Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er det korruption at betale tredjeverdenslande for at modtage egne statsborgere?

Nej, naturligvis ikke, når det ikke er danskere, der beriger sig.

Det synes blandt nogle i trådene til denne blog at være blevet et tilbagevendende tema, at jeg skulle slå til lyd for korruption, fordi jeg i en tale ved Folkefesten 2018 brugte ordene ”korruption” og ”bestikkelse” (minut 13:45 og frem).

Det har fået visse, der ikke nærer høje tanker om mine politiske synspunkter, til at mene, at jeg dermed er fortaler for korruption i almindelighed. Det er mildest talt en ukorrekt læsning af mine synspunkter, og lad mig derfor klargøre, hvad korruption er og ikke er.

Korruption er ”erhvervelse af fordele mod betaling eller ydelse af tjenester i strid med gældende regler.” Således defineret af Den Store Danske Encyclopædi.

Læser man hele artikelopslaget, vil man finde, at korruption i sin egentlige form udelukkende er at finde inden for en stats grænser, aldrig i forholdet mellem stater. Det ligger i sagens natur, at moralsk fordærvelse, som er betydningen på latin, finder sted, når en indenlandsk person bestikker en anden indenlandsk person, som er offentligt ansat, eller når den offentligt ansatte helt af sig selv beriger sig på fællesskabets bekostning.

I mit foredrag i 2018 anvendte jeg ordene korruption og bestikkelse som midlerne til at få lande i den tredje verden til at tage imod egne statsborgere, både dem uden dansk statsborgerskab og dem, som mod en meget stor sum penge vil være villige til at opgive deres danske statsborgerskab mod at generhverve statsborgerskab i deres oprindelsesland.

Det er ret absurd at skulle understrege, at jeg anvendte disse metaforer, disse billeder, for på den nemmest mulige måde at skitsere, hvordan man får f.eks. vrangvillige ikke-statsborgere til at hjemrejse, når hjemlandet ellers ikke vil tage imod dem.

I parentes bemærket havde det nok ikke hjulpet det fjerneste, hvis jeg havde kaldt det ”gaver” eller ”kompensation”. Man merkt die Absicht und wird verstimmt.

Hvis man vil stemple mig som anløben, fordi jeg har anvendt ordene korruption og bestikkelse, må man i samme åndedrag kalde dansk udviklingsbistand siden altid for fremmende for korruption. Utalte milliarder kroner af endnu flere utalte danske bistandsmilliarder er endt i korrupte embedsmænds og diktatorers lommer.

Pointen er selvfølgelig, at det ikke er korruption, når Danmark giver milliarder i udviklingsbistand. Korruptionen opstår først, når korrupte personer i modtagerlandene tager for sig af de danske skattekroner.

Jeg synes egentlig, at jeg nu har tilrettevist mine modstandere, der har gjort sig lystige over min brug af ordene korruption og bestikkelse.

Men lur mig, om de er tilfredse med denne min uddybning.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
14.08.20, 16:15
Trump udskifter topledelsen og skærer i midlerne til postvæsenet for at gøre det sværere for folks brevstemmer at tælle til præsidentvalget. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.08.20, 12:00
Noget tyder på, at domstolenes uafhængighed blev anfægtet af regeringen og Justitsministeriet under coronakrisen. Det er mere end bekymrende. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
14.08.20, 11:53
Politivolden kan blive det der fælder Europas sidste diktator Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.08.20, 11:05
Naturligvis skal aviserne bringe relevant statistik om Corona Læs mere
Af Utku H. Güzel
13.08.20, 18:37
Bare så længe, at Erdogan kan læse koranvers i Hagia Sophia, og kvinderne kan gå med tørklæde i offentlige og statslige institutioner. Læs mere
Af Søren Gade
13.08.20, 13:00
Det er tankeløst at samles flere hundrede til en begravelse eller til fest netop nu. Vi er alle nødt til at vise hensyn, så landet ikke skal lukkes ned igen – og det har indvandrermiljøerne svært ved at fatte. Og hvis ikke de forstår det, må vi sætte ind med tvang. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.08.20, 09:52
Valget af en sort kvinde som Demokraternes vicepræsidentkandidat var forudsigeligt. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
13.08.20, 06:32
Da chokket havde lagt sig efter sidste præsidentsvalg i USA og Trump var valgt, var der gang i den politiske debat i USA. Nu holder republikanere og demokrater sig hver for sig, naboer tør ikke længere tale sammen. Min egen nysgerrighed har også ændret sig, en udmattende træthed har desværre overtaget en sprudlende nysgerrighed. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.08.20, 19:44
Hvis der overhovedet skal gennemføres noget i festugeregi, så skal det være noget, som kommer de unge til gavn. De skal ikke se deres ungdom fare ubrugt forbi, mens parnasset fester. Læs mere
Af Isabella Arendt
12.08.20, 17:20
I denne uge starter mange børn i skole. Mange glæder sig og er helt utroligt klar. Blyanterne er spidset og madpakken fyldt med nærende mad og kærlighed hjemmefra. Der er bare også børn, som starter i skoler med ondt i maven - fordi de ikke er klar. Det burde aldrig være sådan. Læs mere