Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hans Jørgen Bonnichsen er blank i forhold til magtdelingen

Manden er 21 år ældre end jeg og kender intet til retstilstanden indtil 1983.

Det er altid morsomt, når man med rette kan sige, at hans middelmådighed aldrig er blevet fuldt ud anerkendt.

Udsagnet passer sjældent godt på forhenværende operativ chef hos PET, Hans Jørgen Bonnichsen (Gud nåde og trøste os, hvis PET efter denne kalamitet hyrer tilsvarende personligheder).

Hans Jørgen Bonnichsen har fået trykt bl.a. følgende bevingede ord hos Avisen Danmark:

”Alle ved jo, at regeringen og et flertal i folketinget har tilsidesat magtfordelingslæren, ved at bemyndige integrationsministeren til at fratage personer deres danske statsborgerskab.”

Jeg skulle lige til at sige, at det er løgn i Hans Jørgen Bonnichsens hals, men jeg er ved nærmere eftertanke ret sikker på, at Hans Jørgen Bonnichsen simpelthen ikke aner, hvordan retstilstanden var før udlændingeloven af 1983, 134 år efter grundlovens indførelse. Det vil jeg nu fortælle.

Den 11. maj 1977 svarede daværende justitsminister fra Socialdemokratiet, Orla Møller, således til Bernhard Baunsgaard fra Det Radikale Venstre om udlændinges rettigheder til at få ophold i Danmark:

”De kriterier, der gælder og må gælde for afgørelser om udvisning af udlændinge, er nu engang af en sådan karakter, at afgørelsen må træffes administrativt, i sidste instans af den ansvarlige minister.”

Den barnlige Bernhard Baunsgaard fra Det Radikale Venstre fremturede derpå, fordi han som idealisten ikke brød sig om noget, der ikke blev afgjort af en ikke-folkevalgt dommer. Bernhard Baunsgaard fik følgende ætsende svar af socialdemokraten Orla Møller:

”Jeg er helt enig med hr. Bernhard Baunsgaard i, at det, der er problemet, er nationalstaten [som Bernhard Baunsgaard forinden havde sagt, at han gerne så nedlagt], og dér er vi enige i store dele af den vestlige verden om, hvilke regler vi skal følge…Jeg møder hver uge udlændinge, der har været her i landet i 4 år uden at være i stand til at udtrykke sig på dansk. Det viser igen noget om, hvor store problemer der er også på det menneskelige område”. (kilde: Folketingstidende 1976/77, Forhandlinger 3425-5152, 2. samling, sp. 4083ff)

Tænk sig, at en socialdemokratisk justitsminister (udlændingeområdet hørte dengang ind under Justitsministeriet) i 1977 som det soleklare sagde fra Folketingets talerstol, at udlændingeloven måtte administreres netop administrativt. I sagens natur kunne man ikke give retsgarantier i forhold til noget, der fandt sted uden for Danmarks grænser.

Jeg vil nu citere et længere stykke, forfattet af datidens embedsmænd. Det er fra 1972. Jeg går ud fra, at alle er enige i, at Danmark på det tidspunkt havde udviklet sig til et fuldt moderne demokrati:

”Når loven [udlændingeloven] i så høj grad har været og fortsat må være en bemyndigelseslov [uden retsgarantier som ønsket af Bernard Baunsgaard fra Det Radikale Venstre] for justitsministeren, hænger det sammen med, at praksis inden for fremmedlovens område ikke let lader sig kodificere i en lov, da den må være stærkt afhængig af de politiske og sociale forhold, såvel herhjemme som i udlandet…”. (kilde: Betænkning om Udlændingelovgivningen, administrative retningslinier, Betænkning nr. 882, 1979, s. 14)

Ovenstående er bevis på, at udlændingeloven før 1983 som en selvfølge ikke indeholdt retsgarantier, men måtte udøves administrativt af den til enhver tid siddende minister. Naturligvis var det sådan, indtil sindssygen ramte os, at vi som land og folk ikke på forhånd kunne garantere nogen som helst adgang til Danmark.

Dette indlysende er fundamentalt ændret siden 1983, og den logiske følge er, at vi skal tilbage til retstilstanden før 1983 for at blive et uafhængigt land igen.

Hans Jørgen Bonnichsen derimod er helt væk. Han tror tilsyneladende, at Danmark altid har tilladt alverden at komme til Danmark.

Heldigvis er Hans Jørgen Bonnichsen snart historie. Vi andre nøjes med at gribe tilbage til den naturlige retstilstand, som den så ud før udlændingeloven af 1983.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.