Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Berlingske kan ikke regne ud, hvorfor ikkevestlige efterkommerkvinder oftere er arbejdsløse

Såmænd fordi de får lavere karakterer end både danske mænd og kvinder.

Det er prisværdigt, at Berlingske har haft indtil flere artikler om resultaterne af Danmarks Statistiks årlige rapport ”Indvandrere i Danmark” – denne gang fulgt af året 2019.

En interessant artikel hedder ”Da de stormede ind på uddannelserne, var de billedet på en vellykket integration – nu tegner der sig et »problematisk« billede” (desværre bag betalingsmur).

Artiklen forsøger at undersøge det ”mysterium”, at ikkevestlige efterkommerkvinder tager kompetencegivende uddannelser på linje med danske mænd, men i betydeligt højere grad ikke arbejder som 30-årige (side 48-49 i ”Indvandrere i Danmark 2019”). De har for øvrigt som ikkevestlige efterkommermænd også betragteligt lavere indkomst i snit (side 84-85).

Berlingske forsøger sig med nogle virkeligt originale bud som især diskrimination på arbejdsmarkedet. De slemme arbejdsgivere skulle altså undgå en god profit ved ikke at bryde sig om at ansætte mennesker med fremmedklingende navne. Det er naturligvis noget nonsens.

Forklaringen er den enkle, at på de to niveauer, hvor der foreligger karaktergennemsnit, der sammenligner danskere med ikkevestlige, er konklusionen entydig: Hvad enten det er i grundskolen eller i gymnasiet, ligger både ikkevestlige indvandrere og efterkommeres karaktergennemsnit langt efter det danske niveau (side 75-76).

Selv ikkevestlige efterkommeres børn klarer sig meget ringe sammenlignet med danske børn (side 150-152).

Det er i øvrigt værd at bemærke, at forskellene er der i alle fag i grundskolen, men er størst i matematik ved begge prøver for drengene og næst- og tredjestørst i matematik for pigerne. Så meget for den gamle skrøne om, at de ikkevestlige skulle klare sig bedre i et abstrakt fag som matematik. Det forholder sig stort set omvendt.

Jeg har tidligere forsøgt at finde karakterer for erhvervsskolerne og de videregående uddannelser, men de findes ikke i samlet form nogen af stederne. Det er ærgerligt, men ikke afgørende for at slå følgende fast:

Jo højere karakterer man får i grundskolen og i gymnasiet, jo større er sandsynligheden for, at man ikke bliver arbejdsløs (her) og (her).

Det er virkelig ikke særlig mærkeligt, at det forholder sig sådan. Der findes sjovt nok en afgørende grund til, at man får karakterer i grundskolens ældste klasser, i gymnasiet og på de kompetencegivende uddannelser. Den grund er, at karakterer bedre end noget andet forudsiger, hvordan man vil klare sig i voksenlivet. På individniveau kan og er der selvsagt undtagelser, men på gruppeniveau er det en stensikker kendsgerning.

Mærkeligt, at Berlingske ikke selv kunne regne dette indlysende ud. Alle her nævnte tal er offentligt tilgængelige. Journalisterne må have haft travlt den dag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Søren Gade
12.12.19, 14:30
Den ofte hadefulde tone på nettet afholder mange fra at give deres mening til kende. Det er et problem for ytringsfriheden. Og vi er ikke de bedste rollemodeller for vores børn, hvis vi selv hidser os uhæmmet op. Læs mere
Af Isabella Arendt
12.12.19, 10:55
Martin Ågerup skriver i sin seneste blog, at topskatten i Danmark er hæmmende for væksten og derfor uretfærdig. Hvorvidt den hæmmer væksten, vil jeg ikke udtale mig om her. Til gengæld vil jeg gerne give dig et argument for dens uretfærdighed, som jeg tror, du vil kunne lide: Den nuværende topskat hæmmer friheden for familierne. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.12.19, 10:23
Tak til politiet. Nej tak til de politikere, partier, organisationer og medier, der har gjort terrorkomplekset muligt. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.12.19, 08:37
Det er den eneste mulighed for at gøre selvstændighedsønskerne til en succes. Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.19, 23:44
Send pandaerne retur, og send Statsministeren på kursus i, hvordan man bedst beskytter den danske stat mod trusler fra Kina.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.19, 17:05
En kombination af befolkningsudskiftning og svensk politisk korrekthed er årsagerne til, at traditionen er gået i sort. Læs mere
Af Martin Ågerup
10.12.19, 14:13
Vores skattesystem straffer helt almindelige mennesker for at være flittige Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.19, 12:15
Forsvarsminister Trine Bramsen kaster aben videre i svindelsagen i forsvaret, men på nuværende tidspunkt burde hun nøjagtig vide, hvornår alvoren gik op for departementschefen. I mellemtiden er der flere ting, politikerne kunne gøre for åbenheden. Læs mere
Af Henrik Højlund
09.12.19, 19:44
Game of Thrones og Bachs juleoratorium lokker med noget stort i vores små liv. Læs mere