Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Wiens porte i 1683 og 11. september 2001

To mærkedage forude.

Datoen den 11. september 2001 kan de fleste huske, men hvad så med den 12. september år 1683?

Terrorangrebet i USA for snart 18 år siden skulle forståeligt nok hævnes, men hævnens sødme blev bitter. USA skulle selvfølgelig have afstraffet Taleban i Afghanistan, fordi bevægelsen havde givet Al Qaida lov til at drive terrortræningslejre i områder kontrolleret af Taleban.

Sådan gik det som bekendt ikke. Vi fik i stedet de vanvittige demokratikrige, hvor især præsident George Bush Jr. bildte sig ind, at afghanere og irakere ønskede demokrati og kunne administrere det. Det kan og ønsker de ikke.

USA tillod i øvrigt betydelig fortsat indvandring af muslimer efter 2001. En ordentligt fungerende regering havde selvfølgelig standset en sådan indvandring i erkendelsen af, at islam har gang i en voldsom radikalisering i disse år.

Der er ikke kommet noget som helst godt ud af forløbet efter terrorangrebet den 11. september. Man bør tænke på de modige brandfolk, politifolk og siden hen soldater, der heltemodigt gav deres liv, men blev svigtet af deres ledere.

Så er der mere opbyggeligt gods i den 12. september 1683. Endelig, omsider, blev osmannerne (tyrkerne) slået så godt og grundigt uden for Wien, at det blev startskuddet til imperiets langsomme, men sikre, tilbagetrækning fra europæisk, kristen jord.

Med industrialiseringen – skabt af englænderne og siden eftergjort af andre europæere – skabtes forudsætningerne for, at europæerne, hvor end de befandt sig, blev de suverænt stærkeste på kloden. Hvor vi tidligere var blevet slået gentagne gange af araberne og tyrkerne – år 711 og 1389 markerer et par af de frygteligste nederlag – var vi nu uovervindelige.

Og det helt besynderlige er, at det er vi stadigvæk, skønt Kina vil indtage rollen som verdens stærkeste magt engang i dette århundrede. Men de lande og folkeslag, der ligger i vores nærområder, har ikke en chance imod os, når det gælder teknologi og dermed også våbenteknologi.

Det er ikke araberne og andre i Stormellemøsten, der truer os. Det er ej heller afrikanerne syd for Sahara. Vi kunne lukke adgangen for dem i løbet af få dage, hvis vi ville. Det samme kunne USA gøre ved sin sydlige grænse for latinamerikanerne.

Det er med andre ord ikke ”den anden”, der umiddelbart er farlig. Det farlige opstår først, hvis vi tillader, at den anden kommer til vores lande i stort og ukontrolleret antal, hvilket som bekendt er, hvad der sker i disse år.

Hvem er så de farlige? Det er selvfølgelig dem blandt vores egne, der tillader, at dette sker. Det er de vesteuropæiske og amerikanske politikere, der for egen karrieres skyld åbner portene på vid gab.

Det er godt at genkalde sig dette de næste to dage, når vi mindes den 11. september 2001 og slaget ved Wiens porte 12. september 1683.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Katrine Winkel Holm
18.09.19, 08:18
Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.09.19, 13:45
Vi nærmer os hastigt en helt ny situation i Sverige. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.09.19, 11:30
Hvordan står det til med fagforeningsfriheden, Mette Frederiksen? Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.19, 07:00
En muterende virus spreder sig fra Silicon Valley og FN til danske universiteter. Den politiske korrekthed. Læs mere