Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kan Boris Johnson levere et hårdt brexit?

Det må man håbe for briternes og vores skyld.

Så skete det ikke særligt overraskende, at Boris Johnson blev ny leder af de britiske konservative, og dermed bliver han også premierminister i Storbritannien. Det bør hilses med glæde, idet Boris Johnson må siges at betyde den største chance for, at briterne tager et hårdt brexit, et såkaldt no deal brexit, hvor landet forlader EU uden nogen aftale.

Det er helt usandsynligt, vil mange mene, alene fordi det britiske parlament i april i år vedtog en lov, der gør det umuligt at forlade EU uden en eller anden form for aftale.

Nu kan en almindelig lov som bekendt ophæves igen, og der er hele tre stærke indikatorer på, at vi virkelig får det hårde, lykkelige brexit.

For det første har det autoritære EU ikke mange gange nok ønsket at udtale, at der ikke bliver en anden aftale end den, som Theresa May, ridderinden af den bedrøvelige skikkelse, forhandlede på plads, men som blev afvist af Underhuset. Det bør EU endelig fortsætte med at insistere på, idet det vil gøre endnu flere briter vrede på EU over dette illegitime foretagendes arrogante handlemåde. Ikke mindst vil det automatisk øge sandsynligheden for et hårdt brexit, at Boris Johnson ikke ser ud til at have nogen chance for at få en bedre aftale.

For det andet er britisk politik under komplet forandring, hvis skilsmissen med EU bliver ved med at trække ud. Går man ind på meningsmålinger til det næste valg til parlamentet, ser man, at alting er forandret. Fra februar, men især fra april i år, er de to store partier Labour og Det Konservative Parti bogstaveligt talt nedsmeltet. De EU-begejstrede er i store tal vandret fra Labour og til Liberaldemokraterne, og de hårde brexitvælgere er i bunker gået fra Det Konservative Parti og til The Brexit Party, der i øvrigt vandt en knusende sejr ved valget til det illegitime EU-Parlament i maj.

De fire partier er omtrent lige store, og med det britiske valgsystem, hvor vinderen tager mandatet i den enkelte valgkreds, og de øvrige stemmer er spildte, kan og vil det betyde et jordskredsvalg næste gang, hvis tendensen varer ved. Det Konservative Parti, men også Labour, må være i panik ved tanken om, at deres skiftevise magtmonopol kan være på vej til at forsvinde.

Den sikreste måde for Det Konservative Parti at eliminere The Brexit Party vil være at gennemtrumfe et brexit uanset hvad, også et hårdt brexit.

For det tredje har det i nu tre år stået klart, at der ingen evidens er for, at et medlemskab af EU gavner et lands langsigtede vækst. Forskerne bag de opsigtsvækkende resultater fra 2016 har ovenikøbet i april i år gentaget deres konklusioner:

Det kan ikke videnskabeligt påvises, at medlemskab af EU gennemsnitligt set er gavnlig for et lands økonomi. (her og her)

Av for tilhængerne af EU. Hvorfor dog afgive store og stigende lunser af sin uafhængighed til EU, når man kan klare sig økonomisk lige så godt udenfor?

Boris Johnson skal bare klø på for et hårdt brexit. Han har alt at vinde og intet at tabe.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
15.10.19, 00:26
Omsider bliver det for første gang muligt siden 1983, at den udøvende magt kan handle uden om domstolene i et afgørende udlændingespørgsmål. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.10.19, 20:20
På skjulte pladser og ved store klassikere mødes mennesker om at opleve arkitekturen. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.10.19, 06:02
Først kæmpede venstrefløjen for økonomisk socialisme, derpå for multikulti. Nu gælder det klimakampen, den nye religionserstatning. Læs mere
Af Harun Demirtas
12.10.19, 16:22
Jeg føler mig dansk, du føler dig dansk! Hvorfor føles det altid nemmere at bede et menneske, der har udenlandske rødder at forlade Danmark, til trods for at vedkommende har et hjerte, der slår kun for Danmark? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
11.10.19, 12:14
Privatskoler er for alle – ikke kun de rige Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
11.10.19, 11:05
Statsministeren tør slet ikke være realist. I stedet sætter hun sin lid til, at forskerne ad åre kommer med idéer til løsninger. Ansvaret væltes over på forskerne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.10.19, 17:09
Og rådgiver for Enhedslisten forsvarer politisk motiveret hærværk, hvis det tjener et højere formål, defineret af venstreekstremister. Læs mere
Af Signe Munk
10.10.19, 14:30
Regningen for klimaets fremtid skal fordeles ligeligt. Læs mere
Af Søren Gade
10.10.19, 13:52
Tyrkiets militære offensiv mod Syrien udstiller ikke kun, at landet ingen midler skyr i denne sag og blæser højt på alliancen mellem Natos lande. Den udstiller også EU’s magtesløshed over for Tyrkiet Læs mere
Af Gitte Seeberg
10.10.19, 13:15
Svaret på at bekæmpe kriminalitet er ikke, at vi undergraver de frihedsrettigheder, vi har. De tiltag, der iværksættes for at bekæmpe kriminalitet, må og skal være proportionale i forhold til de problemer, vi som samfund står overfor. Læs mere