<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er det korruption at betale tredjeverdenslande for at modtage egne statsborgere?

Nej, naturligvis ikke, når det ikke er danskere, der beriger sig.

Det synes blandt nogle i trådene til denne blog at være blevet et tilbagevendende tema, at jeg skulle slå til lyd for korruption, fordi jeg i en tale ved Folkefesten 2018 brugte ordene ”korruption” og ”bestikkelse” (minut 13:45 og frem).

Det har fået visse, der ikke nærer høje tanker om mine politiske synspunkter, til at mene, at jeg dermed er fortaler for korruption i almindelighed. Det er mildest talt en ukorrekt læsning af mine synspunkter, og lad mig derfor klargøre, hvad korruption er og ikke er.

Korruption er ”erhvervelse af fordele mod betaling eller ydelse af tjenester i strid med gældende regler.” Således defineret af Den Store Danske Encyclopædi.

Læser man hele artikelopslaget, vil man finde, at korruption i sin egentlige form udelukkende er at finde inden for en stats grænser, aldrig i forholdet mellem stater. Det ligger i sagens natur, at moralsk fordærvelse, som er betydningen på latin, finder sted, når en indenlandsk person bestikker en anden indenlandsk person, som er offentligt ansat, eller når den offentligt ansatte helt af sig selv beriger sig på fællesskabets bekostning.

I mit foredrag i 2018 anvendte jeg ordene korruption og bestikkelse som midlerne til at få lande i den tredje verden til at tage imod egne statsborgere, både dem uden dansk statsborgerskab og dem, som mod en meget stor sum penge vil være villige til at opgive deres danske statsborgerskab mod at generhverve statsborgerskab i deres oprindelsesland.

Det er ret absurd at skulle understrege, at jeg anvendte disse metaforer, disse billeder, for på den nemmest mulige måde at skitsere, hvordan man får f.eks. vrangvillige ikke-statsborgere til at hjemrejse, når hjemlandet ellers ikke vil tage imod dem.

I parentes bemærket havde det nok ikke hjulpet det fjerneste, hvis jeg havde kaldt det ”gaver” eller ”kompensation”. Man merkt die Absicht und wird verstimmt.

Hvis man vil stemple mig som anløben, fordi jeg har anvendt ordene korruption og bestikkelse, må man i samme åndedrag kalde dansk udviklingsbistand siden altid for fremmende for korruption. Utalte milliarder kroner af endnu flere utalte danske bistandsmilliarder er endt i korrupte embedsmænds og diktatorers lommer.

Pointen er selvfølgelig, at det ikke er korruption, når Danmark giver milliarder i udviklingsbistand. Korruptionen opstår først, når korrupte personer i modtagerlandene tager for sig af de danske skattekroner.

Jeg synes egentlig, at jeg nu har tilrettevist mine modstandere, der har gjort sig lystige over min brug af ordene korruption og bestikkelse.

Men lur mig, om de er tilfredse med denne min uddybning.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
28.09.21, 09:15
Politikerne har i årtier talt og talt om, hvordan de vil forbedre den kommunale ældrepleje.. Det er bare ikke blevet bedre. Og det bliver ikke bedre af fortsat snak og flere af de initiativer, politikerne allerede har forsøgt igen og igen. Læs mere
Af Henrik Dahl
27.09.21, 14:48
Vores samfundsmodel er bedre end den hippie-anarkistiske samfundsmodel, grundlæggerne af Christiania troede på. Det er et gode for borgerne at leve i et samfund, hvor der er respekt for den almindelige voksne ansvarlighed og for de traditioner og værdier, der har tjent os godt gennem umindelige tider. Læs mere
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.09.21, 09:04
Det er fortsat eksotisk, når en mand møder op til babyrytmik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere