Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skåne, du skønne – så længe du bliver ude på landet

Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen.

Mindst en gang om året tager jeg til vidunderlige Skåne. I det mindste kan man godt forstå, hvorfor svenskerne attråede denne vidunderlige landsdel. Jeg er så heldig at befinde mig i det nordøstlige Skåne, hvor snaphanerne var mest aktive, forne tiders danske frihedskæmpere, der ikke kunne affinde sig med at komme under det svenske åg i 1658, det alvorligste tab i en 1.500 år lang danmarkshistorie.

Det bliver til köttbullar, svenske pølser, langtidsbagte tomater, kartoffelmos, tyttebær, hjemmelavet agurkesalat, pesto, frisk pasta, og jeg skal komme efter dig. En hyldest til vores broderfolk isprængt de geniale italieneres sublime kogekunst. Ikke for varmt for en nordbo (i modsætning til sommeren 2018) og ej heller den grønne vinter. I gode venners selskab bliver det ikke meget bedre.

Jeg er holdt op med at besøge de svenske provinsbyer som Kristianstad, medmindre noget afgørende skal handles ind såsom skalrejer eller en O.P. Anderson Aquavit. Med havets mad og livets vand inden for rækkevidde er der ikke rigtigt noget, der kan gå galt.

Men ellers er det slut med at promenere i de skånske provinsbyer. Udtrykket i gadebilledet har ændret sig til det markant værre i de seneste årtier. Man skal ud i de små byer for at være nogenlunde sikker på, at mere end halvdelen af de forbipasserende er svenskere. Sådan er det, og Sverige, inklusive Skåne, kommer til at betale en heftig pris for dette i de kommende år. De betaler som bekendt prisen for det allerede nu, men tro mig, det kan blive meget værre.

Kristianstad f.eks. har en meget fin og fremgangsrig ghetto, hvor svenske børn får tæsk på jævnlig basis.

Jeg tænker, at den svenske elite tænker, at det svenske ros, der ikke har andet valg end at bo i ghettoerne, er en gang hvidt affald, som har fortjent deres skæbne. Heldigt nok, at man ikke behøver at bo i Gamlegården i udkanten af Kristianstad.

Nå, det var dermed min situationsrapport fra det skånske. Når jeg skriver igen, er jeg nok hjemkommet til restdanmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
19.01.20, 22:20
Det går muntert for sig i den fagre, nye, politisk korrekte verden. Underholdningsværdien er uovertruffen. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.20, 10:00
Ved skæbnens ironi blev jeg nytårsaften bænket sammen med en hel flok terapeuter. Det blev en længere snak. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.01.20, 23:16
Det grønlandske parti, Atassut, vil ikke fortsat deltage, hvis det blot er spild af økonomiske ressourcer. Det forstår jeg godt og har også flere gange foreslået at sætte den på hold af samme årsag. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.20, 08:44
Da reformen blev indført, mente regeringen, at vi bare skulle være tålmodige, så ville den virke. Nu er den igen evalueret og dumper – til -3 endda. Hvor længe skal vi vente? Hvor længe skal vi være tålmodige, i et håb om at reformen virker »lige om lidt«? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.01.20, 22:04
Måske er det på tide at vise vores egen styrke – og måske er det, hvad han provokerer os til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.01.20, 11:30
Jakob Ellemann-Jensens reaktion over for Kristian Jensen var nødvendig, for den tidligere næstformand har – igen – opført sig forbløffende illoyalt. Den eneste sejrherre er Mette Frederiksen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.01.20, 15:16
Alle dømte er arabere, afghanere eller andre fra ikkevestlige lande. Læs mere
Af Søren Gade
16.01.20, 14:59
Den svenske EU-kommissær Ylva Johansson er stolt af den meget lempelige svenske asylpolitik. Jeg begriber ikke, hvordan hun kan få sig selv til at rose, hvad enhver kan se har været en fiasko. Det er derfor dybt bekymrende, at netop hun skal stå i spidsen for et nyt asylsystem i Europa Læs mere