Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er det korruption at betale tredjeverdenslande for at modtage egne statsborgere?

Nej, naturligvis ikke, når det ikke er danskere, der beriger sig.

Det synes blandt nogle i trådene til denne blog at være blevet et tilbagevendende tema, at jeg skulle slå til lyd for korruption, fordi jeg i en tale ved Folkefesten 2018 brugte ordene ”korruption” og ”bestikkelse” (minut 13:45 og frem).

Det har fået visse, der ikke nærer høje tanker om mine politiske synspunkter, til at mene, at jeg dermed er fortaler for korruption i almindelighed. Det er mildest talt en ukorrekt læsning af mine synspunkter, og lad mig derfor klargøre, hvad korruption er og ikke er.

Korruption er ”erhvervelse af fordele mod betaling eller ydelse af tjenester i strid med gældende regler.” Således defineret af Den Store Danske Encyclopædi.

Læser man hele artikelopslaget, vil man finde, at korruption i sin egentlige form udelukkende er at finde inden for en stats grænser, aldrig i forholdet mellem stater. Det ligger i sagens natur, at moralsk fordærvelse, som er betydningen på latin, finder sted, når en indenlandsk person bestikker en anden indenlandsk person, som er offentligt ansat, eller når den offentligt ansatte helt af sig selv beriger sig på fællesskabets bekostning.

I mit foredrag i 2018 anvendte jeg ordene korruption og bestikkelse som midlerne til at få lande i den tredje verden til at tage imod egne statsborgere, både dem uden dansk statsborgerskab og dem, som mod en meget stor sum penge vil være villige til at opgive deres danske statsborgerskab mod at generhverve statsborgerskab i deres oprindelsesland.

Det er ret absurd at skulle understrege, at jeg anvendte disse metaforer, disse billeder, for på den nemmest mulige måde at skitsere, hvordan man får f.eks. vrangvillige ikke-statsborgere til at hjemrejse, når hjemlandet ellers ikke vil tage imod dem.

I parentes bemærket havde det nok ikke hjulpet det fjerneste, hvis jeg havde kaldt det ”gaver” eller ”kompensation”. Man merkt die Absicht und wird verstimmt.

Hvis man vil stemple mig som anløben, fordi jeg har anvendt ordene korruption og bestikkelse, må man i samme åndedrag kalde dansk udviklingsbistand siden altid for fremmende for korruption. Utalte milliarder kroner af endnu flere utalte danske bistandsmilliarder er endt i korrupte embedsmænds og diktatorers lommer.

Pointen er selvfølgelig, at det ikke er korruption, når Danmark giver milliarder i udviklingsbistand. Korruptionen opstår først, når korrupte personer i modtagerlandene tager for sig af de danske skattekroner.

Jeg synes egentlig, at jeg nu har tilrettevist mine modstandere, der har gjort sig lystige over min brug af ordene korruption og bestikkelse.

Men lur mig, om de er tilfredse med denne min uddybning.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
17.10.19, 20:38
Nej, selvfølgelig ikke, men derfor kan hun godt vise tegn på mere sund fornuft end de sidste fem statsministre tilsammen. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.10.19, 16:24
Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne. Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
17.10.19, 15:20
Selvom der er fuld blus på arbejdsmarkedet, kan vi så se hinanden i øjnene og påstå, at fællesskabet er klar til at gribe os, hvis dampen går af kedlerne? Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
16.10.19, 21:47
Tyrkiet og USA splitter NATO-alliancen fra hinanden. Dette understreger behovet for et stærkere europæisk samarbejde, som kan gøre EU mere uafhængig af NATO. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.10.19, 21:15
Han ser Rigsfællesskabet, Canada og Norge som modvægt til uhindret stormagtskonkurrence. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.10.19, 18:56
Religionsfrihed og religionskritik er to sider af samme sag. Læs mere
Af Søren Gade
16.10.19, 17:00
Vi er blevet så trygge, at nogle bliver unaturligt skeptiske over for vaccination og fokuserer på bivirkninger i stedet for effekten. Læs mere
Af Jens Kindberg
15.10.19, 23:39
Transport- og Boligministeriet er ikke bedre, da embedsmændene ikke længere handler som embedsmænd. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.10.19, 16:42
Tillid er noget, man gør sig fortjent til. Ikke noget, man kan forlange Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.10.19, 00:26
Omsider bliver det for første gang muligt siden 1983, at den udøvende magt kan handle uden om domstolene i et afgørende udlændingespørgsmål. Læs mere