unge med ikkevestlig baggrund har …« = ikke at undersøge virkeligheden.

Vi kender fænomenet fra statistikkerne over kriminalitet. Først korrigerer Danmarks Statistik for ikkevestlige efterkommeres alder, derpå for såkaldt socioøkonomisk status og endelig for enten familiens uddannelses- eller indkomstniveau (s. 116-119).

Vupti, på den vis får man nedbragt indekstal 345 (danskere: indeks 90) til indeks 201. Man ser det for sig: En ung etnisk dansk mand er blevet slået halvt eller helt til lirekassemand af en ikkevestlig efterkommer, men midt i trængslerne kan danskeren glæde sig over, at efterkommeren ved statistikkernes korrektion slet ikke er så kriminel, som man ellers skulle tro.

Nu har tænketanken DEA lavet et lignende nummer, hvad angår uddannelser. DEA kalder sig selv en uafhængig tænketank, men det forhindrer den ikke i at benytte sig af venstrefløjens metoder, når virkeligheden skal smukkeseres.

DEA har sammenlignet ikkevestlige unge med danske unge på følgende måde:

»Andelen af unge med en videregående uddannelse ti år efter 9. kl. er højere blandt ikke-vestlige unge sammenlignet med danske unge, hvis man sammenligner unge, hvor forældrene havde samme indkomstniveau

Hopla, vi lever vel nok godt. Her er på almindeligt dansk, hvad DEA har gjort (og Danmarks Statistik mange gange før dem):

DEA har altovervejende set på den dårligst stillede del af danskerne, mens DEA har set på et udsnit af de ikkevestlige, der er langt tættere på gennemsnittet for denne gruppe. Det betyder, at DEA stort set har sammenlignet æbler med pærer. Det er således ikke overraskende, at DEA kan konkludere, at de ikkevestlige gør vældige fremskridt i forhold til danske unge.

At ikkevestlige i højere grad end tidligere gennemfører uddannelser, er en kendsgerning, men det er også et faktum, at ikkevestlige i langt højere grad ikke kan få et arbejde, fordi deres karakterer er markant lavere end danskeres i snit.

I fortættet form ser det fortsat sådan her ud:

De ikkevestlige, også i tredje generation, får langt lavere karakterer end danskerne i snit i grundskolen. I gymnasiet klarer efterkommerne sig nærmest ikke bedre end indvandrerne, som ligger langt efter danske unge. Samlet set uddanner de sig stadig langt mindre, men det er efterhånden mest mændene, det drejer sig om. På grund af de lavere karakterer for både mænd og kvinder i forhold til danskere af begge køn er efterkommermænd og -kvinder følgelig i væsentlig højere grad uden for arbejdsmarkedet end danskerne, al uddannelse til efterkommerkvinderne til trods.

Således ser virkeligheden ud, altså den virkelige virkelighed, ikke det skønmaleri, som DEA forsøger at tegne.

Tak til DEA for at forsøge at gøre os alle en smule dummere, end vi var i forvejen. Heldigvis har vi set det hele før, og det gør det nemt at konstatere, at heller ikke denne gang har kejseren noget tøj på.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.