Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skåne, du skønne – så længe du bliver ude på landet

Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen.

Mindst en gang om året tager jeg til vidunderlige Skåne. I det mindste kan man godt forstå, hvorfor svenskerne attråede denne vidunderlige landsdel. Jeg er så heldig at befinde mig i det nordøstlige Skåne, hvor snaphanerne var mest aktive, forne tiders danske frihedskæmpere, der ikke kunne affinde sig med at komme under det svenske åg i 1658, det alvorligste tab i en 1.500 år lang danmarkshistorie.

Det bliver til köttbullar, svenske pølser, langtidsbagte tomater, kartoffelmos, tyttebær, hjemmelavet agurkesalat, pesto, frisk pasta, og jeg skal komme efter dig. En hyldest til vores broderfolk isprængt de geniale italieneres sublime kogekunst. Ikke for varmt for en nordbo (i modsætning til sommeren 2018) og ej heller den grønne vinter. I gode venners selskab bliver det ikke meget bedre.

Jeg er holdt op med at besøge de svenske provinsbyer som Kristianstad, medmindre noget afgørende skal handles ind såsom skalrejer eller en O.P. Anderson Aquavit. Med havets mad og livets vand inden for rækkevidde er der ikke rigtigt noget, der kan gå galt.

Men ellers er det slut med at promenere i de skånske provinsbyer. Udtrykket i gadebilledet har ændret sig til det markant værre i de seneste årtier. Man skal ud i de små byer for at være nogenlunde sikker på, at mere end halvdelen af de forbipasserende er svenskere. Sådan er det, og Sverige, inklusive Skåne, kommer til at betale en heftig pris for dette i de kommende år. De betaler som bekendt prisen for det allerede nu, men tro mig, det kan blive meget værre.

Kristianstad f.eks. har en meget fin og fremgangsrig ghetto, hvor svenske børn får tæsk på jævnlig basis.

Jeg tænker, at den svenske elite tænker, at det svenske ros, der ikke har andet valg end at bo i ghettoerne, er en gang hvidt affald, som har fortjent deres skæbne. Heldigt nok, at man ikke behøver at bo i Gamlegården i udkanten af Kristianstad.

Nå, det var dermed min situationsrapport fra det skånske. Når jeg skriver igen, er jeg nok hjemkommet til restdanmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
12.11.19, 11:14
November er helt klart undervurderet. Læs mere
Af Peter Kofod
12.11.19, 10:32
Socialdemokratiet og Venstre taler hårdt om Tyrkiet, men fastholder fremtidigt medlemskab af EU Læs mere
Af Nauja Lynge
12.11.19, 10:06
Rigsfællesskabet er nu omdrejningspunktet for to grønlandske partier. Ønsket om selvstændighed er rykket længere væk. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
12.11.19, 09:30
Staten skal ikke tvinge os til et uværdigt liv og en uværdig død Læs mere
Af Martin Ågerup
11.11.19, 13:25
Der er store problemer med retssikkerheden på skatteområdet i forslaget fra Socialdemokratiet - lidt ligesom ejendomsvurderingerne Læs mere
Af Martin Ågerup
09.11.19, 23:32
Nutidens Berlinmure er ikke af beton. De bliver bygget af os alle sammen og ofte ud fra de bedste intentioner. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
09.11.19, 11:39
DR's reaktion på Yahya Hassans udgivelse er stærkt betænkelig Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
09.11.19, 11:22
Året 1989 var udslagsgivende for moderne europæisk politisk historie og markerede en demokratisk sejr for civilsamfundet. En sejr og kamp, som desværre stadig skal kæmpes i dag, 30 år senere. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.11.19, 16:59
Hvis regeringen Mette Frederiksen sætter handling bag ordene, vil pladser og torve blive opkaldt efter hende. Læs mere