Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Berlingske kan ikke regne ud, hvorfor ikkevestlige efterkommerkvinder oftere er arbejdsløse

Såmænd fordi de får lavere karakterer end både danske mænd og kvinder.

Det er prisværdigt, at Berlingske har haft indtil flere artikler om resultaterne af Danmarks Statistiks årlige rapport ”Indvandrere i Danmark” – denne gang fulgt af året 2019.

En interessant artikel hedder ”Da de stormede ind på uddannelserne, var de billedet på en vellykket integration – nu tegner der sig et »problematisk« billede” (desværre bag betalingsmur).

Artiklen forsøger at undersøge det ”mysterium”, at ikkevestlige efterkommerkvinder tager kompetencegivende uddannelser på linje med danske mænd, men i betydeligt højere grad ikke arbejder som 30-årige (side 48-49 i ”Indvandrere i Danmark 2019”). De har for øvrigt som ikkevestlige efterkommermænd også betragteligt lavere indkomst i snit (side 84-85).

Berlingske forsøger sig med nogle virkeligt originale bud som især diskrimination på arbejdsmarkedet. De slemme arbejdsgivere skulle altså undgå en god profit ved ikke at bryde sig om at ansætte mennesker med fremmedklingende navne. Det er naturligvis noget nonsens.

Forklaringen er den enkle, at på de to niveauer, hvor der foreligger karaktergennemsnit, der sammenligner danskere med ikkevestlige, er konklusionen entydig: Hvad enten det er i grundskolen eller i gymnasiet, ligger både ikkevestlige indvandrere og efterkommeres karaktergennemsnit langt efter det danske niveau (side 75-76).

Selv ikkevestlige efterkommeres børn klarer sig meget ringe sammenlignet med danske børn (side 150-152).

Det er i øvrigt værd at bemærke, at forskellene er der i alle fag i grundskolen, men er størst i matematik ved begge prøver for drengene og næst- og tredjestørst i matematik for pigerne. Så meget for den gamle skrøne om, at de ikkevestlige skulle klare sig bedre i et abstrakt fag som matematik. Det forholder sig stort set omvendt.

Jeg har tidligere forsøgt at finde karakterer for erhvervsskolerne og de videregående uddannelser, men de findes ikke i samlet form nogen af stederne. Det er ærgerligt, men ikke afgørende for at slå følgende fast:

Jo højere karakterer man får i grundskolen og i gymnasiet, jo større er sandsynligheden for, at man ikke bliver arbejdsløs (her) og (her).

Det er virkelig ikke særlig mærkeligt, at det forholder sig sådan. Der findes sjovt nok en afgørende grund til, at man får karakterer i grundskolens ældste klasser, i gymnasiet og på de kompetencegivende uddannelser. Den grund er, at karakterer bedre end noget andet forudsiger, hvordan man vil klare sig i voksenlivet. På individniveau kan og er der selvsagt undtagelser, men på gruppeniveau er det en stensikker kendsgerning.

Mærkeligt, at Berlingske ikke selv kunne regne dette indlysende ud. Alle her nævnte tal er offentligt tilgængelige. Journalisterne må have haft travlt den dag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Christina Egelund
14.07.20, 22:10
Den gode nyhed er, at der relativt simpelt kan gøres noget godt: Hold reguleringsfingrene væk og sænk momsen! Det vil hjælpe et hårdt ramt erhverv, sikre arbejdspladser, eksport og dermed vækst. Til fælles gavn. Herzlichen Dank. Indtil da må vi leve med, at grænsehandlen boomer. I Tyskland. Og ministeren holder ferie. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.07.20, 15:27
Det er en demokratisk skandale. Læs mere
Af Nauja Lynge
14.07.20, 13:26
Folketingets politikere bør støtte en stærkere organisering af grønlændere bosat i Danmark og dansktalende i Grønland. Vi skal styrke inddragelsen af de uofficielle mindretal i politik, som har relevans for dem.   Læs mere
Af Alex Vanopslagh
13.07.20, 17:09
Alle er forfærdede over sagen om den stakkels demente kvindes umenneskelige behandling, men de automatiske svar – flere penge og flere regler – vil næppe forhindre den slags sager i at opstå. Der er brug for et nybrud, hvor borgeren kommer før systemet. Læs mere
Af Louis Jacobsen
12.07.20, 20:53
Til efteråret planlægges det at hæve pensionsalderen yderligere, men det går ikke. Læs mere
Af Gitte Seeberg
12.07.20, 09:28
Når en regering griber til så omfattende og indgribende foranstaltninger som forsamlingsforbud, mulighed for at tvangsvaccinere borgere, tvangslukning af store dele af erhvervslivet og neddrosling af medier som TV 2 og DR og grænselukninger, så skal beslutningerne kunne retfærdiggøres og forsvares. Lad os komme tilbage til normale retstilstande nu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.20, 16:35
Den totalitære techgigant tåler ikke ytringsfrihed. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til, om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere