Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Blå blok splintret til atomer i ny måling

Der er krisestemning i den borgerlige.

Må jeg i al ydmyghed minde om, hvad jeg skrev i JP som valgobservatør for tre dage siden?

»Sådan vil det se ud efter valgaftenen: en socialdemokratisk statsminister og en blå blok med seks partier (NB og Stram Kurs kommer ind) i kaos. Vi lever i interessante tider.«

Om Rasmus Paludan skrev jeg:

»Et godt gæt er, at stort set ingen af de øvrige partier i blå blok vil være i stand til at håndtere fænomenet Rasmus Paludan. Man ser det for sig: Lugtesaltet vil blive anvendt i tide og utide efter endnu en grænseoverskridende udtalelse fra Rasmus Paludan, men det vil formentlig kun bidrage til eksponeringen af Paludans parti og projekt … Og hermed er vi nået til min spådom: Paludan og Stram Kurs sejler sikkert ind i Folketinget et godt stykke over spærregrænsen

Denne forudsigelse passer meget præcist med resultatet af dagens måling fra Norstat. Selv uden Uffe Elbæks alternative tropper får de øvrige fire partier i rød blok 50,5 pct. af stemmerne. ”Love is in the Air”, Uffe får 3,8 pct., 54,3 pct. til dem, der ikke ønsker, at Lars Løkke fortsætter.

I blå blok er der i målingen stemmespild på 1,9 pct., fordi hverken Kristendemokraterne eller Klaus Riskær kommer ind. Og dermed er vi nået til det vilde: Ved valget i 2015 fik V, LA, K og DF tilsammen 51,5 pct. af stemmerne. I dagens måling står de fire partier til 38 pct. i alt.

Stram Kurs og Nye Borgerlige står til henholdsvis 3,5 og 2,1 pct. Bemærk at dette ikke er den eneste måling, hvor Stram Kurs ligger over Nye Borgerlige. Yougov havde i øvrigt i går en måling, hvor begge partier kommer meget sikkert ind, 5,0 pct. til Nye Borgerlige og 3,9 pct. til Stram Kurs.

Nye Borgerlige vil givet få et ringere valg end ellers, fordi Stram Kurs stiller op. På den anden side er deres vælgergrupper nok så relativt forskellige, at det ikke behøver at betyde det helt store for NB.

Sandsynligheden taler således for en blå blok splintret til atomer efter valget. Hvilken lære kan vi drage af det, hvis det sker?

Den nemme forklaring er, at det er rystende, chokerende, sjælsnedbrydende og et snarligt tegn på verdens undergang, at Nye Borgerlige og Stram Kurs overhovedet stiller op. Dette gælder i særdeleshed det sidstnævnte parti, hvor vi allerede nu kan sige, at vi ikke har set noget lignende i dansk politik. Ikke engang sammenligningen med Mogens Glistrup holder særlig godt.

En bedre jævnførelse er Donald Trump. ”In your face”, hedder det på engelsk. Kalder man Rasmus Paludan for nazist (helt i skoven), bliver man selv kaldt nazisvin og værre end Hitler. Det måtte Mimi Jakobsen sande på den hårde måde forleden. Journalister som Johannes Langkilde får også at vide, at de lyver, »nu lyver du jo igen«, og får at vide, at de er ræverøde.

Pointen er den, at Rasmus Paludan har lavet en kalkule, hvorefter grovheder slynges ud ved mindste anledning. Hvorfor det? Fordi han ved, at det vil bringe ham i Folketinget. Og hvorfor vil det det? Kan måske fire pct. af vælgerne godt lide, at man er så grov i munden som muligt?

Næ, er mit stille svar. Det kan nogen, men ikke specielt mange af dem, der vil stemme på Stram Kurs den 5. juni. De gør det i stedet, fordi de er desperate over en udlændingepolitik, der, hvis den fortsætter, med sikkerhed vil gøre de oprindelige danskere til et mindretal i eget land. Længe før det nås, vil Danmark og danskerne være hærget af uløselige og nedbrydende konflikter.

Hvis ikke de etablerede partier meget snart fatter denne indlysende baggrund for Rasmus Paludans forandring af dansk politik, vil de kun gøre Stram Kurs stærkere.

De ligger, som de har redt, de gamle politikere. Kan de ændre kurs? Ikke i øjeblikket. Dertil har de investeret for massivt i den tabersag, der hedder en slap udlændingepolitik, hvor den ikkevestlige befolkningsandel – og antallet naturligvis – hele tiden vokser. De kaster dårlig politisk valuta ned i et sort hul, men de kan ikke se andre udveje, og af samme grund er de for nu fanget i en fælde opsat af dem selv. En bitter ironi for dem, kan man sige.

Den lastvogn politisk dynamit, der lige nu er smidt ned i dansk politik, har de øvrige partier kun sig selv at takke for.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Valgdebat

Marie Krarup: Danmark kan være væk om 100 år

Marie Krarup
Lader vi være med at vogte grænserne, og lader vi endnu flere migranter fra muslimske lande bosætte sig i landet, vil vi få et islamiseret land, der kommer til at adskille sig markant fra det land, vi kender i dag.

Debat: Det borgerlige Danmark tabte

Peder Bjerregaard
Når ”gevinstmaksimering” sættes over mennesker og klima, så siger vælgerne stop!
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}