Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er det korruption at betale tredjeverdenslande for at modtage egne statsborgere?

Nej, naturligvis ikke, når det ikke er danskere, der beriger sig.

Det synes blandt nogle i trådene til denne blog at være blevet et tilbagevendende tema, at jeg skulle slå til lyd for korruption, fordi jeg i en tale ved Folkefesten 2018 brugte ordene ”korruption” og ”bestikkelse” (minut 13:45 og frem).

Det har fået visse, der ikke nærer høje tanker om mine politiske synspunkter, til at mene, at jeg dermed er fortaler for korruption i almindelighed. Det er mildest talt en ukorrekt læsning af mine synspunkter, og lad mig derfor klargøre, hvad korruption er og ikke er.

Korruption er ”erhvervelse af fordele mod betaling eller ydelse af tjenester i strid med gældende regler.” Således defineret af Den Store Danske Encyclopædi.

Læser man hele artikelopslaget, vil man finde, at korruption i sin egentlige form udelukkende er at finde inden for en stats grænser, aldrig i forholdet mellem stater. Det ligger i sagens natur, at moralsk fordærvelse, som er betydningen på latin, finder sted, når en indenlandsk person bestikker en anden indenlandsk person, som er offentligt ansat, eller når den offentligt ansatte helt af sig selv beriger sig på fællesskabets bekostning.

I mit foredrag i 2018 anvendte jeg ordene korruption og bestikkelse som midlerne til at få lande i den tredje verden til at tage imod egne statsborgere, både dem uden dansk statsborgerskab og dem, som mod en meget stor sum penge vil være villige til at opgive deres danske statsborgerskab mod at generhverve statsborgerskab i deres oprindelsesland.

Det er ret absurd at skulle understrege, at jeg anvendte disse metaforer, disse billeder, for på den nemmest mulige måde at skitsere, hvordan man får f.eks. vrangvillige ikke-statsborgere til at hjemrejse, når hjemlandet ellers ikke vil tage imod dem.

I parentes bemærket havde det nok ikke hjulpet det fjerneste, hvis jeg havde kaldt det ”gaver” eller ”kompensation”. Man merkt die Absicht und wird verstimmt.

Hvis man vil stemple mig som anløben, fordi jeg har anvendt ordene korruption og bestikkelse, må man i samme åndedrag kalde dansk udviklingsbistand siden altid for fremmende for korruption. Utalte milliarder kroner af endnu flere utalte danske bistandsmilliarder er endt i korrupte embedsmænds og diktatorers lommer.

Pointen er selvfølgelig, at det ikke er korruption, når Danmark giver milliarder i udviklingsbistand. Korruptionen opstår først, når korrupte personer i modtagerlandene tager for sig af de danske skattekroner.

Jeg synes egentlig, at jeg nu har tilrettevist mine modstandere, der har gjort sig lystige over min brug af ordene korruption og bestikkelse.

Men lur mig, om de er tilfredse med denne min uddybning.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Signe Munk
05.12.19, 14:30
Det kniber fortsat med at tage ansvar for den globale opvarmning. Den rammer ikke de største syndere hårdest – tværtimod. Og på COP 25 skal de rigeste lande igen holdes op på løfter om at spytte i bøssen. Læs mere
Af Harun Demirtas
05.12.19, 14:13
Jeg væmmes over de politikere, der sætter sig imod, at vi hjælper afviste udlændinge - bare fordi de er dem, de er. Og selv om mange frivillige er villige til at hjælpe. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.19, 11:24
Vi har ikke brug for flere hovsaløsninger, som ikke indeholder andet end en ommøblering af dækstolene på Titanic. Læs mere
Af Rune Lund
04.12.19, 09:59
Hvor er det skønt, at vi er sluppet af med den borgerlige regering! Læs mere
Af Isabella Arendt
04.12.19, 08:22
1 pædagog mere for hvert 185. barn. Det er en ommer, SF. Det er en ommer, kære regering. At ville være børnenes statsminister er en titel, man skal fortjene – i børnehøjde – ikke et slogan, man kan lyve om i valgkampen. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
03.12.19, 20:38
Denne finanslov gør velfærden dyrere under påskud af at hjælpe borgerne. Men allerede til næste års finanslov - og de mange, der kommer efter - vil vi opleve, at velfærden stadig er utilfredsstillende trods de øgede antal milliarder. Kuren mod den evige fordyrelse af den offentlige sektor er mere frit valg, mindre bøvl og bureaukrati, mere tillid og meget mere konkurrence. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
03.12.19, 20:12
At sige andet end at det er en udskiftning af befolkningen, når næsten to-tredjedele af indbyggerne i svenske Botkyrka har udenlandsk baggrund er konspiratorisk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.19, 19:52
Hvorfor ødelægge planen, når den hvide mand allerede har opdelt verden imellem sig? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
03.12.19, 15:47
Dansk politi oplever allerede konsekvenserne - og det bliver kun værre Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
03.12.19, 15:22
Vi får ikke bedre daginstitutioner af at indføre minimumsnormeringer. Der er i stedet brug for en bedre pædagoguddannelse og bedre ledelse på børneområdet Læs mere