Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skåne, du skønne – så længe du bliver ude på landet

Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen.

Mindst en gang om året tager jeg til vidunderlige Skåne. I det mindste kan man godt forstå, hvorfor svenskerne attråede denne vidunderlige landsdel. Jeg er så heldig at befinde mig i det nordøstlige Skåne, hvor snaphanerne var mest aktive, forne tiders danske frihedskæmpere, der ikke kunne affinde sig med at komme under det svenske åg i 1658, det alvorligste tab i en 1.500 år lang danmarkshistorie.

Det bliver til köttbullar, svenske pølser, langtidsbagte tomater, kartoffelmos, tyttebær, hjemmelavet agurkesalat, pesto, frisk pasta, og jeg skal komme efter dig. En hyldest til vores broderfolk isprængt de geniale italieneres sublime kogekunst. Ikke for varmt for en nordbo (i modsætning til sommeren 2018) og ej heller den grønne vinter. I gode venners selskab bliver det ikke meget bedre.

Jeg er holdt op med at besøge de svenske provinsbyer som Kristianstad, medmindre noget afgørende skal handles ind såsom skalrejer eller en O.P. Anderson Aquavit. Med havets mad og livets vand inden for rækkevidde er der ikke rigtigt noget, der kan gå galt.

Men ellers er det slut med at promenere i de skånske provinsbyer. Udtrykket i gadebilledet har ændret sig til det markant værre i de seneste årtier. Man skal ud i de små byer for at være nogenlunde sikker på, at mere end halvdelen af de forbipasserende er svenskere. Sådan er det, og Sverige, inklusive Skåne, kommer til at betale en heftig pris for dette i de kommende år. De betaler som bekendt prisen for det allerede nu, men tro mig, det kan blive meget værre.

Kristianstad f.eks. har en meget fin og fremgangsrig ghetto, hvor svenske børn får tæsk på jævnlig basis.

Jeg tænker, at den svenske elite tænker, at det svenske ros, der ikke har andet valg end at bo i ghettoerne, er en gang hvidt affald, som har fortjent deres skæbne. Heldigt nok, at man ikke behøver at bo i Gamlegården i udkanten af Kristianstad.

Nå, det var dermed min situationsrapport fra det skånske. Når jeg skriver igen, er jeg nok hjemkommet til restdanmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
25.08.19, 20:09
Hvad der er rigtigt og forkert i aviserne, skal nok tages med et vis forbehold. Når magtkampene virkelig raser, er alle involverede ambassadører eller soldater om man vil, for de forskellige interesser og fløje, der er i et parti. Læs mere
Af Mikael Jalving
25.08.19, 06:05
I det 21. århundrede sætter narcissismen verdensrekord hver eneste dag. Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
23.08.19, 18:24
Manglen på faglært arbejdskraft er en tikkende bombe under vores velfærdssamfund. Hvis vi vil have flere unge til at vælge erhvervsskolerne, så skal der snart andre indsatser end Facebook-kampagner og busreklamer op af værktøjskassen. Læs mere
Af Casper Hedegaard
23.08.19, 13:34
Jakob Ellemann-Jensen er udråbt til favorit som næste næstformand for Venstre, men måske har Inger Støjberg i virkeligheden det bedste kort, når det kommer til stykket. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.08.19, 12:42
Og han siger, at vi skal finde os i det, når bare det sker langsommere. Læs mere
Af Rune Lund
23.08.19, 11:01
Den tidligere regering har helt bevidst undladt at tilføre de nødvendige midler til Skatteforvaltningen, fordi den hellere ville bruge penge på at sætte skatten ned for de rigeste. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.08.19, 10:46
I dag er det 30 år siden, at balterne tog hinanden i hånden fra Vilnius til Tallinn Læs mere
Af Anna Thygesen
23.08.19, 10:30
Vi kender jo alle udtrykket ”magt korrumperer”, og der er altså et eller andet om snakken. Læs mere
Af Signe Munk
22.08.19, 14:05
Især unge i udsatte positioner bliver ofre for kviklånene. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.08.19, 22:11