<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvordan kan blå blok vinde valget? KD ind, AL ud

Aldeles usandsynligt, men der er en mulighed.

Nej, jeg har ikke fået tidligt solstik, men vil i dette indlæg se på, hvordan blå blok kan vende billedet til en sensationel sejr. Det kræver naturligvis almindelig fremgang for blå blok som sådan sammenholdt med målingerne, men spærregrænsen på 2 pct. kan i et usandsynligt, men muligt scenarium blive afgørende.

Risikoen for stemmespild har i lang tid udelukkende været til stede i blå blok. Man ser det for sig: Blå blok ender mod forventningerne på 51 pct. af stemmerne tilsammen, men hverken Kristendemokraterne, Klaus Riskær Pedersen, Nye Borgerlige eller Stram Kurs kommer over spærregrænsen på 2 pct. Dermed er måske 6 pct. af stemmerne spildt, og de nuværende partier i blå blok råder kun over 45 pct. af stemmerne mod rød bloks 49 pct. Dertil skal lægges, at de nordatlantiske mandater ender 3-1 til rød blok, fordi kun den ene færing vil støtte blå blok.

Dog viser en måling fra februar i år, at Færøerne kan ende med at sende to mandater afsted til blå blok, der så vil udligne de to grønlandske, der givet stemmer rødt igen.

Vi er altså tilbage ved, hvordan de 175 mandater fra selve Danmark fordeler sig. Her følger så scenariet, hvor blå blok på valgaftenen har gjort det umulige:

Uffe Elbæk er i chok, da han indser, at Alternativet har fået 1,979 pct. af stemmerne og mangler ca. 150 vælgere for at komme ind. Det er crazy, bare på en helt anden måde end i 2015.

Ovre hos partierne i blå blok kan de konstatere, at Klaus Riskær Pedersens parti får sølle 0,3 pct., næsten ikke noget stemmespild her. Nye Borgerlige og Stram Kurs kommer begge ind med mellem 2,5 og 4 pct. af stemmerne, sikkert over spærregrænsen. Og det nye, gamle parti Kristendemokraterne har gjort det umulige og kommer også ind med lidt over 2 pct.

Rød blok har samlet vundet med 50,5 pct. af stemmerne, men 1,979 pct. af disse er spildte, fordi Alternativet er røget ned under spærregrænsen. Kun 48,521 pct. kan omsættes til mandater.

Blå blok har kun fået 49,5 pct. i alt, men der er næsten intet stemmespild her, kun 0,3 pct. Der er derfor 49,2 pct. tilbage, der kan veksles til pladser i Folketinget. De nordatlantiske fordeler sig 2-2, hvorved vi får følgende:

Blå blok råder i det nye folketing over 90 mandater, rød blok kun over 89.

Hvor stor er sandsynligheden så for, at dette usandsynlige scenarium finder sted? 1,979 pct. vil jeg tro. Ikke umuligt med andre ord, men ikke sandsynligt.

P.S. Hvis man vil vide, hvor jeg fik procenten 1,979 fra, bør man søge på resultatet af folketingsvalget i 1971.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
28.09.21, 09:15
Politikerne har i årtier talt og talt om, hvordan de vil forbedre den kommunale ældrepleje.. Det er bare ikke blevet bedre. Og det bliver ikke bedre af fortsat snak og flere af de initiativer, politikerne allerede har forsøgt igen og igen. Læs mere
Af Henrik Dahl
27.09.21, 14:48
Vores samfundsmodel er bedre end den hippie-anarkistiske samfundsmodel, grundlæggerne af Christiania troede på. Det er et gode for borgerne at leve i et samfund, hvor der er respekt for den almindelige voksne ansvarlighed og for de traditioner og værdier, der har tjent os godt gennem umindelige tider. Læs mere
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.09.21, 09:04
Det er fortsat eksotisk, når en mand møder op til babyrytmik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere