Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvordan påvirker Facebook valget gennem sin censurpolitik?

Uanset graden af virkning er det en politisk skandale af første rang.

For et par dage siden kunne kandidat til Folketinget for Nye Borgerlige Nick Mogensen konstatere, at Facebook havde udelukket ham fra virksomhedens platform i 30 dage, altså til et godt stykke tid efter valgets afholdelse. Hvad var mon Nick Mogensens forbrydelse?

Han havde til en politisk modstander skrevet, at »Dit menneskesyn er grusomt. Du har oikofobi

”Hjemmeangst” vil være en hurtig oversættelse af udtrykket, der selvfølgelig spiller på ”xenofobi”, som betyder fremmedangst. Vendingens ophav er lidt uklart, men er efter sigende anvendt af George Orwell og i hvert fald af den engelske konservative filosof Roger Scruton.

Skal man udelukkes fra det vigtigste sociale medie i Danmark i 30 dage under en valgkamp, fordi man om en anden person skriver, at vedkommende er hjemmeangst eller, med en fyldigere oversættelse, nærer ”had til og irrationel skyldfølelse over egen kulturel baggrund”? Åbenbart, står det til Facebook.

Facebooks censur vil ganske givet stort set kun overgå kandidater fra Nye Borgerlige og det unævnelige Stram Kurs, begge berettiget til opstilling til valget til Folketinget.

Facebook har selv udtalt, at mediet vil ramme såkaldt fake news, og det er søreme da prisværdigt, vil de fleste sige. Problemet er bare, at selv et venstreorienteret medie som The New York Times har bragt en artikel, der fortæller, at ansatte hos Facebook kritiserer mastodonten for stærk hældning mod det venstreorienterede (det liberal i en amerikansk sammenhæng).

Facebook har reelt monopol på en af de afgørende måder at nå ud til danske vælgere på i disse vigtige uger. Dette stærke magtmiddel bruger Facebook til at censurere politikere og andre, hvis dagsorden de ikke bryder sig om.

Facebook er en politisk spiller og en både autoritær og totalitær sådan. Især totalitær, idet Facebooks åbenlyse mål er at udradere politiske stemmer, som Facebook ikke kan lide.

Det er på høje tid, at der gribes ind fra politikernes side mod et medie, der påvirker meningsdannelsen i uhyggelig ensartet retning.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Valgdebat

Marie Krarup: Danmark kan være væk om 100 år

Marie Krarup
Lader vi være med at vogte grænserne, og lader vi endnu flere migranter fra muslimske lande bosætte sig i landet, vil vi få et islamiseret land, der kommer til at adskille sig markant fra det land, vi kender i dag.

Debat: Det borgerlige Danmark tabte

Peder Bjerregaard
Når ”gevinstmaksimering” sættes over mennesker og klima, så siger vælgerne stop!
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}