Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kan Boris Johnson levere et hårdt brexit?

Det må man håbe for briternes og vores skyld.

Så skete det ikke særligt overraskende, at Boris Johnson blev ny leder af de britiske konservative, og dermed bliver han også premierminister i Storbritannien. Det bør hilses med glæde, idet Boris Johnson må siges at betyde den største chance for, at briterne tager et hårdt brexit, et såkaldt no deal brexit, hvor landet forlader EU uden nogen aftale.

Det er helt usandsynligt, vil mange mene, alene fordi det britiske parlament i april i år vedtog en lov, der gør det umuligt at forlade EU uden en eller anden form for aftale.

Nu kan en almindelig lov som bekendt ophæves igen, og der er hele tre stærke indikatorer på, at vi virkelig får det hårde, lykkelige brexit.

For det første har det autoritære EU ikke mange gange nok ønsket at udtale, at der ikke bliver en anden aftale end den, som Theresa May, ridderinden af den bedrøvelige skikkelse, forhandlede på plads, men som blev afvist af Underhuset. Det bør EU endelig fortsætte med at insistere på, idet det vil gøre endnu flere briter vrede på EU over dette illegitime foretagendes arrogante handlemåde. Ikke mindst vil det automatisk øge sandsynligheden for et hårdt brexit, at Boris Johnson ikke ser ud til at have nogen chance for at få en bedre aftale.

For det andet er britisk politik under komplet forandring, hvis skilsmissen med EU bliver ved med at trække ud. Går man ind på meningsmålinger til det næste valg til parlamentet, ser man, at alting er forandret. Fra februar, men især fra april i år, er de to store partier Labour og Det Konservative Parti bogstaveligt talt nedsmeltet. De EU-begejstrede er i store tal vandret fra Labour og til Liberaldemokraterne, og de hårde brexitvælgere er i bunker gået fra Det Konservative Parti og til The Brexit Party, der i øvrigt vandt en knusende sejr ved valget til det illegitime EU-Parlament i maj.

De fire partier er omtrent lige store, og med det britiske valgsystem, hvor vinderen tager mandatet i den enkelte valgkreds, og de øvrige stemmer er spildte, kan og vil det betyde et jordskredsvalg næste gang, hvis tendensen varer ved. Det Konservative Parti, men også Labour, må være i panik ved tanken om, at deres skiftevise magtmonopol kan være på vej til at forsvinde.

Den sikreste måde for Det Konservative Parti at eliminere The Brexit Party vil være at gennemtrumfe et brexit uanset hvad, også et hårdt brexit.

For det tredje har det i nu tre år stået klart, at der ingen evidens er for, at et medlemskab af EU gavner et lands langsigtede vækst. Forskerne bag de opsigtsvækkende resultater fra 2016 har ovenikøbet i april i år gentaget deres konklusioner:

Det kan ikke videnskabeligt påvises, at medlemskab af EU gennemsnitligt set er gavnlig for et lands økonomi. (her og her)

Av for tilhængerne af EU. Hvorfor dog afgive store og stigende lunser af sin uafhængighed til EU, når man kan klare sig økonomisk lige så godt udenfor?

Boris Johnson skal bare klø på for et hårdt brexit. Han har alt at vinde og intet at tabe.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.